Горбуша - цінна промислова риба з родини Лососевих. Свіжа або консервована горбуша - чудова начинка для пирогів.
Розповімо, як і які пироги з горбушею можна приготувати. Вибирайте свіжий або свіжоморожений рибку з ясними очима, яскравим кольором зябер, нормальним рибним запахом, без вад і пошкоджень шкіри. Ну, або якісні консерви. Готове дріжджове тісто можна купити в будинкових кухнях, а листкове - в магазинах (або можна повозитися самостійно).
Відкритий пиріг з горбушею і рисом
Інгредієнти: борошно пшеничне цільнозернові - близько 3-4 склянок; молоко або кефір - близько 250 мл; цукор-пісок - 1-2 ч. ложки; дріжджі свіжі пресовані - близько 15 м (сухих в 15-2 рази менше); жовтки від яєць курячих - 2-3 шт.; сіль - 1 щіпка. Для начинки:
філе горбуші (можна шматочками) - близько 300-350 г (або 1-2 банки консервованої); рис варений - 1 склянка; яєчні білки - 2 шт.; сухі мелені спеції (чорний і червоний перець або суміш хмелі-сунелі); зелень свіжа (кріп, петрушка, кінза, базилік); часник - 3 зубчики. Приготування Спочатку готуємо опару для тіста. Розчиняємо в ледь теплому молоці суміш цукру з 2-ма столовими ложками борошна, додаємо дріжджі і ставимо в тепле місце хвилин на 20. Коли опара підійшла, додаємо яєчні жовтки і просіяне борошно. Тісто має бути еластичним і не занадто крутим. Ретельно вимішуємо його, скачуємо в кулю, покласти в миску, накриваємо чистою серветкою і ставимо в тепле місце хвилин на 20. Обминаємо і промешиваем тісто. Повторюємо цикл - 1-2 рази.
Готуємо начинку. Пропускаємо рибу через м'ясорубку з великою насадкою (консерви досить розім'яти виделкою, тільки злийте заливний соус). Змішуємо рис з рибним фаршем, додаємо яєчні білки, дрібно нарубану зелень і спеції. Трохи додаємо сіль.
Розкачуємо тісто в пласт товщиною близько 07 мм по краях, викладаємо на промаслений або простеленний пекарської папером деко, робимо бортик. Рівномірно розподіляємо начинку. З тонких смуг робимо «ґрати» (або інший візерунок) і скріплюємо з бортиком. Випікаємо в духовій шафі при температурі близько 200 градусів протягом близько 36 хвилин. Контролюємо готовність візуально. Змащуємо поверхню яєчним білком за допомогою пензля. Перед розрізанням трохи остудимо. Подаємо до вусі з легким світлим столовим вином, горілкою або ягідної настоянкою.
Листковий пиріг з горбушею і картоплею
Інгредієнти: готове листкове тісто; рибний фарш; спеції; зелень і часник; картопля. Приготування Робимо Начинку майже таку ж, як у попередньому рецепті (див. вище), тільки рис замінимо картоплею і не станемо його змішувати з рибним фаршем - викладемо шарами.
Дрібний картоплю очистимо й наріжемо нетовстими акуратними кружечками або напівкружечками. Відваримо картопля майже до готовності (протягом 10-15 хвилин так, щоб не розсипався) і, обережно витягаючи шумівкою, викладемо на сито або друшляк з плоским дном. В принципі, можете доварити до готовності й зробити пюре.
Розкачуємо тісто в пласт прямокутної форми і викладаємо на деко (промазанний або простеленний пекарської папером). По центру викладаємо смугою вздовж шар картоплі, а зверху - шар рибного фаршу, змішаного з рубаною зеленню, часником і спеціями (можна додати дрібно нарубаний солодкий червоний перець - буде ще смачніше).
Робимо в пласті тесту з боків косі надрізи по краях, накладаємо смужки один на одного, як би переплітаючи, таким чином, закриваючи тістом начинку. Випікаємо при температурі близько 200 градусів С протягом 40-50 хвилин. Перед розрізанням злегка остуджуємо. Зрозуміло, в якості начинки може виступати не тільки горбуша, але і інша риба.