Печінка є низькокалорійним субпродуктом, який рекомендується регулярно вживати спортсменам, а також людям, які страждають анемією і вагітним жінкам. Начинка з печінки, приготовлена для пиріжків, робить випічку не тільки смачною, дуже ароматною, але і корисною. Для її приготування підійде будь-яка печінка: свиняча, яловича або куряча.
Начинка з курячої печінки
Інгредієнти: куряча печінка - 750 г; цибулина - 300 г; борошно - 25 г; м'ясний бульйон - 50 мл; масло вершкове; олія оливкова - 60 г; спеції. Приготування Печінку промиваємо добре, вирізаємо всі плівочки, судини і подрібнюємо її на шматочки. Потім викладаємо в глибоку сковороду, вливаємо півсклянки води і ставимо на помірний вогонь. Коли рідина закипить, знімаємо піну, а як тільки вся вода випарується, печінку промиваємо кілька разів холодною водою, щоб змити всі згустки крові. Сковороду моєму, наливаємо в неї олію і обсмажуємо печінку. Цим часом чистимо цибулю, дрібно його шаткуємо і додаємо до м'яса, пассеруя все до рум'яного відтінку. Після того, як цибуля стане золотистою, підливаємо трохи води, посипаємо сіллю, перцем і приправами. Ретельно перемішуємо, закриваємо кришкою і тушкуємо 15 хвилин на слабкому вогні. Щоб визначити готовність печінки, проколюємо її зубочисткою - на поверхні не повинна проявитися кров'яна рідина. Готову печінку остуджуємо і разом з цибулею подрібнюємо за допомогою блендера. Для того, щоб начинка не розсипалася, робимо її більш в'язкою. Для цього обсмажуємо на вершковому маслі трохи борошна, додаємо свіжого м'ясного бульйону і ретельно перемішуємо, розбиваючи грудки. Після цього виливаємо суміш у фарш і ретельно перемішуємо готову начинку з печінки до однорідного стану.
Пиріжки з начинкою з печінки
Інгредієнти: дріжджове готове тісто - 1 кг Для начинки:
яловиче серце - 500 г; яловича печінка - 500 г; яловиче легке - 500 г; відварений рис - за бажанням; цибулина - 3 шт.; часник - 3 зубчики; спеції. Приготування Для приготування начинки з печінки і серця, все м'ясо гарненько промиваємо і відварюємо органи по можливості в різних каструлях, приблизно за 30 хвилин. Воду після закипання легкого обов'язково зливаємо і знову заливаємо киплячою водою, щоб тим самим позбавитися від гіркоти. Після того, як всі зварилося, печінка, серце і легке очищаємо від плівок і розрізаємо на невеликі шматочки. Далі пропускаємо через м'ясорубку яловичину, разом з очищеним цибулею і підливаємо трохи рослинного масла. При бажанні можете додати у фарш відварений рис і розбавити все бульйоном, щоб начинка вийшла не сухий. Готове тісто ділимо на шматочки, скачуємо в кульки, розкачуємо, викладаємо на серединку кожного трохи начинки, защипуємо краю і формуємо пиріжки. Випікаємо їх в розігрітій духовці хвилин 20 вибравши температуру 180°С.
Начинка для пиріжків з печінки
Інгредієнти: тісто для пиріжків - 1 кг. Для начинки:
морква - 1 шт.; печінка - 1 кг; цибулина - 2 шт.; олія - за смаком; спеції. Приготування Печінка добре промиваємо, нарізаємо шматочками, просушуємо і обсмажуємо в розпеченому рослинному маслі до напівготовності. Потім додаємо дрібно нашатковану цибулю, перемішуємо і пасеруємо хвилин 5. Далі кидаємо крупно натерту моркву, солимо і перчимо за смаком. Тепер знімаємо сковороду з вогню, охолодити вміст і перекручуємо через м'ясорубку до отримання красивого однорідної маси. Перевіряємо начинку на сіль і приступаємо до ліплення пиріжків: розкачуємо корж, кладемо в центр приготовану суміш, закріплюємо краю і обсмажуємо до готовності.