Домашній хліб житній заквасці - смачна і корисна складова будь-якого обіду. Якщо ви втомилися від магазинної випічки, ця стаття вам доведеться вельми до речі. Сьогодні ми поділимося з читачами покроковим приготуванням закваски для житнього хліба , а також будемо вчитися піч м'який ароматний хліб.
Рецепт приготування житньої закваски для хліба
Інгредієнти: вода - 500 мл; борошно житнє - 400 р. Приготування Випічка житнього хліба на заквасці почнеться тільки на 5 день, тому слід набратися трохи терпіння і як можна суворіше дотримуватися інструкцій. Для початку нам знадобляться 100 г житнього борошна і 150 мл теплої води. Готуємо суміш по консистенції схоже на тісто для оладок .
Далі ємність накриваємо марлею і ставимо на добу в тепле місце. На другий день гарненько розмішуємо нашу закваску і додаємо 100 г борошна і 100 мл теплої води. Потім знову відправляємо каструлю в тепле місце. На третій і четвертий день повторюємо процедуру. Нарешті, на п'ятий день закваска готова і ми можемо починати пекти хліб.
А тепер саме час навчитися готувати бездріжджовий хліб житній заквасці, який припаде до смаку кожному гурману і цінителю російської кухні.
Бездріжджовий хліб житній заквасці
Інгредієнти: житня закваска - 700 г; борошно житнє - 600 г; борошно пшеничне - 200 г; вода - 500 мл; сіль - 1 ст. л. Приготування У глибокій мисці змішуємо житнє, пшеничне борошно і сіль, потім додаємо закваску, перемішуємо всі інгредієнти і виливаємо воду. Після чого місимо тісто, потім залишаємо його на півгодини. Далі ділимо тісто навпіл і вистилаємо фольгою дві форми для випічки. Тепер посипаємо дно борошном і викладаємо отримані буханця.
Зверху присипаємо хліб борошном і ставимо форми в тепле місце на пару годин. По закінченню цього часу відправляємо обидві буханця в розігріту до 150-180 градусів духовку на півтори години.
А наш наступний рецепт розкриє всі секрети, необхідні для приготування домашнього житнього хліба з допомогою сухої закваски. Готувати хліб в домашніх умовах можна швидко і безтурботно.
Житній хліб на сухий заквасці
Інгредієнти: борошно пшеничне - 220 г; борошно житнє - 320 г; суха закваска - 1 ст. л.; цукор - 1 ст. л.; сіль - 2 ст. л.; масло вершкове - 2 ст. л.; сухі дріжджі - 2 ч. л.; вода - 400 мл Приготування Змішуємо в глибокій мисці житнє і пшеничне борошно, суху закваску і дріжджі, ретельно перемішуємо. Потім додаємо розм'якшене масло, воду, сіль і цукор і перемішуємо тісто міксером протягом 10 хвилин з використанням різних швидкостей. Після чого прибираємо тісто в тепле місце на 45 хвилин.
Далі формуємо заготовки. За бажанням їх можна присипати борошном. Сформовані хлібні булки укладаємо на листи і залишаємо в теплому місці на півгодини. Потім відправляємо хліб в розігріту до 220 градусів духовку приблизно на півгодини.
І наостанок познайомимося з ще одним рецептом ароматного хліба, на цей раз з добавками.
Запашний хліб на житній заквасці
Інгредієнти: житня закваска - 400 г; вода - 200 мл; борошно житнє - 200 г; борошно пшеничне - 100 г; борошно лляне - 20 г; толокно вівсяне - 15 г; солод - 15 г; масло рослинне - 2 ст. л.; цукор - 1 ст. л.; сіль - 2 ч. л. Приготування Всі інгредієнти кладемо в ємність хлібопекарської машини в зазначеному порядку і змішуємо їх в режимі пасти, постійно допомагаючи лопаткою. Потім залишаємо тісто на півтори години, чекаємо до тих пір, поки воно не збільшиться вдвічі. Після чого продовжуємо готування в режимі випічки протягом години. Також при бажанні в житній хліб при готуванні можна додати родзинки, насіння соняшнику, зелень або волоські горіхи.
Нові інгредієнти внесуть пікантні нотки і прекрасно доповнять основні страви гармонійним смаком. Також можна поекспериментувати з різними спеціями, присмачуючи ними хрустку скоринку.