Коржики, випечені з житнього борошна, дуже корисні для нашого організму, а також є прекрасним дієтичним ласощами на нашому столі. Давайте ж розглянемо з вами деякі оригінальні рецепти їх приготування.
Рецепт пісних житніх коржів
Інгредієнти: густий кефір - 350 мл; житнє борошно -300 г; олія оливкова - 1 ч. ложка; сіль; коріандр - 1 ч. ложка; сода - 1 ч. ложка. Приготування Зараз розповімо, як спекти житні коржі. Всі сухі компоненти перемішуємо в мисочці. Окремо з'єднуємо домашній кефір з олією і поступово додаємо суху суміш. Замішуємо м'яке тісто липке, залишаємо його на 20 хвилин у спокої. Стіл рясно посипаємо житнім борошном, викладаємо наше тісто лопаткою, обвалюємо його і розкочуємо пласт товщиною в 1 сантиметр. Потім беремо склянку, вирізаємо коржі і викладаємо їх на застелене папером деко. Проколюємо тісто в декількох місцях виделкою і випікаємо житні коржі на кефірі 15 хвилин в розігрітій до 220 градусів духовці. Подаємо блюдо повністю остиглим, з сиром або вершковим маслом.
Рецепт житніх коржів без дріжджів
Інгредієнти: житнє борошно - 2 ст.; кефір - 05 ст.; яйце куряче - 1 шт.; масло вершкове - 50 г; масло рослинне - 2 ст. ложки; розпушувач - 05 пакетика; кунжутне насіння - за смаком; сіль, цукор. Приготування Вершкове масло розтоплюємо на слабенькому вогні, розбиваємо яйце, додаємо сіль, цукровий пісок і гарненько все перемішуємо. В отриману суміш вливаємо кефір, додаємо розпушувач, перемішуємо, а потім поступово всипаємо просіяне борошно житнє, замішуючи тісто.
Далі загортаємо його плівкою і залишаємо постояти 2 години в теплому місці, щоб воно трохи підійшло. Потім скачуємо тісто в кулясту форму і розділяємо на 9 шматочків. З кожного формуємо маленькі кульки, сплющує руками і в центрі коржі робимо виделкою дірочки. Потім опускаємо їх у кунжутне насіння, скроплюємо водою і залишаємо їх на деку, приблизно на півгодини.8После цього відправляємо коржі з житнього борошна в духовку і випікаємо максимум 15 хвилин при температурі близько 200 градусів.
Рецепт житніх коржів з медом
Інгредієнти: сода - 1 ч. ложка; масло вершкове - 125 г; житнє борошно - 4 ст.; мед - 20 г; яйце - 1 шт. Приготування Пропонуємо ще один варіант, як приготувати житні коржі. Соду перемішуємо з борошном і ретельно просіваємо. Вершкове масло розм'якшуємо, додаємо яйце, мед, гарненько розтираємо і поступово всипаємо все борошно, вимішуючи тісто до густої консистенції. Потім розкачуємо його в товстий джгут, розрізаємо на невеликі однакові шматочки, формуем коржі і викладаємо їх на деко, змащене маслом, і готуємо приблизно 20 хвилин в духову піч, розігріту до температури 200 градусів. Після того як коржі будуть готові, акуратно перекладаємо їх у суху емальовану каструлю, накриваємо кришкою і залишаємо охолонути. Готові коржі подаємо дітками на сніданок або полуденок до чаю або молока.
Рецепт житніх коржів на сметані
Інгредієнти: масло вершкове - 1 ст.; цукор - 1 ст.; яйце - 5 шт.; сметана - 05 склянки; сода - щіпка; борошно житнє - 1 кг; сіль. Приготування З усіх перерахованих інгредієнтів замішуємо однорідне, не прилипающее до рук тісто. Потім розділяємо його на однакові частини і розкачуємо кожну в невеликі кульки, формуємо коржі, робимо на всіх декілька хрестоподібних надрізів і промазуємо їх збитим яйцем. Випікаємо житні коржі в духовці при температурі 200-220 градусів за Цельсієм приблизно 25 -30 хвилин. Потім даємо їм трохи охолонути і подаємо страву на стіл теплим зі сметаною і гарячим зеленим свежезаваренним чаєм.