Класичний пиріг курник готується зазвичай без додавання кефіру, або будь-якого роду молочних продуктів, але як показала практика, саме завдяки їм тісто виходить дуже м'яким і ніжним. Якщо ви хочете щоб ваш курник був саме таким, то зверніть увагу на рецепти нижче.
Курник з тесту на кефірі з грибами
Інгредієнти: кефір - 250 мл; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; борошно - 400 г; вершкове масло - 100 р. Для начинки:
куряче м'ясо - 400 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; печериці - 180 г; яйця - 4 шт.; зелень - за смаком; млинці - 4-5 шт.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Для тіста вершкове масло розтоплюємо і змішуємо з кефіром. Додаємо в суміш трохи солі, цукру і просіяне борошно. Замішуємо густе і злегка липке тісто і накриваємо його плівкою. Даємо тісту відпочити в теплому місці.
Тим часом на рослинному маслі пасеруємо цибулю і гриби. На окремій сковороді обсмажуємо нарізану соломкою куру. Як тільки обидві начинки будуть готові, викладаємо їх на тарілку і даємо охолонути.
Яйця відварюємо круто, крупно нарізаємо і змішуємо з подрібненою зеленню.
На дно форми для випічки викладаємо розкатане тісто так, щоб її краї звисали. На шар тіста кладемо чергуючи млинці і начинку. Звертаємо залишки тіста, покриваючи весь пиріг. Змащуємо курник маслом, або збитим яйцем і ставимо в духовку на 45 хвилин при 200 градусах.
Якщо ви готуєте курник на кефірі в мультиварці, то спочатку виберіть режим "Випічка" на 90 хвилин, а потім переверніть пиріг і продовжите готування ще 20 хвилин.
Курник на кефірі і майонезі
Інгредієнти: майонез - 4 ст. ложки; кефір - 250 мл; борошно - 2 ст.; сода - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка. Для начинки:
курятина - 500 г; картопля - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сіль, перець; вершкове масло. Приготування Теплий домашній кефір змішуємо з майонезом, содою і сіллю. До отриманої суміші підсипаємо попередньо просіяне борошно і замішуємо дуже м'яке і еластичне тісто. Тісто загорнути плівкою і залишаємо відпочити на час приготування начинки. Тим часом картопля очищаємо, миємо й нарізаємо кубиками. Курятину ріжемо соломкою, а цибулю - кільцями.
Тісто ділимо на дві частини, одну з них розкачуємо і кладемо на змащену маслом форму для випічки. Першим шаром курника укладаємо картоплю, а за ним куру, масло і цибулю. Накриваємо пиріг другою половиною тіста і ставимо в духовку на 40-50 хвилин при 160 градусах.