Сир - чудовий за своїми властивостями кисломолочний продукт, традиційний для країн Північної і Східної Європи. Сир отримують сквашуванням молока з наступним відділенням сироватки. Сир смачно їсти в суміші зі сметаною або приправленим іншими добавками (медом, варенням, зеленню, вареними яйцями, фруктами, горіхами). Також сир можна використовувати в приготуванні і різних більш складних страв, наприклад, рулетів.
Рулет з лаваша з сиром
Інгредієнти: сир; лаваш вірменський тонкий; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, базилік, кінза); часник; перець червоний гострий; сіль. Приготування Трохи додаємо сіль сир за смаком, якщо він занадто сухий, можна додати в нього трохи густої сметани або розтопленого вершкового масла. Також додаємо дрібно нарубану зелень, продавлений через ручний прес часник і добре подрібнений гострий червоний перець (свіжий або сухий мелений). Також можна додати подрібнений солодкий свіжий червоний перець. І, якщо хочете, якісь сухі мелені спеції. Все ретельно перемішуємо, вирізаємо з вірменського лаваша шматки потрібного розміру довгастої або трикутної форми і звертаємо рулети з сирною начинкою. Можна їх злегка підпекти в духовій шафі протягом 15-20 хвилин при температурі 180 градусів С.
Млинцевий рулет з сиром
Приготування Спечіть кілька великих млинців (або купіть млинці прямокутної форми до домової кухні). Зробіть начинку таку ж, як у попередньому рецепті (див. вище).
Можна пекти рулети з сиром, використовуючи різні види тіста (дріжджове здобне прісне чи, листкове, бездріжджове на кефірі або сметані та ін).
З листкового та інших видів тіста добре піч рулети з начинкою з тертого твердого сиру (або розсільного типу бринзи) з сиром. Беремо сиру 2/3 частини або 3/4 а сиру, відповідно, 1/3 або 1/4 частину від загального обсягу. Зелень, часник і спеції смаком такої начинки теж не зашкодять, однак можна обійтися і без них.
Дріжджове або листкове тісто можна купити в різних магазинах або точках громадського харчування, а можна повозитися з приготуванням самостійно.
Рецепт картопляно-морквяного рулети з сиром
Інгредієнти: пюре картопляне свіжоприготоване - 300 г; борошно пшеничне цільнозернові - близько 1 склянки; яйце куряче - 1-2 шт.; сир (краще середньої або високої жирності) - близько 300-400 г; морква - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна; сіль; гострий червоний перець мелений. Приготування Для початку замісимо тісто: змішуємо картопляне пюре з яйцем і борошном (борошном коригуємо консистенцію). Будь-яким способом формуємо довгастий пласт товщиною близько 15 см і викладаємо його на лист фольги, змащений жиром.
Далі можна зайнятися і начинкою: змішуємо підсолений сир з тертою морквою, рубаною зеленню, продавлений часником і спеціями, приправляємо гострим червоним перцем і ретельно перемішуємо.
Викладаємо начинку на пласт картопляного тіста і загортаємо в рулет. Запікаємо в духовій шафі при температурі 180 градусів протягом 25-30 хвилин. Розгортаємо фольгу, остуджуємо і нарізаємо скибками. Подаємо як окремого страви.
Використовуючи сирну начинку (таку ж, як у наведених рецептах), можна спекти м'ясний рулет з сиром.
М'ясний рулет з сиром
Інгредієнти: дрібний або середній м'ясний фарш (краще змішаний з присутністю курячого м'яса - буде хороша пластичність) - близько 400-500 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйце куряче - 1-2 шт.; борошно пшеничне - близько 05-1 склянки; сирна начинка (див. вище); спеції сухі мелені. Приготування У м'ясний фарш додаємо цибулю, добре подрібнену в комбайні або блендером, яйця, мелені спеції і борошно. Ретельно перемішуємо і викладаємо на лист змащеній жиром фольги у вигляді прямокутного пласта. Викладаємо сирну начинку зверху вздовж і загортаємо рулетом. Запаковуємо з країв і запікаємо в духовці протягом 30-40 хвилин при середній температурі. Перед розрізанням і потрібно остудити.