Курячі ніжки можна чудово смачно приготувати в медовому соусі. Для приготування таких страв краще вибирати невеликі охолоджені або свіжозаморожені ніжки (стегенця) молодих курей і натуральний квітковий мед (звичайно ж, нам знадобляться і деякі інші інгредієнти). Розповімо, як можна приготувати курячі ніжки в медовому соусі.
Загальне правило приготування страв з медом Ні в якому разі не слід піддавати мед термічній обробці, оскільки при нагріванні його понад 35-40 градусів за С вже починають утворюватися шкідливі речовини (сполуки фурфуролу). Крім того, при нагріванні понад 80 градусів за С мед втрачає всю свою корисність. Тому, всі соуси з медом будемо готувати «холодним» способом і заливати їм вже готові курячі ніжки, коли вони трохи охолонуть - такий підхід можна вважати максимально здоровим.
Найкращим способом приготування курячих ніжок під заливання соусом можна вважати проварювання в бульйоні або приготування на пару, запікання або гасіння.
Курячі ніжки, запечені в духовці під медово-гірчичним соусом
Інгредієнти: курячі ніжки (стегенця та/або гомілки) - 5-8 шт.; мед квітковий натуральний - близько 1-2 ст. ложок; гірчиця - 2 ч. ложки; сік лимона - 1-3 ст. ложки; часник - 2-3 зубчики; вино світле (вермут, мадера, херес, світлий міцний мускат) - 30 мл; сухі спеції (тертий мускатний горіх, мелений запашний або чорний перець, мелені насіння коріандру, анісу, фенхелю); свіжа зелень. Приготування Спочатку зробимо соус. Змішаємо 30 мл вина з медом, гірчицею і соком лимона. Додамо мелені спеції і продавлений через ручний прес часник. Нехай соус настоюється, поки ми запікаємо ніжки.
Стегна разрубаем на 2 частини, промиваємо м'ясо і деко холодною водою. Компактно закладаємо ніжки в глибокий невелике деко (або керамічну форму) і трохи додаємо сіль зверху. Ставимо деко (без кришки) в розігрітий духову шафу. Запікаємо при температурі близько 200 градусів протягом 40-60 хвилин (готовність контролюйте візуально). В середині процесу запікання буде не зайве плеснути в деко близько 50 мл світлого вина, пива чи води.
Готові стегенця викладаємо на сервірувальне блюдо, чи можна одразу викласти їх на порційні тарілки (з гарніром). Чекаємо хвилин 10-20 поки м'ясо трохи охолоне, і поливаємо соусом (його можна процідити, хоча це зовсім необов'язково). Оформляємо зеленню.
Добре до цього блюда подати свіжі овочі та/або фрукти, можна у вигляді салатів. В якості гарніру найбільш підійдуть рис, локшина з пшеничного борошна, картоплю, світла або молода стручкова квасоля, полента.
Подібним же чином можна приготувати обсмажені курячі ніжки в медовому соусі. Краще використовуйте тільки гомілки.
Курячі ніжки в медовому соусі
Приготування Злегка обсмажимо ніжки на середньо-сильному вогні до приємного золотистого відтінку в глибокій сковороді на курячому перетопленном жирі або оливковій олії. Потім, зменшивши вогонь, дотушим до готовності з додаванням вина, води чи пива. Трохи остудимо і поллємо соусом (див. вище). Подаємо з гарніром і зеленню. Слід зауважити, що такий варіант приготування трохи менш здоровий, ніж запікання. Непоганий варіант - смажити ніжки (гомілки і стегна) на відкритому вогні на решітці (гратар, мангал, барбекю, у будь-якому разі, краще, ніж сковорода).
Курячі ніжки в соєво-медовому соусі в паназиатском стилі
Курячі ніжки (гомілки та/або розрубані стегна) запікаємо або обсмажуємо і протушиваем в сковороді (можна на кунжутній олії) або на решітці. Можете і зварити.
Соус готуємо з автентичних характерних для азіатсько-тихоокеанського регіону продуктів.
Інгредієнти: мед натуральний; соєвий соус; сік лимона і/або лайма; перець червоний гострий та інші спеції. Приготування Змішуємо всі інгредієнти соусу у вільних пропорціях і поливаємо приготовані тим чи іншим способом курячі ніжки. В якості гарніру використовуємо рис, молоду квасолю, рисову або гречану локшину . Можливе додавання до складу соусу м'якоті авокадо або манго, сливи та інших фруктів, а також місцевих традиційних соусів.