Не одна лише качка смачна у компанії з яблучною начинкою, ні чим не відрізняється від своєї пернатої напарниці і курка, м'ясо якої відрізняється більшою ніжністю, а ціна - доступністю. Разом з яблуками до складу начинки можна включити, спеції, крупи, інші фрукти і овочі.
Курка, фарширована рисом і яблуками
Інгредієнти: дикий рис - 170 г; печериці - 250 г; яблука - 2 шт.; цибулю-шалот - 1 шт.; морква - 1 шт.; зелена цибуля - 1 пучок; курка - 15-2 кг; сіль, перець - за смаком. Приготування Почнемо приготування з начинки: рис відварюємо згідно інструкції на упаковці. На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому крупно нарізані гриби, цибулю і моркву. Додаємо овочі і зелень до відварного рису, туди ж відправляємо нарізані кубиками яблука і подрібнений зелений лук.
Куру промиваємо й обсушуємо. Наповнюємо порожнину підготовленої рисовою начинкою і натираємо тушку маслом, сіллю і перцем зовні. Ноги птиці пов'язуємо за допомогою кулінарної нитки і кладемо курку на деко для запікання (грудкою догори).
Запікаємо птицю при 160 градусах від 1 3/4 до 2 1/2 години. Не забуваємо під час готування поливати птицю виділився соком і жиром. Для рум'яної скоринки, птицю можна змастити медом, або яблучним желе .
Готову птицю виймаємо з духовки і даємо відпочити 10 хвилин перед подачею.
Якщо ви віддаєте перевагу рісу гречку, то приготуйте фаршировану курку гречкою і яблуками, взявши за основу наведений вище рецепт.
Курка, фарширована яблуками і апельсинами в рукаві
Інгредієнти: курка - 15-2 кг; петрушка - 3-5 гілочок; чебрець - 3-5 гілочок; лимон - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 6 ст. ложок; яблуко - 1 шт.; апельсин - 1 шт.; хлібна паніровка (свіжа) - 1 ст.; яйце - 1 шт.; сіль, перець - за смаком. Приготування Почнемо з приготування яблучної начинки: на сковороді розтоплюємо 2 столові ложки вершкового масла й обсмажуємо в ньому цибулю до м'якості. Як тільки цибуля розм'якне, додаємо до нього яблука, нарізані великими шматочками, хлібну паніровку, вбиваємо одне яйце і доповнюємо блюдо половиною від всіх трав. Перемішуємо начинку і кладемо до неї розрізаний та очищене від плівок апельсин.
Курку натираємо сіллю і перцем. Під шкіру на грудці кладемо вершкове масло, змішаної з подрібненими травами. Наповнюємо порожнину птиці підготовленою начинкою. Кладемо птицю на деко, зануривши в рукав для запікання, грудкою вниз і випікаємо при 160 градусах 1 1/2 -2 години. Після закінчення часу, рукав видаляємо і залишаємо птицю підрум'янитися 20-30 хвилин при 180 градусах, не забуваючи поливати куру виділився жиром і соком.
Подаємо птицю на стіл, через 10 хвилин після готовності, щоб зберегти соковитість м'яса. Перед подачею поливаємо птицю лимонним соком за смаком.
За аналогічним рецептом можна приготувати курку фаршировану яблуками в мультиварці. Для цього птаха спочатку обсмажуємо до рум'янцю з усіх боків, потім виставляємо режим «Випічка» на 1 годину, після перевертаємо тушку грудкою вниз і «Випікаємо» ще 30 хвилин.
Рецепт курки фаршированої капустою і яблуками
Інгредієнти: курка - 15-2 кг; квашена капуста - 400 г; яблука - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; журавлина - 1 жменя; зелень - за смаком; сіль, перець - за смаком; вершкове масло - 4-5 ст. ложок. Приготування Курячу тушку промиваємо і підсушуємо. Натираємо птицю половиною всього вершкового масла, додаємо сіль і перець.
Поки птах маринується, візьмемося за начинку. На сковороді розігріваємо залишки олії і обсмажуємо на них великі кільця цибулі до прозорості. Як тільки цибуля стане прозорим, додаємо до нього капусту, нарізані кубиками яблука і журавлину. Заливаємо начинку 1/3 склянки води і тушкуємо під кришкою 20 хвилин. Солимо і перчимо начинку, закладаємо її в курку. Випікаємо птицю при 180 градусах до готовності, подаємо із зеленню.