Качине м'ясо - досить жирна їжа з нього виходить досить важкою. Саме тому один з кращих способів приготування качки - це фарширование різними начинками з круп і овочів і подальшого запікання в духовій шафі. Жир птиці в процесі запікання переходить в начинку, чому страва виходить особливо соковитим. Є думка, що качка, фарширована яблуками та гречкою, - цілком цікаве блюдо, проте фахівці радять готувати або тушку птиці з яблуками (і краще гусака), або фарширувати її гречкою. Добре приготовлена рум'яна качка, фарширована гречкою, - страва, що цілком підходить для святкового столу.
Як приготувати фаршировану качку?
Зрозуміло, птиця повинна бути випотрошена і добре промита холодною водою.
Інгредієнти: качка - 1шт.; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; гречка - 2/3 склянки; часник - 5-8зубчиков; соняшникова олія - 2 ст. ложки; лимон - 1/2 шт.; сіль; червоний і чорний перець; мускатний горіх - за смаком; зелень різна - по 2-3 гілочки. Приготування Приготуємо начинку. Зваримо розсипчасту гречку (співвідношення крупи і води 2:3). Воду слега підсолюємо.
Качку спочатку замаринуем (випатрану, зрозуміло). Приготуємо маринад: змішаємо сік лимона, трохи соняшникової олії, подрібнений часник, червоний і чорний перець, мускатний горіх, сіль. Натремо тушку маринадом зсередини і зовні. Залишимо птицю маринуватися в цій суміші години на 4.
Безпосередньо перед фарширування готуємо начинку. Нарізаємо очищену цибулю дрібно і пасеруємо його в сковороді з невеликою кількістю рослинної олії. Очищену моркву нарізаємо соломкою і додаємо її на сковороду після того, як цибуля трохи зарум'яниться. Пасеруємо цибулю з морквою ще хвилин 5-8. Додаємо пасеровку до гречки і перемішуємо. Качці даємо стекти. Готовою начинкою заповнюємо тушкуптици. Зашиваємо простими білими нитками (№ 10 або 20).
Запікаємо качку, фаршировану гречкою, в рукаві. Поміщаємо тушку в рукав, запаковуємо і укладаємо на деко. Готуємо протягом 40-50 хвилин при температурі 200-220?З, потім виймаємо тушку з рукава і підрум'янюємо на решітці (мінімум хвилин 20), яку розміщуємо над листом.
Готовність перевіряємо, протикаючи шкіру качки виделкою: якщо виділяється сік не має рожевого відтінку - значить, птиця готова.
Готову качку, фаршировану гречкою, подаємо з зеленню, гостро-кисло-солодкими соусами і столовим вином. Якщо хочете приготувати качку, фаршировану гречкою і грибами, треба додати в гречано-цибульно-морквяну начинку нарізані і окремо пасеровані на олії гриби. Краще взяти білі, печериці або гливи, втім, підберезники або підосичники, які виросли в хороших екологічних умовах, теж підійдуть.
Крім того, можна приготувати качку, фаршировану рисом теж дуже смачно, а головне - ситно!