Кускус - відоме блюдо серед народів Азії. Крупа, з якої його готують, носить ту ж назву. Готується вона з манки і борошна. І раніше його робили вручну. Процес нескладний, але трудомісткий. Зараз він повністю механізований. А ми вам розповімо, як готувати кускус з куркою.
Кускус з куркою і овочами
Інгредієнти: курячі гомілки - 3 шт.; кускус - 200 г; морква - 1 шт.; нут - 100 г; цибуля - 1 шт.; корінь селери - 50 г; корінь петрушки - 50 г; масло вершкове - 50 г; петрушка - за смаком; лавровий лист, чорний перець, сіль - за смаком. Приготування Нут заздалегідь замочуємо в холодній воді години хоча б на 2. Курячі гомілки відварюємо до готовності, при цьому у воду додаємо корінці селери і петрушки, а також моркву і лавровий лист, солимо за смаком. Коли бульйон закипить, викладаємо нут і варимо все разом 25-30 хвилин до готовності. На сковороді розтоплюємо вершкове масло (половину) і подрібнену цибулю обсмажуємо до появи золотистого відтінку.
З бульйону виймаємо курку і всі овочі, а бульйон поки залишаємо, він нам ще знадобиться. Відварені овочі кладемо в сковороду до цибулі і обсмажуємо на невеликому вогні, поки надлишки рідини не випаруються. Після цього викладаємо курку, накриваємо сковороду кришкою, витримуємо 3 хвилини і вимикаємо вогонь.
Тепер приступаємо до приготування кускуса. В різних сортах є відмінності в приготуванні, які, як правило, описані на упаковці. Тому відливаємо в каструлю стільки бульйону, скільки потрібно, і варимо крупу згідно інструкції. Часто потрібно взяти кількість води, рівну вазі крупи. В нашому випадку потрібно 200 г бульйону. Додаємо в нього чорний перець за смаком і ставимо на вогонь. Як тільки рідина закипить, додаємо кускус. Буквально секунд через 30 знімаємо каструлю з вогню і перемішуємо виделкою крупу. Через 3 хвилини
знову ставимо каструлю на мінімальний вогонь і додаємо вершкове масло, що залишилося. Перемішуємо, вимикаємо вогонь і даємо трохи постояти. Потім кладемо його на тарілку, а зверху викладаємо курку, овочі і гілочки петрушки. Кускус з куркою готовий!
Ви можете доповнювати та вдосконалювати цей рецепт в залежності від своїх уподобань. Замість гомілок можна брати будь-які частини курки, включаючи філе. До овочів можна додати спаржеву квасолю, можна протушити помідори разом з іншими інгредієнтами. Також до соусу можна додати подрібнену зелень. Загалом, включайте фантазію і готуйте!