У горщиках можна готувати різні страви, у тому числі, і з м'яса курки. Як приготувати картоплю з куркою в горщиках? Наприклад, можна зробити класичне блюдо: жульєн з куркою і грибами.
Жульєн в горщиках
Інгредієнти: 400 г відвареного курячого філе; 300 г печериць; 1-2 цибулини; півсклянки натуральної сметани; зелень; твердий сир; сухі спеції. Приготування: Відварене заздалегідь і охолоджене куряче філе наріжемо дрібними кубиками. Промиємо печериці ретельно і наріжемо невеликими шматочками. Спассеруем в сковороді на вершковому (або рослинному) маслі до прозорості очищений і дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Додамо печериці і протушкуйте 5 хвилин, помішуючи лопаткою. Розкладемо в горщики цибульно-грибну пасеровку, додамо в кожен курячого м'яса, потроху сметани і сухих спецій. Перемішаємо і помістимо накриті горщики у розігріту духовку хвилин на 20. Готову курку в горщиках з картоплею і грибами посиплемо тертим сиром (можна поставити їх в остигає духовку хвилин на 5 щоб сир добре подплавился) і присиплем подрібненою зеленню - вийде жульєн.
Печеня з курки з грибами
Печеня з курки з грибами можна готувати і слідуючи дещо іншим рецептами та технологіями, наприклад, можна не обсмажувати продукти, тоді час запікання слід збільшувати і додати трохи води або бульйону в кожен горщик. У будь-якому випадку, якщо елементарно дотримуватися рецепту, філе курки в горщику з іншими інгредієнтами виходить гарним і смачним.
Курка з чорносливом в горщику
Інгредієнти: 1 куряча грудка (грам 400-500); 1-2 цибулини; 200 г чорносливу; 1 велика стигла айва; 2 червоних солодких перцю; мелений чорний перець; 2-4 зубчики часнику; зелень (кінза, петрушка, базилік); сіль; лимон. Приготування: Злегка проваримо куряче філе (хвилин 30). Поки вона вариться, заллємо чорнослив гарячою водою хвилин на 30 потім воду зіллємо і, видаливши кісточки, наріжемо чорнослив дрібно. Спассеруем нарізану цибулю в окремій сковороді на курячому жирі і розкладемо його потроху кожен горщик. Трохи остудимо куряче філе, наріжемо його кубиками і розкладемо шматочки по горщикам. Плесни в кожен потроху води, накриємо і помістимо в духовку хвилин на 15. А в цей час плід айви разрежем на 4 частини і видалити серцевину з кісточками. Наріжемо скибочками впоперек кожної четвертинки і швидко збризніть соком лимона, щоб айва не потемніла. Перець наріжемо короткою соломкою. Дістанемо горщики з духовки і додамо до кожного потроху шматочків айви, чорносливу і солодкого перцю, сухих спецій, трохи води і перемішати. Накриємо горщики і помістимо ще раз в духовку хвилин на 20. Якщо хочете, можна в середині процесу прибрати кришечки з горщиків. У нас вийде дуже смачна юшка. Перед подачею додати в кожен горщик подрібнені зелень і часник. При бажанні можна додати в цю пряну юшку по ложці сметани. Подамо та виделку і ложку.
Класична курка в горщику
Для цієї страви, по-селянськи ситного і смачного, знадобиться ціла курка, цибулина, трохи столового білого вина, часник, сіль і перець. Курячу тушку треба порубати на невеликі шматочки (2-3 укусу), ретельно промити, обсушити рушником. Викладемо шматочки курки в миску,
туди ж крупно наріжемо цибулину, видавимо пару зубчиків часнику, посолити і поперчити м'ясо. Заллємо куряче м'ясо білим вином (кількість вина залежить від розміру курки) і залишимо на 12-16 годин, виймемо м'ясо і помістимо у змазані рослинним маслом формочки. Готуйте 40 хвилин на середньо-сильному вогні. Можна змастити курку сметаною перед закладкою в горщики. Якщо ви хочете, щоб шматочки курки вийшли рум'яними, але не знаєте, як це приготувати, горщики з куркою слід потримати в духовій шафі під кришкою півгодини, а потім кришку зняти і ще 20 хвилин дати курці підрум'янитися.
До будь чудовим страв з курки в горщиках добре подавати світле столове вино.