Вернуться назад Распечатать

Тісто для курника

Тісто для курника
Курник - популярне російське блюдо, яке вміють готувати на святкову вечерю практично всі господині. Цей пиріг вважається символом процвітання і благополуччя в сім'ї. Існує безліч різних рецептів тесту для курника, які мають свої специфічні особливості, але все ж залишаються загальні правила, яких треба виконувати при приготуванні цього чудового пирога.

Дріжджове тісто для курника


Інгредієнти:

  • масло вершкове - 200 г;

  • кефір - 2 ст.;

  • яйце - 1 шт.;

  • сода - 2 г;

  • борошно - 3 ст.;

  • сухі дріжджі - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Зараз розповімо, як приготувати тісто для курника. Беремо маленьку каструльку, викладаємо в неї вершкове масло, ставимо на слабенький вогонь і розтоплюємо. Після цього знімаємо посуд з плити, охолодити і даємо маслу знову застигнути.
    Не втрачаючи часу дарма, в окрему миску наливаємо кефір, розбиваємо яйце і злегка збиваємо міксером на маленькій швидкості до пишноти. Потім додаємо трохи соди, щіпку солі і трохи дріжджів. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, то перед приготуванням замочуємо їх попередньо в 100 мл теплої води приблизно на 7 хвилин.
    Після цього кефірну суміш виливаємо в остигле масло, все ретельно розмішуємо і поступово починаємо всипати попередньо просіяне борошно. Замішуємо однорідне, без грудок, м'яке тісто, перекладаємо його в миску, закриваємо кухонною плівкою і ставимо на годину в тепле місце, щоб воно дійшло. По закінченні вказаного часу здобне тісто для курника готове до подальшого приготування пирога.

    Рецепт прісного тіста для курника


    Інгредієнти:

  • масло вершкове - 90 г;

  • вершки - 75 мл;

  • сметана - 50 мл;

  • цукор - 15 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • сіль;

  • сода - 3 г;

  • борошно - 350 р.


  • Приготування
    Отже, беремо ковшичек, викладаємо в нього вершкове масло і розтоплюємо на слабенькому вогні, періодично помішуючи. Потім додаємо до нього вершки, кладемо сметану, розбиваємо яйце, додаємо цукор, сіль і добре перемішуємо. Тепер поступово додаємо просіяне борошно, змішане з содою і замішуємо однорідне по консистенції тісто без грудочок, яке відразу ж застосовуємо для випікання пирога.

    Тісто для курника на сметані


    Інгредієнти:

  • борошно - 2 ст.;

  • розпушувач - 1 ч. ложка;

  • яйце - 2 шт.;

  • цукор - 1 ч. ложка;

  • маргарин - 200 г;

  • сметана - 200 мл


  • Приготування
    Борошно заздалегідь просіваємо і змішуємо з чайною ложечкою розпушувача. Тепер беремо яйця, акуратно відокремлюємо жовтки і додаємо до них сіль, цукор і добре перемішуємо. Потім викладаємо розм'якшений маргарин, сметану і ще раз все ретельно розмішуємо.
    Поступово додаємо борошно, замішуємо тісто і прибираємо його на 20 хвилин у холодильник. Охолоджену масу поділяємо на дві частини в пропорції 1:2 і з більшою розкачуємо корж. Викладаємо її в форму для випічки, зробивши бортики і сформувавши рівну «кошичок». Решта пісочного тіста буде виконувати кришечку для нашого курника.

    Тісто на курник на майонезі


    Інгредієнти:

  • кефір - 500 мл;

  • маргарин - 200 г;

  • борошно - 4 ст.;

  • куряче яйце - 2 шт.;

  • сіль - щіпка;

  • цукор - 1 ч. ложка;

  • Тісто для курника

  • майонез - 100 мл


  • Приготування
    Пропонуємо ще один варіант, як зробити тісто для курника. Беремо каструльку і розтоплюємо в ній маргарин на самому маленькому вогні, не допускаючи його кип'ятіння. Потім даємо суміші трохи охолонути і додаємо майонез, кефір, яйця, сіль, соду і цукор. Гарненько збиваємо змішані інгредієнти міксером і поступово починаємо засипати просіяне борошно.
    Після цього замішуємо однорідне, м'яке, не липнущее до рук тісто, загортаємо його в харчову плівку і прибираємо приблизно на 30 хвилин у холодильник.