Качка запечена цілком завжди виглядає виграшно, гарно і урочисто. Чим тільки її не фарширують: яблуками, гречкою і грибами, картоплею, айвою, але качка, фарширована апельсинами - воістину божественна. М'ясо виходить ніжним, ароматним, з вишуканим і тонким смаком. А який від нього походить аромат!
Як приготувати качку з апельсинами?
Готується птах зазвичай в спеціальній формі для запікання. Але, можливий варіант приготування качки з апельсинами в рукаві, тільки не забудьте під кінець розрізати рукав, щоб качечка придбала рум'яну скоринку.
Качка з апельсинами в духовці
Не обов'язково в начинці використовувати тільки апельсин, додайте яблуко або айву. Бажано фрукти брати соковиті, щоб виділяється волога під час запікання надавала соковитості м'яса. Качка з яблуками і апельсинами буде мати трохи інший смак, ніж просто качка з апельсинами, але рецепт тільки придбає додаткову родзинку. До того ж, яблука просочаться качиним жиром і їх із задоволенням з'їдять домочадці.
Інгредієнти: качка (15-2 кг) - 1 шт.; апельсин - 1 шт.; селера черешкова - 2-4 шт.; сік двох апельсинів; сік одного лимона; вино десертне - 2 ст. ложки; мед - 2 ст. ложки; сіль - 1 ст. ложка; масло рослинне - 1 ст. ложка; спеції - за смаком. Приготування У випотрошеної качки обріжте крила, зайву шкіру біля шиї і хвіст.
Маринад: у мисці змішуємо сік одного апельсина, одного лимона, рослинне масло і сіль і спеції. В якості спецій добре підійдуть чорний перець, прованські трави - ці спеції продаються готовими. Птицю поміщаємо в маринад і залишаємо на ніч або на добу. В процесі маринування періодично перевертайте птицю.
Форму змащуємо олією і викладаємо качку, попередньо нафаршировану апельсином, розрізаним на четвертинки і порізаною селерою. Нагріваємо духовку до 190 градусів і відправляємо пташку запікатися. Час приготування розраховуйте виходячи з того, що 05 кг птиці готується близько 30 хвилин. Кожні 15 хвилин поливайте качку соком, який виділяється. Готовність перевіряйте сірником або спеціальним термометром для м'яса.
Для глазурі: змішайте мед, вино і сік одного апельсина. На невеликому вогні прокип'ятити соус, поки маса не зменшиться наполовину.
З готової птиці вийміть селера і викиньте, апельсин можете розрізати ще на часточки - він цілком їстівний. Качку, запечену з апельсинами, поливаємо глазур'ю, викладаємо на блюдо, прикрашаємо свіжими апельсинами і подаємо на стіл.
Качка під апельсиновим соусом
Інгредієнти: качка (15-2 кг) - 1 шт.; апельсин - 4 шт.; цибулю-шалот - 5 шт.; цедра одного апельсина; сік одного лимона; десертне вино - 250 мл; сіль, спеції - за смаком; оцет 5% - 50 мл; цукор - 50 р. Приготування У випотрошеної качки відрубайте шию і крила і натріть зсередини і зовні сіллю.
Для маринаду: цедру одного апельсина натираємо на тертці, вичавлюємо сік. У блендері змішуємо цибулю-шалот і спеції. Для спецій можете взяти лавровий лист, шавлія, чорний перець, рожевий перець - орієнтуйтеся на свій смак. Потім змішайте отриману суміш з апельсиновим соком, цедрою і 150 мл вина. Маринадом обмажте качку і відправте в холодильник на ніч.
Форму змастіть маслом, викладіть качку. Випікайте в духовці, нагрітій до 200 градусів близько 45 хвилин на одній стороні, потім ще 45 хвилин на інший. Періодично поливайте пташку соком, який буде виділятися.
Для глазурі: зрізаємо дуже тонко з апельсинів шкірку, викладаємо в каструлю і заливаємо водою. Доводимо до кипіння і даємо прокипіти буквально 30 секунд, відразу знімаємо з вогню і заливаємо холодною водою. Міняємо Воду і проводимо маніпуляцію з цедрою ще раз. У каструльку наливаємо оцет, додаємо цукор і апельсиновий сік, вичавлений з трьох апельсин. Доводимо до кипіння, солимо, перчимо і на невеликому вогні кип'ятимо до тих пір, поки рідина не зменшиться наполовину. Наливаємо 100 мл вина, додаємо трохи вогонь і знову кип'ятимо до зменшення рідини в два рази.
Готову качку полити глазур'ю, прикрасити часточками апельсина і подавайте на стіл.