Чебуреки - традиційний вигляд вельми популярного страви з тіста з начинкою в кулінарних традиціях тюрских, кавказьких і монгольських народів. Слово «чебурек» прийшов, швидше за все, з кримськотатарської язика в період радянської доби. Чебуреки - чудовий варіант євразійського фастфуду, чудова вулична (і не тільки) їжа для швидких перекусів.
Чебуреки готують з прісного бездріжджового (рідше з дріжджового) тіста з начинкою з м'яса. Смажать в олії, або у тваринному жирі (зрозуміло, не свинячий).
Не завжди в якості начинки для чебуреків використовують м'ясо. Начинка може бути сирної, картопляної, капустяної, з варених яєць, грибний, з цибулею, з рисом.
А ще можна приготувати дуже смачні чебуреки з начинкою з гарбуза. Такий варіант цієї страви різноманітить ваш стіл і безумовно зацікавить тих, хто постить і вегетаріанців.
Гарбуз - дуже корисний продукт, для наших цілей особливо гарні мускатні гарбуза.
Як приготувати чебуреки з гарбузом?
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна - близько 2-х склянок; яйце куряче - 1-2 шт.; молоко (кефір, катик, кисле молоко) або вода близько - близько 1 склянки (приблизно 200 мл); м'якоть гарбуза (свіжа) - близько 400-500 г; зелень свіжа різна (базилік, петрушка, кінза, а ось кріп не треба); сіль - 1 дрібка; сухі мелені спеції (можна готові суміші, тільки без шкідливих добавок); часник - 1-2 зубчики; олія рослинна. Приготування Обов'язково просіяне борошно висипаємо на робочу поверхню (або в плоску миску) гіркою, робимо поглиблення, додаємо сіль, молоко і яйце. Замішуємо тісто, підливаючи воду.
Тісто ретельно вимішуємо руками, змащеними олією (або міксером з відповідною насадкою на малих обертах). Тісто повинне вийти еластичним. Скачуємо його в кому і залишаємо хвилин на 40 - підрости.
Готуємо начинку. Гарбуз натираємо на крупній або середній тертці. Зелень рубаємо часник продавлюємо через ручний прес. Все це перемішуємо, заправляємо спеціями, може бути, трохи додаємо сіль і ще раз перемішуємо.
Розкачуємо тісто у відносно тонкі пласти. Ріжемо з них кружечки. Ну, або можна розділити на приблизно однакові грудки і розкачувати підкладку під кожен чебурек окремо.
На половину кружечка тесту акуратно викладаємо начинку. Прикриваємо другою половиною кружечка і ретельно защипуємо краю.
Смажимо чебуреки в рослинній олії в ємкості з фритюру (це зручно, якщо чебуреків багато).
Або обсмажуємо на рослинному маслі (тваринному жирі) з обох двох сторін на сковороді. Потім прикриваємо кришкою і трохи тушкуємо на слабкому вогні.
Подаємо чебуреки тільки гарячими або теплими (повністю остиглі є не дуже смачно). Можна подати до чебуреків з гарбузом кисломолочні продукти, такі як катик, кумис, шубат, несолодкий йогурт, кефір, тан, кисляк та ін Незайвим буде подати після гарячий свіжий чай.
Можна приготувати якусь подобу «ледачих» чебуреків з гарбузом з лаваша, використовуючи таку ж начинку. У цьому варіанті загортаємо начинку на лаваш, запікаємо на сухій сковороді або в духовці. Правда, вийдуть швидше рулетики.