Уявіть собі повітряне тісто з хрусткою рум'яною скоринкою зовні, яке повітряною завісою покриває улюблену начинку - все це про пиріжках на кисляку. У рецептах нижче ми розберемо два способи приготування таких пиріжків, а ви зможете вибрати потрібний.
Смажені пиріжки на кисляку без дріжджів
Начинку для пиріжків ви можете вибрати абсолютно будь-яку, але ми віддали перевагу класиці - картоплі з цибулею.
Інгредієнти: Для тіста:
кисляк - 1 ст.; сіль - 3/4 ч. ложки; сода - 1 ч. ложка; борошно - 2-2 1/2 ст. Для начинки:
картопля - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування Почнемо з приготування начинки. Картоплю відварюємо, після чого розминаємо в пюре з сіллю і перцем. Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і припускаємо на рослинній олії до м'якості і появи золотистої забарвлення. Змішуємо цибулю з товченим картоплею і залишаємо начинку остигати.
Тепер візьмемося за тісто. Кисляк змішуємо з содою і сіллю, а потім, постійно підсипаючи попередньо просіяне борошно, замішуємо густе тісто. Тісто на кисляку для пиріжків повинно вийде дуже м'яким і ніжним, але не липким, вимішувати його слід близько 8-10 хвилин.
Ділимо тісто на порції, кожну розкачуємо, в центр коржі кладемо картопляну начинку і защепляем краю. Обсмажуємо пиріжки на сковороді до золотистого кольору.
Пиріжки в духовці на кисляку - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
кисляк - 1 ст.; цукор -1 ст. ложка; сіль -1 ч. ложка; сухі дріжджі - 3/4 ч. ложки; борошно - 2 ст.; рослинне масло - 2 ст. ложки. Для начинки:
яйця - 3 шт.; зелена цибуля; сіль, перець. Приготування Кисляк підігріваємо до кімнатної температури, розчиняємо в ній цукор, сіль і дріжджі. Поступово підсипаючи просіяне борошно, замішуємо еластичне тісто. Як тільки тісто збереться в кулю, починаємо місіть його вручну не менше 10 хвилин.
Тепер накриваємо тісто вологим рушником, ставимо його в тепло і залишаємо на 1 годину.
Відварюємо яйця і змішуємо їх з зеленим цибулею, сіллю і перцем.
Дріжджове тісто ділимо на порції, розкачуємо, всередину кладемо начинку і защипуємо краю. Даємо пиріжкам підійти вдруге 45 хвилин. Після, випікаємо пиріжки в розігрітій до 180°С духовці 20 хвилин.
В якості начинки ви можете використовувати не тільки яйця, а все, що душі завгодно, від ягід і фруктів до ліверу і смажених грибів. Приємного апетиту!