Домашній хліб безсумнівно смачніше магазинного. Він ароматний, з хрусткою скоринкою і просто неповторним смаком. Зараз ми вам підкажемо рецепт приготування гречаного хліба в домашніх умовах.
Хліб з гречаного борошна
Інгредієнти: гречана крупа - 130 г; пшеничне борошно - 260 г; сухі дріжджі - 15 ч. ложки; рослинна олія - 30 мл; вода - 300 мл; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Гречану крупу обсмажуємо на сковороді до появи аромату. Потім крупу висипаємо в тарілку. Воду підігріваємо до температури приблизно 40 градусів, розчиняємо в ній цукор, додаємо дріжджі, перемішуємо і залишаємо хвилин на 7. У це час на кавомолці перемелюємо гречку. В даному випадку перемелювати до стану борошна не обов'язково.
Пшеничне борошно просіваємо, додаємо мелену гречку, сіль і перемішуємо. Воду з дріжджами перемішуємо і виливаємо масу у посуд з сухою сумішшю. Туди ж вливаємо олію і перемішуємо. Руки злегка змащуємо рослинним маслом і приступаємо до процесу замісу тіста. Як тільки вона буде готова, поміщаємо його в змащену олією миску і залишаємо в теплому місці на 1 годину підходити. Тісто має добре піднятися.
Після цього викладаємо його на поверхню, присипану борошном. Розтягуємо тісто в обидві сторони, а потім складаємо до центру спочатку один край, потім другий. Точно так само розтягуємо тісто і в іншому напрямку. Приступаємо до формування булки: можна зробити просто круглу форму, можна надати вигляду батона. Викладаємо заготовку на деко, посипаний борошном. Накриваємо його серветкою і ставимо на півгодини. Заготівля знову повинна підійти. Тепер відправляємо деко в духовку при температурі 200 градусів випікаємо його 25 хвилин. Після цього знижуємо температуру до 180 градусів і печемо гречаний хліб в духовці ще 15 хвилин. Готовий хлібець кладемо на решітку до повного охолодження.
Рецепт гречаного хліба в хлібопічці
Інгредієнти: борошно пшеничне - 210 г; гречаний мед - 1 ч. ложка; молоко - 60 мл; вода - 150 мл; оливкова масло - 10 мл; сіль - щіпка; сухі дріжджі - 1 ч. ложка; гречана мука - 50 г; житнє борошно - 40 р. Приготування Всі інгредієнти викладаємо в контейнер хлібопічки. Вибираємо режим: цільнозерновий хліб. Виставляємо час приготування 3 години і 20 хвилин.
Гречаний хліб в мультиварці
Інгредієнти: борошно пшеничне вищого сорту - 450 г; гречана борошно - 100 г; мед - 1 ч. ложка; молоко - 300 мл; сухі дріжджі - 1 ст. ложка; рослинне масло - 20 мл; кефір 32%-ної жирності - 100 мл; сіль - 1 ч. ложка. Приготування Підігріваємо Молоко приблизно до температури 37 градусів, додаємо в нього сухі дріжджі і мед. Гречане борошно змішуємо з домашнім кефіром . Бажано, щоб він був кімнатної температури. В кефірну масу додаємо молоко з дріжджами і рослинне масло, перемішуємо. Тепер всипаємо просіяне борошно і вимішуємо тісто. Накриваємо його серветкою і залишаємо підходити години на 2 в теплому місці. Після цього перекладаємо тісто в каструлю і залишаємо ще хвилин на 40. В режимі «Випічка» готуємо 1 годину, потім перевертаємо і випікаємо ще 1 годину.
Рецепт хліба з гречаним борошном
Інгредієнти: тепла вода - 350 мл; рослинне масло - 20 мл; сіль - 05 ч. ложки; цукор - 1 ч. ложка; пшеничне борошно - 3 мультистакана; житнє борошно - 1 мультистакан; гречана мука - 1 мультистакан; сухі дріжджі - 1 ст. ложка. Приготування Сухі дріжджі змішуємо з теплою водою (1 мультистакан), додаємо 1 чайну ложку цукру, щоб реакція пройшла швидше. Як тільки дріжджі почнуть підходити, додаємо рослинне масло, сіль і всипаємо борошно. Вимішуємо тісто, воно виходить досить тугим. Скачуємо з тіста колобок і залишаємо, щоб тісто підійшло. Як тільки воно підніметься, перекладаємо його в каструлю мультиварки і в режимі «Підігрів» залишаємо на 30 хвилин. Коли тісто підійде, в режимі «Випічка» готуємо 60 хвилин. Після цього перевертаємо і готуємо ще 30 хвилин.