Пиріг зі шпинатом можна готувати в будь-який час року, використовуючи в якості основного інгредієнта як свіжу, так і заморожену зелень. Тісто для шпинатового пирога можна купити в магазині вже готовим, а як доповнення до начинки додають сир або м'ясо.
Рецепт пирога зі шпинатом і сиром
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 1 шт.; сир - 1 ст.; тертий пармезан - 1 /4 ст.; мелений мускатний горіх - 1 /3 ч. ложки; сіль, перець - за смаком; яйця - 2 шт.; шпинат заморожений - 450 г; листкове тісто - 1 упаковка. Приготування Духовку розігріваємо до 190 градусів. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і змішуємо з часником. Обсмажуємо цибульну суміш на оливковій олії до прозорості. Тим часом, в мисці змішаємо сир з сиром, яйцями, сіллю, перцем і мускатним горіхом. Туди ж додаємо і обсмажену цибулю.
З розмороженого шпинату віджимаємо надлишки вологи. Додаємо шпинат до сирної маси і знову ретельно перемішуємо.
Тісто розкачуємо на посипаній борошном поверхні в квадрат зі стороною в 30 див. Викладаємо тісто в змащену маслом форму, діаметром до 22 див. На основу з тіста кладемо начинку і покриваємо її надлишками тіста зверху. Випікаємо пиріг зі шпинатом 45 хвилин, а перед подачею залишаємо охолонути хвилин на 5-7.
Грецький пиріг зі шпинатом і бринзою
Інгредієнти: оливкова олія - 3 ст. ложки+ 1/4 ст.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; зелена цибуля - 1 пучок; часник - 2 зубчики; свіжа петрушка - 1 пучок; свіжий шпинат - 1 кг; яйця - 2 шт.; сир рікотта - 1/2 ст.; бринза - 1/2 ст.; сир фета - 1/2 ст.; тісто філо - 8 аркушів. Приготування Розігріваємо духовку до 180 градусів. Змащуємо маслом форму діаметром 22 див.
У сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому цибулю з часником. Як тільки цибуля стане прозорим, додаємо до нього подрібнений зелений лук, а також шпинат. Через 2 хвилини шпинат осяде і утворюється більша кількість води - її потрібно буде віджати.
Поки шпинат остигає, в мисці розітремо рікотту з тертою бринзою і фетою. Додаємо в сирну суміш яйце і мелений чорний перець.
Кожен з листів тіста філо викладаємо в підготовлену форму і промазуємо оливковою олією. Поверх основи з тіста розподіляємо сирну начинку і кладемо шпинат. Надлишками тесту накриваємо верхівку пирога.
Ставимо страву в духовку. Через 30-40 хвилин, коли тісто стане золотистим, пиріг буде готовий.
Приготувати такий пиріг зі шпинатом можна і в мультиварці, для цього включіть режим «Випічка» на 40 хвилин, потім переверніть пиріг на іншу сторону і підрум'яньте ще 20 хвилин.
Пиріг зі шпинатом і куркою
Інгредієнти: оливкова олія; ріпчаста цибуля - 1 шт.; курячі гомілки - 600 г; борошно - 1/4 ст.; курячий бульйон - 2 ст.; шпинат заморожений - 150 г; лимон - 1 шт.; сир фета - 100 г; сіль, перець; листкове тісто - 1 упаковка; свіжа зелень; насіння кунжуту. Приготування Цибулю обсмажуємо разом з куркою до готовності. Додаємо на сковороду борошно і заливаємо бульйон. Продовжуємо готування до тих пір, поки на сковороді не утвориться густий креязикай соус.
Додаємо в соус розморожений і віджатий шпинат, лимонну цедру, сир і подрібнену зелень. Даємо начинці охолонути.
Тим часом, на посипаній борошном поверхні розкачуємо листкове тісто. В результаті у нас повинно вийти 2 пласта тіста: один, більш великий, для дна пирога, а другий, за розміром форми, для його верхівки. Укладаємо більший пласт тіста в змащену форму, поверх розподіляємо остигнула начинку і накриваємо пиріг ще одним шматком тесту. Змащуємо верхівку пирога маслом і посипаємо насінням кунжуту. Страва має готується 30 хвилин при 190 градусах.