Птицю часто готують з яблуками, з сухофруктами. Ми ж вам зараз розповімо, як приготувати курку з айвою .
Курка з айвою в рукаві
Інгредієнти: курка - 1 шт.; лимон - 1 шт.; айва - 2 шт.; часник - 1 головка; мелена паприка - 1 ст. ложка; прованські трави - 1 ст. ложка; коріандр - 05 ч. ложка; сіль - 4 ч. ложки; чорний перець - 1 ч. ложка; гірчиця - 1 ч. ложка; сметана - 3 ст. ложки. Приготування Курку миємо й обсушуємо. Видавлюємо сік з лимона і втираємо його в курку. Залишаємо хвилин на 15. З'єднуємо коріандр, сіль, прованські трави, перець, паприку і натираємо отриманою сумішшю тушку зовні і всередині. Знову відставляємо просочуватися хвилин на 20. Тим часом айву нарізаємо шматочками і начиняємо нею курку, також закладаємо всередину цілу головку часнику. Тепер зашиваємо отвір.
Курку покласти в рукав для запікання, скріплюємо кінці і робимо в рукаві кілька отворів, щоб виходив пар. Відправляємо курку з айвою в духовку при температурі 180 градусів запікаємо близько 1 години. Після цього рукав розрізаємо, курку розкриваємо і змащуємо її сумішшю сметани і гірчиці, знову відправляємо в духовку при температурі 200 градусів запікаємо 15 хвилин до утворення рум'яної скоринки.
Після цього виймаємо курку знову, видаляємо нитки і витягаємо з курки часник і айву. Курку перекладаємо на блюдо, а айву і часник покласти в жир, що виділився з курки в процесі запікання. Відправляємо айву в духовку ще хвилин на 15 щоб вона стала м'якою. Тепер розкладаємо її навколо курки і подаємо до столу.
Страва з айвою і куркою
Інгредієнти: курка - 800 г; цибуля - 1 шт.; сушена біла слива - 5 шт.; айва - 1 шт.; морква - 1 шт.; лимон - 1 шт.; картопля - 5 шт.; масло вершкове - 70 г; рослинна олія - 30 мл; зелень, цибулю, перець - за смаком. Приготування Курку (можна брати будь-які її частини - гомілки, стегенця і т. д.) миємо, знімаємо шкірку. Натираємо сіллю, перцем і скроплюємо соком лимона. У великій глибокій сковороді розігріваємо олію, кладемо курку, нарізану кільцями цибулю. Картоплю і айву нарізаємо скибочками і розкладаємо навколо курки, додаємо сушені сливи і викладаємо шматочки вершкового масла. Посипаємо це все подрібненою зеленню і поливаємо соком лимона. Ставимо сковороду на великий вогонь, як тільки масло розтануло, вогонь зменшуємо, вливаємо близько 100 мл води і тушкуємо курку з айвою і картоплею близько 1 години.
Курка з айвою в мультиварці
Інгредієнти: курка - 1 кг; цибуля (великий) - 2 шт.; айва - 1 шт.; сухий імбир - 1 ч. ложка; мед - 1 ст. ложка; кориця - 1 ч. ложка; лимон - 1 шт.; рослинне масло - 3 ст. ложки; курячий бульйон - 150 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Спочатку моєму айву, ріжемо її на 4 частини і видаляємо серцевину, а потім ріжемо м'якоть на тоненькі скибочки. У чашу мультиварки вливаємо олію, включаємо режим «Випічка» на 2 хвилини, щоб масло нагрілося, потім викладаємо нарізану півкільцями цибулю і в тому ж режимі готуємо ще 3 хвилини. Додаємо імбир, корицю, перемішуємо. Тепер лопаткою зрушуємо цибулю в бік, а на дно каструлі кладемо шматочки айви - цибулю кладемо зверху. В режимі «Випічка» готуємо ще 10 хвилин.
Після цього викладаємо шматочки курки, солимо, перчимо, вливаємо бульйон і в цьому ж режимі залишаємо ще на 25 хвилин. Тепер виставляємо режим «Гасіння» і готуємо ще 1 годину. Хвилин за 10 до закінчення програми додаємо мед, змішаний з соком лимона.
Рецепт курки, запеченій з айвою
Інгредієнти: філе куряче - 3 шт.; айва - 2 шт.; сухе біле вино - 160 мл; рослинне масло - 3 ст. ложки; вершкове масло - 15 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложки; сіль, перець. Приготування Вимиту айву ріжемо на кілька частин і видаляємо серцевину, а м'якоть ріжемо скибочками. На 1 хвилину опускаємо її в окріп, після чого відкидаємо на друшляк і обдаємо холодною водою.
Куряче філе миємо, обсушуємо. У кожному шматочку робимо глибокі поперечні надрізи. У кожен з них вставляємо по шматочку айви. Звертаємо філе як рулет, солимо, перчимо, збризкуємо рослинним маслом.
Кожен рулет звертаємо в гурток і загортаємо у фольгу. Викладаємо на деко і запікаємо при температурі 200 градусів близько 25 хвилин. Тим часом готуємо соус: складаємо в каструлю залишилися шматочки айви, додаємо вино і цукор. На невеликому вогні уварюємо, поки об'єм не зменшиться в 2 рази. Після цього додаємо вершкове масло і перемішуємо. Протираємо соус через сито. З готових курячих рулетів -кульок знімаємо фольгу, укладаємо їх на тарілку і поливаємо соусом.