Традиційна для американського різдвяного столу, запечена індичка ще тільки завойовує свою популярність у нашій країні. І не кожна господиня знає, як її правильно приготувати. А почати потрібно з вибору пташки. Краще підійде свіжа. Заморожену потрібно відігріти заздалегідь, природним чином, а це може зайняти більше доби. Так що запасіться терпінням, повірте в себе і суворо дотримуйтесь інструкцій в рецептах. Все у вас вийде!
Рецепт приготування індички в духовці цілком
Інгредієнти: індичка - 3 кг; оливкова олія - 1/2 склянки; розмарин - 3 гілочки; сіль - 1 ст. ложка; перець чорний мелений - 1 ч. ложка. Приготування Тушку добре промиваємо, після прибираємо залишки води паперовим рушником. Відрізаємо шию і крайні фаланги обох крил - якщо цього не зробити, то вони почнуть підгоряти, коли індичка буде ще напівсирої і вся тушка пропахнет гаром. З суміші олії, розмарину, солі і перцю готуємо маринад, яким скрізь ( і зовні, і всередині) обмазуємо пташку. Відправляємо індичку на кілька годин в холодильник. Готове м'ясо вийти не лише ніжним, але і ароматним.
Запечена в духовці за цим рецептом індичка хороша і без начинки, але ви можете нафарширувати її овочами, грибами, звареної на половину гречкою чи рисом, яблуками і навіть виноградом. Це залежить від ваших уподобань. Але не перестарайтеся - не можна набивати тушку занадто щільно.
Індичку обмотуємо фольгою і викладаємо на змащене олією деко спинкою вниз. Відправляємо запікатися в духовку при температурі 200 градусів. На питання, як приготувати індичку в духовці ми відповіли. А ось скільки готувати індичку в духовці? Загальний час визначаємо з розрахунку 45 хвилин на кілограм м'яса. Таким чином, наша 3-х кілограмова пташка буде запікатися близько 2-х з половиною годин.
Приблизно за 30 хвилин до готовності фольгу розкриваємо, щоб індичка підрум'янилася. А щоб м'ясо вийшло соковитіше, її періодично поливаємо витопленим жирком з дека. Температуру можна збільшити до 220 градусів.
На гарнір до індички добре запекти в духовці картоплю. Бульби (можна не чистити, особливо молоді, просто добре вимити) розрізаємо на 4 частини, солимо і викладаємо в обмащений вершковим маслом форму. Вийде дуже смачно, якщо зверху залити сметаною, змішаної з зеленим цибулею. Відправляємо картопельку в піч - до готовності.
Індичка з чорносливом в духовці
Інгредієнти: індичка (цілком) - 2 кг; чорнослив (без кісточок) - 1 стакан; масло вершкове - 200 г; сіль - 1 ст. ложка; перець чорний мелений - 1 ч. ложка. Приготування Чорнослив замочуємо в гарячій воді хвилин 20. Він повинен стати м'яким, але не розм'якнути. Потім воду зливаємо, сухофрукти викладаємо на рушник.
Індичку промиваємо водою і промокаємо паперовим рушником.Гострим ножем робимо глибокі надрізи в м'якоті птиці за кількістю ягід чорносливу. Заповнюємо розріз шматочком замороженого масла. Туди ж кладемо чорнослив, який попередньо умочили в суміш солі і перцю. Рівномірно нашпигуем всю тушку індички.
Пташку поміщаємо в рукав для запікання, зав'язуємо його з обох сторін грубими нитками. Голкою робимо в рукаві кілька проколів. Викладаємо індичку на деко і відправляємо на півтори години в духовку, розігріту до 200 градусів.
Після розрізаємо верх рукава - хрест-навхрест. Обережно! Всередині гарячий пар - можна обпектися. Розгортаємо індичку, поливаємо зверху виділився соком з дека і відправляємо пташку знову в духова шафа - підрум'янитися. Загальний час приготування індички в духовці займе близько 2-х годин .
Індичка з грибами в духовці
І все ж готувати в духовці індичку цілком досить клопітно і довго. Куди простіше запікати цю велику пташку частинами.
Інгредієнти: філе індички - 800 г; гриби свіжі - 500 г; цибуля - 1 шт.; масло топлене - 2 ст. ложки; вершки - 1ст.; паприка (мелена) - 1/2 ч. ложки; сік лимона - 1ст. ложка сіль, чорний перець - за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо як на відбивні - поперек волокон, солимо, перчимо. Обсмажуємо з двох сторін на топленому маслі. Викладаємо у скляну жароміцну форму.
Нарізаємо цибулю - півкільцями ,гриби, якщо великі. Обсмажуємо на топленому маслі і викладаємо у форму поверх індички. Заливаємо вершками, закриваємо фольгою і відправляємо на півгодини в духовку, розігріту до 200 градусів. Перед подачею приправляємо паприкою і лимонним соком.
За таким же рецептом можна запікати в духовці індичку з овочами і з картоплею.