Варіацій приготування традиційного узбецького плову існує безліч. Класичний базовий інгредієнт у вигляді баранини замінюють чим завгодно, від простий яловичини зі свининою, до риби і фруктів з овочами. У цій статті ми також вирішили поділитися з вами не зовсім звичним рецептом приготування плову з качки.
Плов з качки в казані по-узбецьки
качка - 15 кг; рис - 500 г; ріпчаста цибуля - 3 шт.; морква - 2 шт.; рослинна олія; часник - 1 головка; сушений червоний перець - за смаком; сушений барбарис - 1 ст. ложка; зіра мелена - 1 ст. ложка; насіння коріандру - 1 ч. ложка; сіль - за смаком. Приготування Качку розбираємо і нарізаємо м'ясо шматочками. Обсмажуємо шматочки птиці на рослинному маслі до тих пір, поки вони не схопляться. Не забуваємо про сіль і перець. Злегка обсмажену птицю перекладаємо на тарілку.
У казан наливаємо олію і обсмажуємо на ньому цілу цибулину прямо в лушпинні до тих пір, поки сама лушпиння не почорніє. Дістаємо цілу цибулину з масла, і кладуть на її місце цибулю, нарізану і попередньо очищений, а разом з ним і моркву, нарізану соломкою. Як тільки цибуля стане прозорим, додаємо в казан м'ясо і заливаємо все водою так, щоб вона покривала вміст сковороди на 1 див. Кладемо в казан перець і тушкуємо інгредієнти близько години на маленькому вогні. До готового м'яса необхідно додати розтерті в ступці спеції, посолити за смаком і тушкувати ще хвилин 15.
Тим часом промиваємо рис до чистої води і засипаємо його в казан, заливаємо вміст казана водою так, щоб рис був покритий рідиною на 3 див. В центр кладемо цілу головку часнику.
Тушкуємо плов до готовності рису, після чого видавлюємо в нього розм'якшений часник і даємо постояти ще 30 хвилин.
Плов з качкою також можна приготувати в мультиварці. Операції з смаженні м'яса і овочів проводимо у відповідному режимі «Смаження», або «Гасіння», а готувати страву вже з рисом слід в режимі «Рис» або «Каша» на автоматичному часу. Після звукового сигналу час готування продовжуємо ще на 15 хвилин, після чого плов готовий і його можна подавати до столу!
Рецепт плову з качкою в духовці
Інгредієнти: домашня качка - 15 кг; ріпчаста цибуля - 3 шт.; морква - 3 шт.; часник - 2 головки; рис - 400 г; родзинки - жменя; зіра - 1 ч. ложка; барбарис - 1 ч. ложка; сіль, червоний перець - за смаком. Приготування Домашню качку ділимо на порційні шматки і швидко обсмажуємо на розпеченій сковороді до рум'яності. Слідом за м'ясо відправляємо спочатку цибулю, смажимо його до прозорості, а потім і моркву, яку попередньо необхідно нарізати брусочками. Смажимо все разом близько 5 хвилин, постійно помішуючи, після чого в хід йдуть спеції: зіру і барбарис перетираємо в ступці і додаємо до м'яса з овочами, солимо і перчимо. Заливаємо вміст сковороди водою, додаємо жменю родзинок, зменшуємо вогонь і даємо потушиться під кришкою хвилин 15-20. Зажарка готова з прянощами носить назву казан.
Поки казан гаситься, рис промиваємо до чистої води. Викладаємо зірвак
у вогнетривку форму, зверху рівномірно викладаємо шар рису. Заливаємо майбутній плов з домашньої качки бульйоном або водою на одну фалангу, після чого накриваємо ємність кришкою і тушкуємо при 180 градусах 25-30 хвилин. У готовий плов можна видавити сирий часник, а можна вставити всю голівку прямо в центр ємності з пловом і тушкувати їх разом. Протушенний часник не буде мати настільки різким смаком і м'яко відтінятиме страву, а для того, щоб витягти часникове пюре з оболонки, досить просто розчавити голівку руками.
Подавайте гострий і ароматний плов з качки зі свіжими овочами та зеленню.