Традиційний для східної кухні пиріжок трикутної або квадратної форми - самса - не становить абсолютно ніяких складнощів для приготування в домашніх умовах, особливо, якщо в якості основи використовується вже готове листкове тісто. Начинки для домашньої самси з листкового тіста можуть бути найрізноманітнішими: м'ясоїди віддають перевагу свинині, баранині або курятині, а вегетаринци - гороху, картоплі і гарбуза.
Узбецька самса з листкового тіста
Інгредієнти: листкове тісто - 1 упаковка; ягнятина - 750 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; сіль - 2 ч. ложки; кумін - 1 1/2 ч. ложки; мелений чорний перець - 1 ч. ложка; яйце - 1 шт.; кунжут, рослинна олія. Приготування Приготування самси з листкового тіста - справа не хитра і досить швидке, якщо не брати до уваги той факт, що м'ясо для начинки бажано нарізати вручну, щоб зберегти соковитість. В якості начинки ми вибрали ягнятину, але можна віддати перевагу і баранини з яловичиною.
Отже, нарізаємо м'ясо дрібними кубиками і також дрібно ріжемо цибулю. З'єднуємо м'ясо з начинкою, додаємо сіль і перець за смаком, а також мелений кумін (зіру). Щоб начинка краще трималася, змішуємо фарш зі збитим з двома столовими ложками води яйцем.
Тепер беремося за тісто. Листкове тісто тонко розкачуємо і вирізаємо з нього кружечки. У центр кожного кола кладемо м'ясну начинку і з'єднуємо три краї тіста в центрі так, щоб вийшов трикутник.
Змащуємо кожну самсу рослинним маслом і посипаємо кунжутом. Випікаємо пиріжки близько 20 хвилин в розігрітій до 210 градусів духовці.
Самса куряча з листкового тіста
Інгредієнти: дріжджове листкове тісто - 1 упаковка; курячий фарш - 500 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; мелений каррі - 1 ч. ложка; мелений чилі - 1/2 ч. ложки; куркума - 1 ч. ложка; кумин - 1/2 ч. ложка; листя м'яти - 1 ч. ложка; мелений імбир - 1 /2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю до прозорості. Змішуємо цибулю з подрібненим часником, додаємо мелений каррі, імбир, чилі, куркума, кумін і курячий фарш. Обсмажуємо начинку до тих пір, поки зі сковороди не випарятся надлишки вологи. Потім з'єднуємо курячий фарш з нарізаною м'ятою і охолодити начинку.
Розкочуємо пласт листкового дріжджового тіста і розрізаємо його на круги рівного діаметра. У центр кожного кола кладемо м'ясну начинку і защепляем краю самси з трьох сторін, щоб вийшов трикутник. Змащуємо пиріжки рослинним маслом і випікаємо самсу з листкового дріжджового тіста 15-20 хвилин при 200 градусах.
Рецепт вегетаріанської самси з листкового тіста
Інгредієнти: картопля - 500 г; вершкове масло - 20 г; гострий перець чилі - за смаком; мелений кумін - 2 ч. ложки; насіння гірчиці - 2 ч. ложки; куркума - 1 ч. ложка; лимонний сік - 1 ст. ложка; зелень коріандру; листкове тісто - 1 упаковка. Приготування Картоплю миємо, чистимо, нарізаємо і відварюємо в підсоленій воді
близько 20 хвилин. На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому шматочки картоплі до золотистого кольору. Додаємо до картоплі спеції: кумін, гірчицю, куркуму і нарізаний чилі (без насіння). Чекаємо, поки суміш пустить аромат і знімаємо її з вогню. Поливаємо картопля лимонним соком і залишаємо остигати, а потім з'єднуємо з зеленню коріандру.
Тонко розкачуємо тісто і вирізаємо з нього кола. У центр кожного кола кладемо невелику кількість начинки, защепляем краю. У фритюрі розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому самсу до золотистого кольору. Готові пиріжки викладаємо на серветку, щоб стік зайвий жир.