Курник - це страва з довжиною історією. Традиційно великі курники готувалися в особливих випадках, наприклад, на весілля, або свято Трійці. Правильно приготованим вважався пиріг з найбільшим розмаїттям начинок. Зазвичай в курнике використовується не тільки кілька видів начинок, але і кілька видів тіста: з одного готують млинці, а іншим покривають готовий пиріг перед запіканням.
Якщо перед вами стоїть завдання нагодувати як можна більшу кількість людей, то вам просто не обійтися без рецептів того, як готувати курник з млинців.
Рецепт курника з млинців
Інгредієнти: Для тіста:
яйце - 1 шт.; борошно - 300 г; масло - 2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; сметана - 70 мл; сода - 3 р. Для начинки:
готові млинці - 7-8 шт.; курятина - 500 г; гриби - 350 г; яйця курячий - 5 шт.; рис відварний - 1 ст.; зелень; сіль, перець - за смаком; курячий бульйон; жовток для змазування пирога. Приготування Почнемо з приготування тіста: яйця збиваємо з цукром, додаємо добру пучку солі і цукор. Окремо просіваємо борошно з содою. Додаємо сухі інгредієнти до яєчної маси і вливаємо масло (рослинне або вершкове). Слідом додаємо сметану і замішуємо тісто. Готове скачуємо тісто в кульку, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику.
Поки тісто відпочиває, займемося начинкою. Курятину (бажано не грудку, інакше пиріг вийде сухим) нарізаємо соломкою і швидко обсмажуємо до напівготовності. На окремій сковороді смажимо гриби, за бажанням разом із грибами можна спасерувати цибулю. Солимо і перчимо обидві начинки. Яйця відварюємо круто, охолодити, чистимо і крупно нарізаємо. Відварений рис змішуємо з подрібненою зеленню.
Форму для випічки змащуємо маслом і викладаємо на дно один з млинців. Поверх млинця розподіляємо начинку і повторюємо аналогічну операцію з кожним наступним блинним шаром.
Тісто розгортаємо і покриваємо їм млинцевий пиріг . Із залишків тіста робимо декорації, а в центрі пирога робимо отвір і накриваємо його кулькою з тіста. Змащуємо курник збитим жовтком і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку. Приготування курника з млинців займе 20-25 хвилин, при цьому протягом готування в центр пирога, через раніше пророблений отвір, слід періодично заливати невелику кількість курячого бульйону, щоб курник не пересох.
Пиріг-курник з млинцями
Інгредієнти: млинці - 10-12 шт.; курка - 1/2 тушки; гриби - 500 г; рис - 2 жмені; кріп - 1 пучок; ріпчаста цибуля - 1 шт.; яйця - 6-7 шт. Для соусу:
молоко - 500 мл; борошно - 2 ст. ложки; вершкове масло - 2 ст. ложки; мускатні горіх - 1 щіпка; сіль, перець. Приготування Обсмажені млинці змащуємо вершковим маслом, щоб вони не стали ламкими.
Курку відварюємо в підсоленій воді, а після остуджуємо і розбираємо на волокна. Курячу шкіру також пускаємо в хід, її жирність не дасть пирогу пересохнути.
Ріпчасту цибулю подрібнюємо і пасеруємо на рослинній олії. До смаженій цибулі додаємо нарізані шампіньйони і смажимо до золотистого кольору.
Яйця відварюємо круто і крупно нарізаємо. Рис варимо до готовності, охолодити і змішати з подрібненим кропом.
Як тільки всі інгредієнти для начинки будуть готові, можна взятися і за соус: у сотейнику розтоплюємо масло і пасеруємо на ньому борошно. До обсмаженої борошні тонкою цівкою вливаємо молоко і зменшуємо вогонь. варимо соус на малому вогні до загустіння, після чого солимо, перчимо і додаємо мускатний горіх.
У змащену форму починаємо по черзі викладати млинці начинку. Як тільки черга дійде до курки, додаємо і наш соус. Ставимо курник з млинців з куркою в духовку при 180 градусах на 30 хвилин.