Вернуться назад Распечатать

Житні коржі

Житні коржі
Коржики, випечені з житнього борошна, дуже корисні для нашого організму, а також є прекрасним дієтичним ласощами на нашому столі. Давайте ж розглянемо з вами деякі оригінальні рецепти їх приготування.

Рецепт пісних житніх коржів


Інгредієнти:

  • густий кефір - 350 мл;

  • житнє борошно -300 г;

  • олія оливкова - 1 ч. ложка;

  • сіль;

  • коріандр - 1 ч. ложка;

  • сода - 1 ч. ложка.


  • Приготування
    Зараз розповімо, як спекти житні коржі. Всі сухі компоненти перемішуємо в мисочці. Окремо з'єднуємо домашній кефір з олією і поступово додаємо суху суміш. Замішуємо м'яке тісто липке, залишаємо його на 20 хвилин у спокої. Стіл рясно посипаємо житнім борошном, викладаємо наше тісто лопаткою, обвалюємо його і розкочуємо пласт товщиною в 1 сантиметр. Потім беремо склянку, вирізаємо коржі і викладаємо їх на застелене папером деко. Проколюємо тісто в декількох місцях виделкою і випікаємо житні коржі на кефірі 15 хвилин в розігрітій до 220 градусів духовці. Подаємо блюдо повністю остиглим, з сиром або вершковим маслом.

    Рецепт житніх коржів без дріжджів


    Інгредієнти:

  • житнє борошно - 2 ст.;

  • кефір - 05 ст.;

  • яйце куряче - 1 шт.;

  • масло вершкове - 50 г;

  • масло рослинне - 2 ст. ложки;

  • розпушувач - 05 пакетика;

  • кунжутне насіння - за смаком;

  • сіль, цукор.


  • Приготування
    Вершкове масло розтоплюємо на слабенькому вогні, розбиваємо яйце, додаємо сіль, цукровий пісок і гарненько все перемішуємо. В отриману суміш вливаємо кефір, додаємо розпушувач, перемішуємо, а потім поступово всипаємо просіяне борошно житнє, замішуючи тісто.
    Далі загортаємо його плівкою і залишаємо постояти 2 години в теплому місці, щоб воно трохи підійшло. Потім скачуємо тісто в кулясту форму і розділяємо на 9 шматочків. З кожного формуємо маленькі кульки, сплющує руками і в центрі коржі робимо виделкою дірочки. Потім опускаємо їх у кунжутне насіння, скроплюємо водою і залишаємо їх на деку, приблизно на півгодини.8После цього відправляємо коржі з житнього борошна в духовку і випікаємо максимум 15 хвилин при температурі близько 200 градусів.

    Рецепт житніх коржів з медом


    Інгредієнти:

  • сода - 1 ч. ложка;

  • масло вершкове - 125 г;

  • житнє борошно - 4 ст.;

  • мед - 20 г;

  • яйце - 1 шт.


  • Приготування
    Пропонуємо ще один варіант, як приготувати житні коржі. Соду перемішуємо з борошном і ретельно просіваємо. Вершкове масло розм'якшуємо, додаємо яйце, мед, гарненько розтираємо і поступово всипаємо все борошно, вимішуючи тісто до густої консистенції. Потім розкачуємо його в товстий джгут, розрізаємо на невеликі однакові шматочки, формуем коржі і викладаємо їх на деко, змащене маслом, і готуємо приблизно 20 хвилин в духову піч, розігріту до температури 200 градусів. Після того як коржі будуть готові, акуратно перекладаємо їх у суху емальовану каструлю, накриваємо кришкою і залишаємо охолонути. Готові коржі подаємо дітками на сніданок або полуденок до чаю або молока.

    Рецепт житніх коржів на сметані


    Інгредієнти:

  • масло вершкове - 1 ст.;

  • цукор - 1 ст.;

  • яйце - 5 шт.;

  • сметана - 05 склянки;

  • сода - щіпка;

  • Житні коржі

  • борошно житнє - 1 кг;

  • сіль.


  • Приготування
    З усіх перерахованих інгредієнтів замішуємо однорідне, не прилипающее до рук тісто. Потім розділяємо його на однакові частини і розкачуємо кожну в невеликі кульки, формуємо коржі, робимо на всіх декілька хрестоподібних надрізів і промазуємо їх збитим яйцем. Випікаємо житні коржі в духовці при температурі 200-220 градусів за Цельсієм приблизно 25 -30 хвилин. Потім даємо їм трохи охолонути і подаємо страву на стіл теплим зі сметаною і гарячим зеленим свежезаваренним чаєм.