Пироги споконвіку були традиційним російським блюдом. Ситні і ароматні, деякі з них дійшли до наших днів у незмінному стані, а деякі змінили рецептуру до невпізнання.
Серед інших рецептів начинки, особливою популярністю користується начинка для пирогів з риби. Сорти риби для пирога не обов'язково повинні бути дорогими, і ми беремося довести вам це рецептами пирогів з мойвою , про які поговоримо далі.
Пиріг з мойвою і картоплею
Інгредієнти: мойва - 500 г; картопля - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; рослинна олія; яйце - 2 шт.; молоко - 1 ст.; борошно - 2 ст.; сіль - щіпка; сода - на кінчику ножа; лимонний сік - 1 ч. ложка. Приготування Перед тим, як приготувати пиріг з мойвою, доведеться зайнятися самим складним і виснажливим справою - очищенням риби від кісток. Якщо ви хочете полегшити завдання - обсмажте мойву на рослинному маслі, тоді тонкі рибні кісточки будуть практично непомітні.
Картоплю миємо, чистимо й нарізаємо тонкими пластинами. Ріпчасту цибулю також ріжемо півкільцями.
Яйце збиваємо з сіллю і молоком, поступово підсипаємо попередньо просіяне борошно і замішуємо тісто. Щоб пиріг вийшов пишним, у тісто додаємо соду, гашену лимонним соком.
Глибоку Сковороду або форму для випікання змащуємо маслом і виливаємо на дно половину всього тесту. Зверху викладаємо кружечки картоплі і цибулі, а далі розподіляємо по поверхні рибу. Заливаємо шар начинки залишками тіста і ставимо пиріг з картоплею і мойвою в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин.
Рецепт відкритого пирога з мойвою
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 200 г; сіль - щіпка; вершкове масло - 110 г; вода - 2 ст. ложки. Для начинки:
мойва очищена - 400 г; вершкове масло - 1 ст. ложка; цибуля - 1 шт.; зелений горошок - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком; яйце - 3 шт.; сметана - 300 мл; тертий сир. Приготування Борошно перетираємо з сіллю і маслом до утворення крихти, доливаємо пару столових ложок води і формуем тісто в кулю. Обертаємо куля плівкою і залишаємо в холодильнику на 30 хвилин.
Остигле тісто розкачуємо і викладаємо у змащену форму. Наколюємо тісто виделкою і ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Для начинки цибулю подрібнюємо і пасеруємо на олії до золотистого кольору. Сметану збиваємо з яйцями, сіллю і перцем. На дно основи з тіста кладемо шар мойви, потім розподіляємо поверх цибулю і заливаємо начинку сметанно-яєчною сумішшю. Випікаємо пиріг при 180 градусах 30 хвилин. За 15 хвилин до готовності поверхню пирога посипаємо тертим твердим сиром.
Пиріг з мойвою і рисом
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 230 г; борошно - 2 ст.; сметана - 200 г; сіль. Для начинки:
очищена мойва - 1 кг; ріпчаста цибуля - 1 шт.; рис - 1/2 ст.; сіль, перець - за смаком; вершкове масло - 1 ст. ложка. Приготування М'яке вершкове масло і сметану збиваємо з додаванням солі. В отриману суміш додаємо борошно і замішуємо густе, не липнущее до рук тісто. Готове тісто формуем в кулю і залишаємо на холод на 30 хвилин.
Тим часом можна зайнятися начинкою. Рис промиваємо до чистої води,
а потім відварюємо і остуджуємо. Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і пасеруємо до золотистого кольору, трохи посоливши і поперчив. Мойву також приправляємо і перемішуємо.
Тісто ділимо навпіл, одну з половин розкачуємо і викладаємо шар у змащену маслом форму. Поверх розподіляємо остиглий рис і цибулю, кладемо шматочки вершкового масла. Фінальним шаром розкладаємо мойву. Другий пласт тіста розкачуємо і накриваємо їм пиріг. Робимо отвори для виходу пари і змащуємо пиріг розтопленим маслом. Випікаємо страву в духовці, розігрітій до 180 градусів, 45 хвилин.