У вихідні дні для сімейного щільного обіду добре приготувати курку з грибами в горщику по-селянськи.
З курячої тушки краще всього використовувати філе з грудки - в цій частині найменшу кількість жиру. Підійде і більш жирне м'ясо без кісточок, зрізане з стегенець і гомілок.
Гриби, звичайно ж, краще використовувати свіжі, вирощені штучно, оскільки гриби, що ростуть у природних умовах, можуть дуже швидко накопичувати шкідливі речовини. Так що якщо збирали не самі - краще не ризикувати.
Рецепт приготування курки з грибами і картоплею в горщиках
Наведені пропорції - на 1 горщик.
Інгредієнти: м'ясо куряче - близько 150-200 г; гриби свіжі (білі, печериці, гливи) - близько 100 г; картопля - 1-2 шт. (невеликого розміру); цибуля ріпчаста - 1/4 частина середньої цибулини; мелені спеції (перець, лавровий лист, гвоздика і ін); трохи олії рослинного або курячого жиру для смаження; зелень різна свіжа; часник - 1 зубчик. Приготування Зручніше готувати відразу декілька порцій. Якщо ви не сидите на строгій дієті, нарізані цибулю і гриби (розраховані на всі порції) злегка обсмажимо окремо в сковороді до легкого золотистого відтінку - так буде смачніше. Закладемо в кожен горщик потроху цибульно-грибної суміші. Додамо куряче м'ясо, нарізане дрібними брусочками або короткими смужками, і картоплю, нарізану великими скибочками. Посиплемо спеціями і трохи присолим. У кожен горщик увіллємо близько 100 мл води. Закриємо кришкою або фольгою (або залепим коржиком з тіста). Поміщаємо горщики в остигаючу російську піч або духовку. Готуватися це спекотне буде приблизно протягом 40-50 хвилин. Якщо піч сильно протоплена, то й швидше, тоді треба влити трохи більше води або закрити горщики герметично (заліпити тістом).
Готове спекотне подаємо, поставивши порційний горщик на тарілочку, з красивою полотняною серветкою, приправляємо рубаною зеленню і часником. Також подаємо грубий хліб. Їмо виделкою або ложкою, в залежності від густоти.
Можна приготувати курку з грибами і картоплею в горщику в сметанному соусі .
Курка з грибами в сметанному соусі в горщику
Для цього зовсім не треба (як думають деякі) тушкувати гриби з цибулею в сметані. Сметану взагалі не треба піддавати надмірній тепловій обробці, при впливі температур понад 80 градусів за С вона набуває огидний смак, втрачає природний запах і текстуру.
Тому є два виходи. У самому кінці приготування додаємо трохи сметани (або натуральних вершків) в горщик, акуратно перемішуємо і повертаємо його в остигаючу духовку (піч) ще хвилин 5-8. Або прогріваємо сметану на водяній бані протягом 10 хвилин, і подаємо до столу окремо в соуснику - нехай кожен наллє собі, скільки забажає.