Нагетси - англомовне слово, і буквальне означає«золоті самородки». Дійсно, невеликі рум'яні шматочки в хрусткій паніровці дуже на них схожі. Сімейство нагетсів нескінченно різноманітно: класичні курячі, легкі рибні, ніжні - з індички, вегетаріанські з овочами, і навіть шоколадні - для ласунів.
Нагетси прості в приготуванні, і при цьому жахливо смачні - з'їж сам, а рука вже тягнеться за наступним. Вони добре відомі завсідникам фаст-фуду, а магазини навперебій пропонують заморожені напівфабрикати з однойменною назвою. Не сама здорова їжа. Як же приготувати нагетси будинку так, щоб ці чудові хрусткі шматочки були ще і корисними?
Запам'ятайте: їх зовсім не обов'язково смажити. Запікайте!А щоб утворилася золотава скоринка з двох сторін, переверніть шматочки в середині приготування. Замініть картопляні чіпси в паніровці на вівсяні пластівці - вийде не менш смачно!
Важливо не тільки як смажити нагетси (краще на оливковій олії, прибравши після зайвий жир паперовим рушником), але і з чим їх їсти. Побільше зелені, салату, овочів!
Сирні нагетси
Існує два способи, як зробити нагетси з сиром.
1-й варіант - «сирні» кульки Інгредієнти: вершкове масло - 125 г; сир чеддер - 250 г; борошно - 2 ст.; яйце - 1шт.; рисові чіпси - 2 ст. Приготування Збиваємо масло міксером до пишноти, додаємо попередньо натертий сир, борошно і продовжуємо збивати. Маса повинна стати однорідною. В окремій мисці взболтаем виделкою яйце. Маленькою ложкою формуємо кульки, далі по черзі в борошно, яйце, і рисові чіпси (можна замінити кунжутним насінням, панірувальними сухарями, товченими горіхами). Викладаємо на злегка змащений маслом деко. Кожна кулька трохи придавим виделкою. Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів на 15 хвилин.
2-й варіант - «смажений»сир Інгредієнти: адигейський сир (можна брі) - 250-300 г; біла булочка (попередньо заморозити) - 1шт.; борошно - 2 ст. ложки; яйце - 1шт.; суміш будь-яких трав - 1 ч. ложка; оливкова олія (для смаження). Приготування Нарізаємо сир скибочками товщиною 7-10 мм. Яйце збиваємо виделкою з 1 столовою ложкою води і сухими травами. Заморожену булочку тремо на тертці (панірувальні сухарі теж підійдуть). Потім кожен шматочок в яйці, обвалюємо по черзі в борошні і хлібних крихтах. Краще це зробити за 2 рази, тоді виходити по-справжньому хрусткі нагетси. Викладаємо на розігріту сковорідку, обсмажуємо 1-2 хвилини з обох боків до золотистої скоринки.
Курячі нагетси з сиром - рецепт
Інгредієнти: куряча грудка (філе) - 500 г; молоко - 1/2 склянки; борошно - 1/4 склянки; сир «Пармезан» - 100 г; паприка - 1 ч. ложка; орегано - 1 /2 ч. ложки; гірчиця (суха) - 1/4 ч. ложки; яйце - 1 шт.; олія (для смаження). Приготування Як зробити курячі нагетси? Куряче філе нарізаємо шматочками по 3-4 см упоперек волокон. Нагетси вийдуть більш соковитими, якщо м'ясо трохи замаринувати. Збиваємо яйце з молоком. Натираємо сир і змішуємо його в окремій мисці з борошном, паприкою, орегано і гірчицею. Шматочки курки опускаємо спочатку в яєчно-молочну суміш, потім обвалюємо в паніровці (борошно, сир, тощо). Викладаємо на тарілку і ставимо на 10 хвилин у морозилку. Як тільки скоринка затвердіє, процедуру повторюємо - яйце плюс молоко, потім паніровка. Ставимо на заморозку ще на 5 хвилин. Тепер в процесі готування скоринка не відвалиться.Розігріваємо олію в глибокій сковороді смажимо до золотистого кольору.
Нагетси з індички
Вони ніжніше і соковитіше курячих, але готуються за тим же рецептом.
Тільки індичку зазвичай нарізають великими шматками (як на відбивні).
І наприкінці ще пару слів про те, чому вам варто готувати нагетси:
вони відмінно заморожуються, а, значить, завжди під рукою; нагетси можна наколоти на шпажки, прикрасити і подати до столу в якості оригінальної закуски; якщо до них додати будь-який салат, овочі або гарнір, то вони стануть повноцінним ситним другим блюдом; спробуйте хрусткі нагетси з курячого філе додати в класичний салат «Цезар». Повірте, він від цього тільки виграє!