Вишукано, тонко, з багатим букетом і ніжним смаком Вино віддає м'яса все найкраще, і банальна курка легко перетворюється на кулінарний шедевр. Тільки не економте на якості божественного напою, і все у вас вийде!
Курка у вині в духовці по-французьки
Це класичне блюдо французької кухні, курка з грибами в вині, називається «Кокован». Рецепт розрахований на 6 порцій.
Інгредієнти: грудки курячі - 6 шт.; бекон - 6 смужок; гриби (свіжі) - 300 г; цибулю-шалот - 3 шт.; часник - 2 зубчики; масло вершкове - 25 г; борошно - 2 ст. ложки; вино червоне - 15 ст.; бульйон курячий - 15 ст.; олія оливкова - 2 ст. ложки; пучок трав (петрушка, чабер) - за смаком; чебрець (гілочка) - 2 шт.; лавровий лист - 1 шт.; пучок трав (петрушка, чабер) - за смаком; сіль, перець чорний - за смаком. Приготування Як приготувати курку у вині? Для маринаду змішуємо півсклянки вина з ложкою оливкової олії, солимо, перчимо. Додаємо чебрець і лавровий лист. У грудках робимо невеликі надрізи, щоб м'ясо краще просочилося. Заливаємо курку маринадом, додаємо пов'язаний пучок зелені, накриваємо і ставимо на ніч у холодильник.
Вранці бекон обсмажуємо на невеликій кількості оливкової олії до коричневого кольору. Виймаємо його і даємо стекти на паперовому рушнику. У тому ж маслі обсмажуємо нарізану півкільцями цибулю-шалот, виймаємо шумівкою. А на його місці смажимо 3 хвилини нарізані пластинками гриби і дрібно нарізаний часник. Якщо треба, додаємо масло.
На окремій сковороді розігріваємо масло і викладаємо курку шкірою вниз. Обсмажуємо її 10 хвилин. Перекладаємо грудки в форму для запікання, додаємо бекон, цибулю та гриби. А в сковорідку, де залишився сік від курки, всипаємо борошно, добре розмішуємо. Поступово вливаємо бульйон і склянку вина. Для отримання більш насиченого смаку можна додати 2 ст. ложки бренді.
Весь час помішуючи, доводимо до кипіння. Прикручуємо вогонь і варимо, поки не загусне. Заливаємо грудки соусом, додаємо пучок зелені і лавровий лист з маринаду і відправляємо курочку на годину в духовку, розігріту до 180 градусів. Після вже непотрібну зелень і лаврушку виймаємо і викидаємо.
У Франції курку у вині, приготований за цим рецептом, подають з крутонами - маленькими трикутними грінками (обрізаємо з білого хліба кірку і смажимо в олії до золотистої скоринки). Також відмінно підійдуть рис, картопляне пюре або тушковані овочі. І, звичайно ж, не забудьте про келиху вина!
Курячі крильця у вині
Інгредієнти: крильця курячі - 1 кг; яйця - 2 шт.; борошно - 3 ст. ложки; вино біле напівсолодке - 1 ст.; мед - 1 ст. ложка; базилік (сушений) - 1 ст. ложка; олія - для смаження; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Крильця заливаємо половиною вина і маринуємо, скільки вистачить терпіння (2-3 годин достатньо, можна менше, але тоді мяско не так сильно забруднене). Тим часом збиваємо яйця з сіллю, перцем і базиліком. Додаємо мед, поступово вводимо муку. Обвалюємо в цьому клярі крильця і обсмажуємо на розігрітій сковороді до рум'яної скоринки, поступово вливаючи залишилося вино.
Готові крильця тушкуємо під кришкою на повільному вогні ще 5 хвилин. Вони відмінно підійдуть як до вину, так і до пива.
Куряча печінка в вині
Інгредієнти: печінка куряча - 500 г; цибуля червоний солодкий - 4 шт.; масло рослинне - 4 ст. ложки; вино червоне - 1 /2 ст.; бульйон курячий - 2/3 ст.; оцет білий бальзамічний - 1 ст. ложка; цукор коричневий - 1 ч. ложка; зелень-1 пучок; сіль, мелений чорний перець - за смаком. Приготування Видаляємо з печінки плівки, жилки, розрізаємо на кілька частин.
Обдаємо окропом і даємо стекти. Обсмажуємо печінку на 3-х столових ложках олії. Головне - не перетримати! Щоб печінка вийшла ніжною і не розгубила своїх корисних властивостей, її потрібно смажити не більше 5 хвилин на середньому вогні. Після виймаємо з сковороди і залишаємо в теплому місці.
Доливаємо олію і смажимо нарізану тонкими кільцями цибулю до золотистого кольору. Вливаємо вино і бульйон, тушкуємо під кришкою хвилин 10. Додаємо печінку, солимо, перчимо. Збризкуємо оцтом, ще трохи цукру і знімаємо з вогню. Тут же подаємо до столу, поливши соусом, який вийшов у сковороді при гасінні.