Картопляні пироги надзвичайно ситни і економні. Так їх з натяжкою можна назвати корисним або низькокалорійним стравою, але для суворого зимового періоду, який характерний для нашого клімату, немає нічого краще.
Цю статтю ми вирішили присвятити різноманіттю картопляних пирогів.
Пиріг з фаршем і картоплею
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 300 г; сіль; вершкове масло - 75 г; маргарин - 75 г; вода - 5-6 ст. ложок; молоко - 1 ст. ложка. Для начинки:
ріпчаста цибуля - 1 шт.; морква - 2 шт.; яловичий фарш - 250 г; кетчуп - 2 ст. ложки; вустерширський соус - 1 ст. ложка; борошно - 1 1/2 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; картопля - 2-3 шт. Приготування Вершкове масло і маргарин кімнатної температури перетираємо з борошном і сіллю в крихту. Додаємо в суміш 5 столових ложок крижаної води і формуємо з тіста кулю, який слід обернути харчовою плівкою і відправити в холодильник на 20 хвилин.
Поки тісто відпочиває, займемося начинкою. На сковороді пасеруємо моркву, цибулю і фарш до золотистого кольору, після чого вогонь зменшуємо, поливаємо інгредієнти кетчупом , вустерширським соусом, посипаємо борошном і спеціями. Обсмажуємо овочі ще хвилину, а потім кладемо до них картопля, попередньо очищений і нарізаний, заливаємо 150 мл води і доводимо рідину до кипіння. Далі зменшуємо вогонь і тушкуємо все разом 15 хвилин.
Духовку розігріваємо до 200 градусів. Половину тіста розкачуємо і викладаємо у форму, викладаємо поверх тіста начинку і накриваємо її другим шаром тесту. У центрі верхнього шару робимо отвір для виходу пари. Змащуємо поверхню пирога з картоплею і м'ясом, молоком і випікаємо його 30 хвилин.
Рибний пиріг з картоплею
Різноманіття рибних пирогів робить їх доступними кожному. Будь то пиріг з сайрою, палтусом, фореллю і картоплею, всі вони будуть однаково смачні, але при цьому смак їх буде відрізняться.
Інгредієнти: картопля - 1 кг; вершкове масло - 1 ст. ложка+ 25 г; молоко - 2 ст. ложки; борошно - 25 г; зелена цибуля - 4 гілочки; молоко - 400 мл; риба - 400 г; діжонська гірчиця - 1 ч. ложка; кукурудза - 1 жменя; зелений горошок - 1 жменя; тертий твердий сир - 100 р. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Картоплю відварюємо до повної готовності, а потім пюрируем з молоком і маслом. Приправляємо пюре сіллю і перцем.
В окремій сковороді готуємо ру, розтопивши вершкове масло і змішаємо його з борошном. Заливаємо ру молоком і вимішуємо, щоб не залишилося грудочок. Доводимо соус до кипіння і проварюємо 3-4 хвилини. Готовий соус змішуємо з тертим сиром, додаємо до нього рибу, гірчицю, нарізану зелену цибулю, кукурудзу та горошок.
Викладаємо начинку для нашого пирога у форму і покриваємо її шаром картоплі. Запікаємо пиріг 20-25 хвилин або до золотистого кольору.
Пиріг з печерицями і картоплею
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 1 1/2 ст.; тертий сир - 1 ст.; сіль, перець - за смаком; вершкове масло - 6 ст. ложок; рослинне масло - 2 ст. ложки; крижана вода - 2 ст. ложки. Для начинки:
картопля - 3 шт.; тертий твердий сир - 1 ст.; борошно - 1/4 ст.; вершкове масло - 4 ст. ложки; гриби - 250 р. Приготування Почнемо з тіста для пирога з картоплею і сиром. Для тіста борошно змішуємо з сиром, сіллю, перцем і холодним маслом. Додаємо до суміші рослинне масло і перетираємо суміш пальцями. До готової крихті з тіста додаємо крижану воду і формуємо з тіста кулю. Куля
обертаємо плівкою і залишаємо на 30 хвилин у холодильнику.
Картоплю відварюємо до напівготовності і нарізаємо кубиками, змішуємо його з сиром, невеликою кількістю борошна, сіллю і перцем. Розтоплюємо 2 столові ложки вершкового масла й обсмажуємо на ньому гриби 5 хвилин.
Тісто розгортаємо і викладаємо у форму. На шар тіста кладемо половину картоплі, за ним половину грибів і повторюємо шари. Можна приготувати відкритий пиріг з картоплею, а можна накрити верхівку ще одним шаром тіста - на ваш розсуд. Так, чи інакше випікати страву слід при 180 градусах 25 хвилин.