Смачне і ніжне м'ясо індички дуже легко або недоготовить, або і того гірше, пересушити. Щоб уникнути поїдання гумового шматки індичого філе, рекомендуємо скористатися простим способом приготування м'яса з використанням вершкового соусу .
Рецепт індички в вершково-грибному соусі
Інгредієнти: філе індички - 500 г; сіль, перець; рослинне масло - 1 ст. ложка; бекон - 90 г; гриби - 120 г; сушені томати - 6-7 шт.; вершки - 1 2/3 ст.; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка. Приготування Духовку розігріваємо до 180 градусів. Філе індички споліскують холодною водою і обсушуємо з допомогою паперових рушників. Нарізаємо філе невеликими порціями і приправляємо сіллю і перцем. У сковороді розігріваємо олію і смажимо на ньому індичку з обох боків до золотистого кольору (3-5 хвилин буде достатньо).
Викладаємо шматочки птиці на деко для випікання. Бекон нарізаємо кубиками і обсмажуємо його на сковороді до золотистого кольору. Окремо обсмажуємо гриби до повного випаровування вологи, після чого змішуємо гриби з беконом, додаємо до них нарізані томати, трохи гірчиці, і заливаємо все вершками. Як тільки вершки розігріються, виливаємо соус поверх індички і ставимо форму в розігріту духовку. Випікаємо все 15-20 хвилин, після чого подаємо філе індички у вершковому соусі окремо, разом з гарніром з картоплі або пастою.
Індичка в вершково-часниковому соусі
Інгредієнти: м'ясо індички - 500 г; курячий бульйон - 1 ст.; часник - 2 зубчики; ріпчаста цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; вершки жирні - 1 ст. Приготування У сотейнику розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо на ньому подрібнену цибулю до прозорості. Як тільки цибуля буде готовий, додаємо до нього подрібнений часник і продовжуємо готування ще 30-40 секунд. М'ясо індички (бажано червоний) ріжемо кубиками і кладемо до цибулевої пассеровке, обсмажуємо все до тих пір, поки індичка не схопиться зі всіх сторін.
Поки м'ясо смажиться, змішуємо вершки з курячим бульйоном не забуваємо також додати трохи солі і перцю. Якщо ви віддаєте перевагу густі соуси до м'яса, то в суміш бульйону і вершків можна буде додати ще й борошно. Заливаємо вершковим соусом м'ясо і накриваємо блюдо кришкою. Ставимо індичку тушкуватися на малому вогні 20-25 хвилин, після чого подаємо м'ясо індички у вершковому соусі до столу, посипавши його зеленню.
Грудка індички в вершково-сирному соусі
Інгредієнти: паста - 3 ст.; куряча грудки - 500 г; вершки - 200 мл; молоко - 1 ст.; сир твердий - 200 г; суміш заморожених овочів - 300 г; сіль, перець - за смаком; рослинне масло. Приготування На сковороді розігріваємо олію і пасеруємо на ньому овочеву суміш до напівготовності. Як тільки овочі будуть наполовину готові, додаємо до них нарізане м'ясо індички і обсмажуємо його до тих пір, поки воно не схопиться.
Пасту відварюємо до напівготовності. Вершки і молоко змішуємо і підігріваємо в сотейнику до кипіння. Додаємо до молочної суміші половину натертого сиру і все перемішуємо до повного його розплавлення.
Форму для випікання змащуємо маслом і викладаємо на неї овочі
з м'ясом упереміж з пастою. Заливаємо все вершково-сирним соусом і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин. Після закінчення часу індичку під вершковим соусом дістаємо з духовки, посипаємо залишками сиру і ставимо під гриль до тих пір, поки натертий сир не перетвориться на рум'яну скоринку.
Аналогічний рецепт можна повторити і з фаршем індички, а не з нарізаним м'ясом, попередньо обсмаживши фарш з овочами, а потім протушив у вершковому соусі і перемішавши з пастою. Готову страву можна запікати 15-20 хвилин, потім посипати сиром і повернути під гриль.