У вихідні дні хочеться побалувати домашніх який-небудь смачною їжею, особливо, якщо ви на дачі, та/або після вдалої «тихого» полювання (тобто, походу в ліс за грибами) або просто вдалося прикупити свіжих грибів. Наприклад, можна спекти заливний пиріг з грибами, цей рецепт не дуже широко поширений, тим не менш, цікавий. Зрозуміло, ми сподіваємося, що у вас гриби екологічно чисті.
Як приготувати заливний пиріг з грибами?
Борошно краще всього використовувати пшеничне цільнозернове.
Інгредієнти: кефір середньої жирності - 1 стакан (250 мл); яйце куряче - 2 шт.; борошно пшеничне - 5-6 ст. ложок; сода харчова - 1 щіпка; сіль - 1 щіпка; натуральне вершкове масло - близько 50 м; гриби свіжі (білі, гливи, печериці, підберезники, підосичники, сироїжки) - близько 500 м; масло топлене вершкове або рослинне для обсмажування; тертий сир - близько 150 р. Приготування Гриби замочимо хвилин на 20 в холодній підсоленій воді, потім почистимо, якщо це необхідно. Наріжемо невеликими шматочками, але і не занадто дрібно. Гриби злегка обсмажуємо на сковороді і протушиваем, прикривши кришкою, протягом 15 хвилин на слабкому вогні, іноді помішуючи лопаткою. Відкинемо гриби на друшляк. Можна додати грибну начинку цибуля, в цьому випадку чистимо цибулину, дрібно наріжемо і трохи обсмажимо на окремій сковороді, після чого змішаємо з грибами. Чи можна згасити цибулю разом з грибами.
Тепер тісто. Змішуємо в мисці яйце, сіль, склянка домашнього кефіру і злегка взобьем виделкою. Підсипаємо просіяне борошно потроху.
Форму змащуємо маслом або простеливаем промасленим пекарської папером (силіконову можна не змащувати). Виливаємо трохи менше половини тіста у форму. Рівномірно розподіляючи, викладаємо грибну масу. Заливаємо рештою тестом. Випікаємо протягом 40-60 хвилин у попередньо розігрітій духовій шафі, температура приблизно близько 190 градусів за С. Готовий пиріг витягаємо з форми і,
поки гарячий, присипаємо тертим сиром. Чекаємо, поки сир розплавиться і пиріг злегка охолоне, тоді його можна розрізати.
Діючи згідно цієї ж рецептурою, можна приготувати заливний пиріг з грибами і картоплею та/або капустою. У цьому варіанті картоплю слід попередньо відварити майже до повної готовності і нарізати дрібними кубиками або брусочками. Капусту можна використовувати промиту квашену або свіжу, тонко нашатковану. Чи можна її злегка протушкувати з цибулею і грибами або окремо.
Такі пироги особливо доречно подати з юшкою або м'ясним бульйоном, можна, з чаєм чи компотом.