Курник - популярне російське блюдо, яке вміють готувати на святкову вечерю практично всі господині. Цей пиріг вважається символом процвітання і благополуччя в сім'ї. Існує безліч різних рецептів тесту для курника, які мають свої специфічні особливості, але все ж залишаються загальні правила, яких треба виконувати при приготуванні цього чудового пирога.
Дріжджове тісто для курника
Інгредієнти: масло вершкове - 200 г; кефір - 2 ст.; яйце - 1 шт.; сода - 2 г; борошно - 3 ст.; сухі дріжджі - 1 ч. ложка. Приготування Зараз розповімо, як приготувати тісто для курника. Беремо маленьку каструльку, викладаємо в неї вершкове масло, ставимо на слабенький вогонь і розтоплюємо. Після цього знімаємо посуд з плити, охолодити і даємо маслу знову застигнути.
Не втрачаючи часу дарма, в окрему миску наливаємо кефір, розбиваємо яйце і злегка збиваємо міксером на маленькій швидкості до пишноти. Потім додаємо трохи соди, щіпку солі і трохи дріжджів. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі, то перед приготуванням замочуємо їх попередньо в 100 мл теплої води приблизно на 7 хвилин.
Після цього кефірну суміш виливаємо в остигле масло, все ретельно розмішуємо і поступово починаємо всипати попередньо просіяне борошно. Замішуємо однорідне, без грудок, м'яке тісто, перекладаємо його в миску, закриваємо кухонною плівкою і ставимо на годину в тепле місце, щоб воно дійшло. По закінченні вказаного часу здобне тісто для курника готове до подальшого приготування пирога.
Рецепт прісного тіста для курника
Інгредієнти: масло вершкове - 90 г; вершки - 75 мл; сметана - 50 мл; цукор - 15 г; яйце - 1 шт.; сіль; сода - 3 г; борошно - 350 р. Приготування Отже, беремо ковшичек, викладаємо в нього вершкове масло і розтоплюємо на слабенькому вогні, періодично помішуючи. Потім додаємо до нього вершки, кладемо сметану, розбиваємо яйце, додаємо цукор, сіль і добре перемішуємо. Тепер поступово додаємо просіяне борошно, змішане з содою і замішуємо однорідне по консистенції тісто без грудочок, яке відразу ж застосовуємо для випікання пирога.
Тісто для курника на сметані
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка; яйце - 2 шт.; цукор - 1 ч. ложка; маргарин - 200 г; сметана - 200 мл Приготування Борошно заздалегідь просіваємо і змішуємо з чайною ложечкою розпушувача. Тепер беремо яйця, акуратно відокремлюємо жовтки і додаємо до них сіль, цукор і добре перемішуємо. Потім викладаємо розм'якшений маргарин, сметану і ще раз все ретельно розмішуємо.
Поступово додаємо борошно, замішуємо тісто і прибираємо його на 20 хвилин у холодильник. Охолоджену масу поділяємо на дві частини в пропорції 1:2 і з більшою розкачуємо корж. Викладаємо її в форму для випічки, зробивши бортики і сформувавши рівну «кошичок». Решта пісочного тіста буде виконувати кришечку для нашого курника.
Тісто на курник на майонезі
Інгредієнти: кефір - 500 мл; маргарин - 200 г; борошно - 4 ст.; куряче яйце - 2 шт.; сіль - щіпка; цукор - 1 ч. ложка; майонез - 100 мл Приготування Пропонуємо ще один варіант, як зробити тісто для курника. Беремо каструльку і розтоплюємо в ній маргарин на самому маленькому вогні, не допускаючи його кип'ятіння. Потім даємо суміші трохи охолонути і додаємо майонез, кефір, яйця, сіль, соду і цукор. Гарненько збиваємо змішані інгредієнти міксером і поступово починаємо засипати просіяне борошно.
Після цього замішуємо однорідне, м'яке, не липнущее до рук тісто, загортаємо його в харчову плівку і прибираємо приблизно на 30 хвилин у холодильник.