Якщо справа доходить до приготування ситного і недорогого страви - альтернатив листковим пирогів немає. У рецептах нижче ми розберемося з одним із самих поширених видів листкових пирогів - пирогами з куркою.
Рецепт листкового пирога з куркою
Інгредієнти: куряче філе - 600 г; оливкова олія; свинячий фарш - 500 г; яйце - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; рослинне масло - 2 ст. ложки; шавлія - 2 ст. ложки; свіжа хлібна крихта - 120 г; яйця - 2 шт.; сіль, перець - за смаком. Для тіста:
борошно - 400 г; вершкове масло - 200 р. Приготування Для тіста борошно розітріть в крихту з холодним вершковим маслом, 150 мл крижаної води і дрібкою солі. Зберіть крихту в ком, оберніть його плівкою і залиште відпочивати в холодильнику.
Хлібну крихту змішайте з дрібно нарізаним пасерованою цибулею і шавлією, додайте до суміші яйця, рослинне масло, сіль і перець. Відставте суміш на час.
Куряче філе приправте сіллю і перцем, після чого обсмажте на сковороді до золотистого кольору.
Відпочиле тісто ділимо на дві частини: велику - для основи пирога, і меншу - для "кришки". Велику основу розгортаємо в тонкий пласт і викладаємо в глибоку форму для випічки, покриваючи дно і стінки. Викладаємо половину хлібної начинки в основу пирога, зверху розподіляємо шматочки курятини, викладаємо злегка обсмажений свинячий фарш і половину хлібної начинки. Накриваємо пиріг "кришкою" і защепляем краю. Змащуємо маслом блюдо або збитим яйцем, після чого відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів на 30 хвилин.
Листковий пиріг з куркою та картоплею
Інгредієнти: вершкове масло -2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1 шт.; картопля - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; курячий бульйон - 300 мл; сметана - 100 мл; гірчиця - 2 ч. ложки; куряче філе - 2 шт.; листкове тісто - 1 упаковка. Приготування Картоплю нарізаємо кружальцями і швидко обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору. Ріпчасту цибулю припусків на вершковому маслі до м'якості. Курятину відварюємо в підсоленій воді, остуджуємо і розбираємо на волокна.
На сухій сковороді обсмажуємо борошно і розвести її бульйоном. Чекаємо, поки соус загусне, після чого додаємо до нього сметану і гірчицю.
Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо на дно половину картоплі. Змащуємо картопляний шар соусом, розкладаємо курятину, потім знову шар соусу, ріпчасту цибулю і картоплю, соус і залишилася кура. Накриваємо пиріг листковим тестом і ставимо випікатися 30 хвилин при 200 градусах. Пиріг з куркою і листковим тестом подаємо гарячим.
Листковий пиріг з куркою, грибами і сиром
Інгредієнти: Для тіста:
дріжджі - 2 ч. ложки; вода - 100 мл+175 мл; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; борошно - 400 г; рослинне масло - 3 ст. ложки; вершкове масло - 3 ст. ложки; часник - 2 зубчики. Для начинки:
рослинне масло - 2 ст. ложки; ріпчаста цибуля - 1 шт.; куряче філе - 500 г; бульйон курячий - 125 мл; вершки - 250 мл; печериці - 250 г; твердий сир - 100 р. Приготування Для приготування тіста в 100 мл теплої води розчиняємо дріжджі з цукром і сіллю, залишаємо їх активізуватися на 10 хвилин. Вливаємо готовий розчин до просіяного борошна, додаємо масло, ще 175 мл води і замішуємо гладке тісто. Даємо тісту підійти протягом години, після чого ділимо його на 3 частини і залишаємо ще
на 30 хвилин.
У сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому цибулю до прозорості. Додаємо до цибулі шматочки курятини і продовжуємо готування до тих пір, поки вона не схопиться. Заливаємо куру бульйоном, додаємо вершки і тушкуємо все близько 5-7 хвилин. Гриби, смажимо до випаровування зайвої вологи.
Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо на неї один з шматків тіста, намагаючись покрити дно і стінки форми. Змащуємо тісто розтопленим маслом, посипаємо часником і викладаємо шар з обсмажених грибів і тертого сиру. Викладаємо наступний шар тіста, також промазуємо його маслом і кладемо куру в соусі. Накриваємо пиріг останнім шаром тіста і змащуємо яйцем. Запікаємо 30 хвилин при 190 градусах.