Куряча печінка - недорогий, але дуже корисний швидко готується і легко засвоюється продукт, що містить різні корисні речовини: сполуки заліза, цинку і кальцію, а також вітамін А і фолієву кислоту. Курячу печінку можна приготувати різними способами, наприклад, у сметані.
Розповімо про приготування курячої печінки в сметані.
Щоб правильно і смачно приготувати курячу печінку в сметані, слід врахувати 2 важливих обставини:
курячу печінку не слід готувати довше 20 хвилин, інакше вона буде жорсткою; сметана - теж не той продукт, який треба піддавати тривалій термічній обробці - не більше 3-5 хвилин, інакше вона створаживается і частково втрачає свою корисність. Куряча печінка зазвичай продається замороженої, перед приготуванням її обов'язково потрібно розморозити (краще в холодній воді), ретельно промити і відкинути на друшляк.
Куряча печінка, тушкована в сметані - рецепт
Інгредієнти: печінка куряча - близько 500 м; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сметана натуральна (краще високої або середньої жирності) - 100-150 мл; перець чорний мелений; мускатний горіх тертий; олія рослинна, або натуральне топлене вершкове або курячий жир; часник - 2 зубчики; зелень городня (петрушка, зелена цибуля, кріп, кінза). Приготування Розділимо курячу печінку на природні шматочки, більші з них можна розрізати на 2 шматочка.
Спочатку готуємо курячу печінку окремо без сметани в глибокій сковороді.
Злегка спассеруем або обсмажимо на маслі або жирі очищений цибулю, нарізаний чверть кільцями або півкільцями. Непогано б ще включити до складу цієї страви трохи грибів (наприклад, печериць 5-8 штук). Нарізаємо гриби не дуже дрібно і закладаємо разом з цибулею. Потім закладаємо в сковороду шматочки печінки, перемішуємо, зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою. Тушкуємо протягом близько 15 хвилин, іноді помішуючи.
Поки печінка гаситься, додаємо в сметану продавлений через ручний прес часник, тертий мускатний горіх мелений чорний перець (можна й інші спеції, наприклад, готові суміші хмелі-сунелі або каррі). Витягуємо з сковороди шматочок печінки виделкою і розрізаємо навпіл, якщо на зрізі не виділяється рожевий сік, значить, печінка практично готова.
Заливаємо печінка в сковороді приправленою сметаною, перемішуємо і, накривши кришкою, тушкуємо ще протягом 3-5 хвилин.
Подаємо тушковану курячу печінку в сметані з відварною картоплею або будь-якими іншими гарнірами (рис, гречка, перловка, будь-які каші, бобові) та овочевими салатами.
Можна приготувати курячу печінку в сметані і в більш екзотичному варіанті.
Пряна куряча печінка, смажена в сметані - рецепт в південному стилі
Інгредієнти: печінка куряча - близько 400 м; цибуля-порей - 1 стебло біла частина (зелена частина не потрібна, салат її); перець чилі пекучий; спеції сухі мелені - за бажанням (необов'язкові); перець солодкий червоний - 1 шт.; жир курячий; коньяк, бренді плодове, ром або текіла - 30 мл; сметана - 130 мл; сік лайма; часник; зелень петрушки, кінзи, базиліка. Приготування Поділяємо-розрізаємо печінка на шматочки. Цибуля-порей нарізаємо кільцями або півкільцями, солодкий перець - соломкою. Добре розігріваємо сковороду і розтоплюємо жир (жиру не шкодуємо). На середньо-сильному вогні смажимо відразу печінку, цибулю і перець протягом 5-8 хвилин, активно струшуємо сковороду і перемішуємо лопаткою. Потім фламбируем, тобто, вливаємо в сковороду коньяк і підпалюємо. Тримаємо сковороду на вогні, не збиваючи полум'я, доки воно не стане значно слабкіше. Зменшуємо вогонь, прикриваємо кришкою і доводимо майже до готовності.
Сметану приправляємо товченим часником і перцем чилі. Заливаємо вміст сковороди приправленою сметаною і трохи притушиваем (протягом 3 хвилин). Подаємо з полентою або рисом, присипаємо зеленню. Збризкуємо соком лайма.