Пироги-перевертні можуть бути не тільки солодкими, начебто яблучного татэна з грушами і великою кількістю сиропу. Цілком оригінальним, а головне-смачним солоним варіантом цього блюда може стати пиріг з м'ясним фаршем, про який ми розповімо в рецептах далі.
Рецепт пирога-перевертиша з фаршем і картоплею
Інгредієнти: бульби картоплі - 375 г; вода - 120 мл; томатний соус - 75 г; яловичий фарш - 500 г; цибуля біла - 1 шт.; зерна кукурудзи - 1 ст.; томат - 1 шт.; твердий сир (тертий) - 1 ст. Приготування Вимиті картопляні бульби чистимо, ріжемо на шматки однакового розміру і відварюємо. Варений овоч зливаємо на друшляк, повертаємо в каструлю, щедро приправляємо і розминаємо в пюре з водою або еквівалентним кількістю молока.
Пасеруємо білий цибулю до прозорості, кладемо до нього фарш, перемішуємо і смажимо протягом 10 хвилин. Шматочки фаршу не повинні злипатися разом, тому постійно розминайте вміст сковороди виделкою. Змішуємо м'ясо з томатним соусом і кукурудзою.
Картопля рівним шаром викладаємо в промаслений форму, поверх розподіляємо фарш і посипаємо все сиром. Температуру в духовій шафі доводимо до 200 градусів і розміщуємо в ній пиріг. Через 25 хвилин можна буде перевіряти готовність страви.
Готову страву - перевернута версія класичного англійського шепардского (пастушьего) пирога, яка не поступається за смаком оригіналу.
Як зробити пиріг перевертиш з фаршем і грибами?
Інгредієнти: м'ясний фарш (яловичина) - 500 г; стебло селери - 75 г; білий цибуля - 75 г; солодкий перець - 50 г; печериці - 130 г; томатний соус - 1 ст.; гірчиця - 6 г; листкове тісто; твердий сир - за смаком. Приготування Дно форми покриваємо шаром листкового тіста, наколюємо його по всій площі і розміщуємо в духовці. Якщо ви використовуєте покупне тісто, то на упаковці буде вказана температура й час випікання - засічіть половину часу від зазначеного.
Пасеруємо цибулю і нарізану селеру з солодким перцем і грибами. Напівготові овочі з'єднайте з фаршем і смажимо його, очікуючи зміни кольору на золотисто-коричневий. Заливаємо суміш із м'яса і овочів соусом з додаванням гірчиці і тушкуємо ще 12 хвилин. Викладаємо м'ясо поверх коржа листкового тіста, посипаємо все сиром і ставимо в духовку ще хвилин на 10.
Готовий пиріг перед витягом з форми слід остудити до теплого, викласти на блюдо і прикрасити скибочками сиру і солодкого перцю. Свіжа зелень також не буде зайвою.