Гуляш, угорське блюдо, але і у нас його їдять із задоволенням, тим більше що рецептів гуляшу маса. Гуляш з яловичини можна приготувати як з чорносливом, так і з овочами, а ще є рецепти з грибами, зі сметаною і багато інших. Але почнемо знайомство з цим блюдом з розповіді як приготувати традиційний гуляш по-угорськи.
Рецепт приготування гуляшу по-угорськи з яловичини з картоплею
Інгредієнти: яловичина (м'якоть) - 600 г; солодкий перець - 1 шт.; картопля - 500 г; цибуля - 2 шт.; паприка, сіль - за смаком; морква - 1 шт.; рослинна олія; зелень - за смаком. Приготування Розігріваємо в сковороді олію і обсмажуємо (не забувши посолити) в ньому дрібно нарізану цибулю. До смаженого цибулі відправляємо м'ясо, нарізане кубиками, смажимо хвилин 5 м'ясо, після додаємо склянку гарячої води, закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо хвилин 50-60.
Очищаємо овочі і ріжемо їх кубиками. Коли м'ясо буде майже готове, відправляємо до нього овочі, солимо, перчимо і тушкуємо 5-10 хвилин. Якщо рідина майже вся випарувалася, то можна додати ще 1/2 склянки гарячої води. Після кладемо нарізану кубиками, картоплю і тушкуємо до готовності. Давши страві настоятися 5-10 хвилин, подаємо до столу, посипавши зеленню.
Так як гуляш з яловичини можна приготувати і в духовці, тушкувати м'ясо можна поставити саме в духову шафу. Але часу на приготування тоді знадобиться менше, тому уважно слідкуйте за своїм кулінарним витвором, щоб воно не підгоріло.
Як зробити гуляш з яловичини з чорносливом
Інгредієнти: яловичина - 1 кг; цибуля - 2 шт.; бульйонний кубик - 1 шт.; морква - 1 шт.; часник - 6 зубчиків; чорнослив - 10-15 ягід; борошно - 2 ст. ложки; рослинна олія, сіль, сметана, томатна паста, лавровий лист, запашний чорний перець і базилік - за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо на невеликі довгасті шматочки і викладаємо його в глибоку сковороду або гусятницю. Наливаємо воду, щоб вона закривала м'ясо. Кладемо 4 шт. лаврових листки, 3-4 зубці часнику і кілька горошин чорного перцю. Доводимо воду до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо на малому вогні 30-40 хвилин під закритою кришкою. Цибулю дрібно ріжемо, моркву тонкою соломкою. Часник також подрібнюємо. Обсмажуємо цибулю до рум'яного кольору, додаємо часник і трохи згодом, моркву. Все перемішуємо і смажимо на малому вогні хвилин 5-7. До м'яса додаємо базилік, приправи, сіль і бульйонний кубик, варимо 5 хвилин. Після відправляємо туди пережарку і варимо 5 хвилин. У мисці змішуємо 2 ст. ложки сметани, борошно і 3-4 ст. ложки томатної пасти. Перемішуємо масу до однорідності і відправляємо до м'яса. Потім кладемо чорнослив і тушкуємо на малому вогні 30-40 хвилин.
Рецепт смачного гуляшу з яловичини з грибами
Інгредієнти: яловичина - 1 кг; печериці - 300 г; мука - 4 ст. ложки; яловичий бульйон - 1 склянка; часник - 3 зубчики; сіль, перець - за смаком; оливкова олія - 2 ст. ложки; червоне вино - 1/2 склянки; цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 4 столові ложки; гілочка чебрецю - за бажанням. Приготування М'ясо нарізаємо кубиками, часник і цибулю подрібнюємо, печериці різати не треба. У каструлі розтоплюємо вершкове масло, додаємо до нього оливкову і на цій суміші обсмажуємо обвалене м'ясо в борошні. М'ясо з каструлі витягаємо, а на тому ж маслі обсмажуємо цибулю і часник, а потім додаємо печериці. Коли гриби трохи обсмажаться, виливаємо в каструлю вино, солимо, перчимо і кладемо м'ясо. Дві столові ложки борошна розводимо бульйоном, додаємо в каструлю і перемішуємо. Кладемо чебрець, закриваємо кришкою, тушкуємо до готовності. Даємо м'яса настоятися, після чого подаємо гуляш з яловичини з підливою і гарніром за смаком.
Як робити гуляш з яловичини зі сметаною?
Інгредієнти: яловичина - 600 г; борошно - 80 г; цибуля - 2 шт.; сіль, цукор - по 20 р; сметана - 60 г; вершкове масло, томатна паста - по 80 г; зелень, перець - за смаком. Приготування Нарізане кубиками м'ясо обсмажуємо 10 хвилин на сковороді і додаємо подрібнену цибулю. Смажимо ще 8 хвилин, після посипаємо борошном, смажимо 2 хвилини і складаємо м'ясо в розігріту каструлю. Туди наливаємо пару склянок гарячої води або бульйону, кладемо томатну пасту, сметану, лавровий лист, сіль і спеції. Тушкуємо під закритою кришкою до готовності.