Розтягаї - класичне блюдо російської кухні. Ароматні пиріжки, в класичному варіанті, готувалися з не здобного тіста і подавалися до різних супів. Склад начинки варіювався в залежності від того, як якогось супу співається пиріг: для рибного бульйону - рибна начинка, для м'ясного - м'ясна. У центрі пиріжка расстегая було отвір в яке, за звичаєм, заливали бульйон або розтоплене вершкове масло.
Розтягаї з куркою і морквою
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 1/2 ст.; борошно - 450 г; вершкове масло - 100 г; дріжджі - 2 ч. ложки; цукор - 1 ст. ложка; сіль - щіпка; яйця - 2 шт. Для начинки:
курятина - 500 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Молоко підігріваємо до кімнатної температури, розвести в ньому дріжджі і цукор. Додаємо в суміш столову ложку борошна і залишаємо опару підійти в теплі близько години.
До неї опару додаємо борошно, дрібку солі, яйця і розтоплене вершкове масло. Замішуємо гладке, однорідне тісто і залишаємо його підійти 15-2 години. За час, поки тісто буде підходити, його необхідно буде обім'яти кілька разів.
Поки тісто підходить, займемося начинкою. Курятину нарізаємо соломкою, моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю нарізаємо кубиками. У сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю до прозорості. Додаємо до цибулі моркву і продовжуємо готування до тих пір, поки овочі не придбають золотистий відтінок. Потім до засмажки можна покласти курятину і обсмажити її до тих пір, поки вона не схопитися з усіх боків.
Тісто ділимо на шматочки однакового розміру, кожен з яких розгортаємо в коржик. У центр коржі кладемо начинку і защепляем краю пиріжка на манер вареника, залишаючи в центрі невеликий отвір. Зліплені розтягаї викладаємо на деко, змащуємо збитим жовтком і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.
Подавати розтягаї з курячим м'ясом слід до супів на курячому бульйоні.
Рецепт розтягаїв з куркою і гарбузом
Інгредієнти: Для тіста:
смалець - 300 г; вода - 200 мл; борошно - 1 кг Для начинки:
курятина - 1 кг; гарбуз; сіль, перець - за смаком; рослинне масло - для смаження; ріпчаста цибуля - 3-4 шт. Приготування Смалець розтоплюємо і змішуємо з водою. Додаємо в суміш пучку солі і просіяне борошно, замішуємо круте тісто, накриваємо його серветкою і залишаємо настоятися.
Курятину нарізаємо кубиками. Аналогічним чином нарізаємо і гарбуз. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і припускаємо на рослинному маслі до золотистого кольору. Змішуємо всі інгредієнти начинки, приправляємо її сіллю і перцем.
Тісто ділимо на шматочки рівної величини, розкачуємо, викладаємо в середину начинку і защепляем краю. Змащуємо пиріжки збитим яйцем і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин.
Розтягаї з куркою і грибами
Інгредієнти: тісто для розтягаїв (див. перший рецепт); курячі стегна - 4-5 шт.; печериці - 300 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; зелень - за смаком; рослинне масло - для смаження; сіль, перець - за смаком. Приготування Гриби дрібно нарізаємо і обсмажуємо на розігрітій рослинній олії разом з ріпчастою цибулею. Поки гриби і цибулю на сковороді, займемося курятиною. М'якоть відокремлюємо від кісток і шкіри, а потім нарізаємо соломкою. Додаємо м'ясо на сковороду, добре солимо, перчимо і обсмажуємо до тих пір, поки воно не схопиться зі всіх сторін. Змішуємо начинку з рубаною зеленню.
Тісто ділимо на порції, розгортаємо в коржик і викладаємо в центр столову ложку курячої начинки. Защепляем краю расстегая і випікаємо пиріг при 180 градусах 25 хвилин.