Різні страви з курятини ми готуємо постійно. Але іноді хочеться чогось особливого. Для таких випадків добре підходить качка. Домашня качка, запечена в духовці, приготована за традиційними рецептами або самим екзотичним - чудовий варіант сімейного обіду або вечері у вихідні або святкові дні. Звичайно, качине м'ясо жирне і важке для перетравлення, ніж куряче, але воно досить корисно по-своєму, в ньому міститься безліч необхідних людському організму речовин, вітамінів, мікроелементів і жирних кислот.
Качку добре готувати в холодну пору року. Зрозуміло, краще мускусні качки або муларди (гібриди з мускусної качкою), м'ясо цих порід менш жирне, більш ніжне і соковите. Запікання в духовці - один з найкращих варіантів приготування качки.
Як підготувати качку до запіканню? З тушки вже ощипанной качки слід ретельно видалити залишки пір'я, обпалити на відкритому вогні і очистити. З виснаженою тушки слід видалити зайвий жир і акуратно підрізати краї шкіри, відрубати голову з шиєю, а можна і крайній суглоб крила (це піде на суп). У гузке водоплавних є залози, що виділяють специфічний неапетитний аромат, який при тепловій обробці посилюється. Залози слід вирізати, а потім ретельно вимити тушку зовні і всередині холодною водою і обсушити серветкою.
Качине м'ясо має дуже специфічний присмак, тому перед приготуванням його зазвичай маринують. В якості маринующих агентів використовують сік лимона або інших фруктів, вино, натуральні оцти, прянощі, часник і ароматні трави. В процесі маринування м'ясо качки не тільки здобуває нові відтінки смаку і запаху, але і стає ніжнішим.
Найчастіше качку запікають фаршированої, хоча це необов'язково. Як фаршировочной маси використовують каші, капусту, сухофрукти, горіхи, яблука, айву або апельсини.
Наводимо деякі рецепти запікання качки в духовці.
Качка, фарширована чорносливом, запечена в духовці
Інгредієнти: качка - 1 шт.; чорнослив - 300-500 г; горіхи волоські або люби інші (ядра) - близько склянки. для маринування: часник - 3-5 зубчиків; сік 1 лимона + 1 апельсина (кисло-солодкого); перець мелений запашний; перець гострий червоний; гвоздика - 3-5 суцвіть; лавровий лист - 4-5 шт.; насіння коріандру. Приготування Качку перешкодимо в миску або ще краще - в гусятницю. Змішуємо маринад (сік-фреш цитрусів + спеції + продавлений часник) і поливаємо їм качку. Залишаємо на 8-12 годин, іноді перевертаємо, щоб тушка промаринувалася рівномірно.
Витягаємо качку з маринаду і перешкодимо на друшляк, нехай добре стече, потім обсушуємо тушку чистою серветкою.
Чорнослив заливаємо окропом, через 10 хвилин воду зливаємо, акуратно видаляємо кісточки і фаршируємо кожну сливу горіхами. Тепер закладаємо в тушку качки ці фаршировані сливи. Зашиваємо черевце білими бавовняними нитками або кухарським шпагатом.
Вогнетривку форму з високим бортиком змащуємо качиним жиром (або можна просто покласти шматочки жиру на дно). Зверху викладаємо качку (на спинку). Затягуємо форму зверху фольгою і підгинаємо краю. Поміщаємо качку в духовку і запікаємо протягом 1 години.
Після закінчення цього часу виймаємо форму з духовки і обережно прочинивши фольгу, перевертаємо тушку птиці. Повертаємо фольгу на місце і знову ставимо форму в духовку ще на 1 годину, після чого знімаємо фольгу і запікаємо ще протягом 20-30 хвилин, щоб утворилася красива корочка. Ось і все фарширована качка готова! Подаємо із зеленню і міцними спеціальними винами.
Якщо купуєте кілька качок, з шийок, голів і спинок добре зварити корисний і смачний суп, стегенця можна згасити з овочами або фруктами, а філе (грудки) - запекти.
Філе качки в духовці - рецепт в далекосхідному стилі
Інгредієнти: качина грудка - 1-2 шт.; кунжутне масло. для маринаду: лайм - 1-2 шт. + 1лимон; червоний перець гострий; корінець імбиру - 20 г; сухі спеції (насіння коріандру і фенхелю); мед натуральний - 1-2 ст. ложки; мірін або шаосінське рисове вино - близько 100 мл; часник - 3-5 зубчиків; зелень кінзи. Приготування Змішуємо сік цитрусових з рисовим вином і медом, додаємо мелкорубленний корінь імбиру і спеції. Зелень, червоний гострий перець і часник також подрібнюємо. Маринуємо качине філе з шкірою протягом мінімум 4-х годин. Маринад використовуємо не весь, трохи залишаємо.
Рясно змащуємо форму кунжутним маслом і викладаємо грудку. Запаковуємо фольгою й запікаємо протягом близько 1 години і 20 хвилин. Знімаємо фольгу і запікаємо ще протягом 20-40 хвилин, у процесі 2-3 рази поливаємо грудку маринадом. Подаємо із зеленню і рисовим або фруктовим вином.