Біле м'ясо, зрізане з курячої грудки (філе) - найцінніша частина курячої тушки, містить мінімум жирів (тобто холестерину), вважається дієтичним низькокалорійним продуктом. В курячій грудці містяться всі вітаміни групи В, а також вітаміни РР, А, Н, F, сполуки магнію, цинку, заліза, і різні інші речовини, необхідні організму людини.
Куряча грудка чудово підходить для лікувального і спортивного харчування. М'ясо з грудки курки значно корисніше м'яса з стегон і гомілок. З курячого філе з грудки можна готувати різні страви, як дієтичні, так і недиетические.
Розповімо, як приготувати курячу грудку на сковороді, відомо безліч рецептів.
Можна просто обсмажити плоскі, злегка відбиті шматки м'яса, вирізані з курячої грудки, на сковороді-гриль. Потім треба полити м'ясо несульфитированим столовим світлим вином або пивом і трохи протушкувати, прикривши кришкою (куряче м'ясо все ж краще прожарювати або протушивать повністю уникнути сальмонельозу; сальмонела - нерідкий природний супутник курки). М'ясо солимо вже на столі, інакше воно вийде жорстким. До таких отбивним добре подати також який-небудь гострий соус (наприклад, кетчуп з гострим червоним перцем і часником).
Слід зауважити, що куряче філе з грудки при всій його цінності, - все ж кілька суховатое м'ясо. Тому, щоб смажена на сковороді куряча грудка вийшла соковитою, можна готувати її в клярі.
Соковита куряча грудка на сковороді
Інгредієнти: куряче філе; яйце куряче; молоко; борошно пшеничне; сіль; чорний мелений перець. масло рослинне або перетоплений курячий жир. Приготування М'ясо розрізаємо на порційні відбивні і злегка відбиваємо молоточком з обох сторін.
Кляр готуємо так: 1-2 курячих яйця змішуємо з 1-2 ст. ложками молока і 1-2 ст. ложками борошна. Додаємо трохи солі і чорного меленого перцю. Злегка збиваємо виделкою. Грудочок бути не повинно, якщо вони є, протріть-процідіть кляр через ситечко. Кляр повинен мати консистенцію рідкої сметани. Замість кляру можна використовувати льєзон (злегка збите яйце, можна з додаванням молока, але без борошна або майже без борошна).
Добре розігріваємо масло або жир на сковороді. Занурюємо відбивні в кляр і обсмажуємо на сковороді з обох боків на середньому вогні до золотистого відтінку. Зменшуємо вогонь і трохи смажимо відбивні під кришкою. Подаємо із зеленню, будь-яким гарніром і свіжими овочами. Під курячі відбивні можна подати легке світле столове вино або пиво.
Куряча грудка на сковороді з овочами
Інгредієнти: куряче філе з грудки - близько 300-400 г; перець червоний солодкий - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста (краще червоний) - 1 шт.; цукіні - 1 шт. (молодий, невеликого розміру); спеції сухі мелені (наприклад, каррі або інша суміш); зелень свіжа різна; часник - 2 зубчики; масло рослинне або курячий жир перетоплений. Приготування Очищену цибулю нарізаємо, цукіні і солодкий перець - все короткою соломкою. Куряче м'ясо нарізаємо
нетовстими короткими смужками упоперек волокон. Добре розігріваємо сковороду і на сильному вогні обсмажуємо куряче м'ясо до зміни кольору, активно маніпулюючи лопаткою. Додаємо в сковороду овочі і тушкуємо все разом ще хвилин 5-ти при безперервному помішуванні.
Сковороду тримаємо за ручки і постійно струшуємо. Потім зменшуємо вогонь і протушиваем з додаванням спецій протягом 8-ми хвилин на слабкому вогні під кришкою. Подаємо з будь-яким гарніром, більш за все підійде рис, нут або інші бобові, молода квасоля, картопля, полента. Перед подачею присипаємо курку з овочами рубаними зеленню і часником. Можна додати червоний гострий перець, сік лайма чи лимона і трохи соєвого соусу.