Коли в родині є мисливець, волею-неволею доводиться вчитися готувати його трофеї. Ось, наприклад, заєць. Ви знаєте, як його правильно приготувати в духовці, на сковорідці або що взагалі з нього можна зробити? Насправді рецептів приготування чимало, адже зайця можна запекти в сметані, так і приготувати в пиві, а може бути, вам доведеться за смаком, заєць приготований по-берлінськи. Тільки слід пам'ятати, що деяким смак дичини здається специфічним, а тому і зайчатину вони є не люблять. Якщо ви також чутливі, то можна підготувати м'ясо, вимочивши його протягом доби у воді, яку потрібно кілька разів змінити. А тепер перейдемо безпосередньо до рецептами.
Як приготувати дикого зайця в сметані?
Інгредієнти: заєць - 1 шт.; свиняче сало - 300 г; оцет - 30 мл; цибуля - 1 шт.; вершкове масло - 2 ст. ложки; курячий бульйон - 40 мл; сметана - 200 г; борошно - 2 ст. ложки; морква - 1 шт.; зелень, сіль, щавель - за смаком. Приготування Розділене і очищене від плівок м'ясо заливаємо водою з оцтом і залишаємо на 3-4 години. Начиняємо його шматочками свинячого сала і викладаємо на деко. Цибулю подрібнюємо, посипаємо м'ясо і поливаємо розтопленим маслом. Ставимо зайця в розігріту до 175°С духовку і запікаємо до скориночки, не забуваючи періодично поливати м'ясо соком з дека. Після цього виймаємо дичину з духовки, зливаємо сік в каструлю, додаємо в нього сметану і сіль, і ставимо на вогонь. Борошно обсмажуємо з маслом, розвести бульйоном і додаємо до суміші. Готуємо соус 5 хвилин, постійно помішуючи. Далі соусом поливаємо м'ясо і ставимо в духовку на 25 хвилин. Подаємо до столу з коханою зеленню
Як смачно приготувати зайця в духовці?
Інгредієнти: заєць - 1 шт.; майонез - 100 г; зелена цибуля - 1 п.; сметана - 100 г; перець, сіль - за смаком; гірчиця - 1 ч. ложка; рослинне масло - 100 г; плавлений сир - 200 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; вода - 200 г; зелень - за смаком; сир - 50 г; маслини, помідори черрі, зелень - для прикраси. Приготування Тушку розрізаємо на порційні шматки. У мисці змішуємо гірчицю, сметану, перець, майонез і сіль і обмазуємо цим складом м'ясо. Після чого залишаємо зайця маринуватися в холодильнику на добу.
Викладаємо м'ясо у форму для запікання. Цибулю нарізаємо кубиками і обсмажуємо, додаємо воду, плавлений сир і доводимо все до кипіння. Коли сир розчиниться, додаємо рубану зелень і заливаємо цим соусом шматки м'яса. Запікаємо в духовці 40-45 хвилин при температурі 200°С.
Подаємо з будь-яким гарніром, прикрашаємо помідорами, маслинами і тертим сиром.
Як приготувати зайця по-берлінськи?
Інгредієнти: заєць - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; сало-шпик - 200 г; сметана - 500 г; яблука - 4 шт.; вершкове масло - 3 ст. ложки; свинячий жир - 100 р; гусяча печінка - 80 г; оцет - 2 ст. ложки; картопляне пюре - 1 кг; тушкована червонокачанна капуста - 500 г; желе з червоної смородини - 40 г; перець, цукор, сіль, лимонний сік - за смаком. Приготування М'ясо обробляємо і нашпиговиваем салом. Обсмажуємо на вершковому маслі моркву і цибулю. Кладемо м'ясо на деко, зверху викладаємо цибулю з морквою і смажимо в духовці до готовності.
Для соусу сік, що утворився під час смаження, виливаємо на сковороду, додаємо сметану, кип'ятимо, додаємо приправи і лимонний сік. Знімаємо з вогню і проціджуємо.
Тонко нарізаємо капусту, яблука ріжемо часточками. Кладемо все в глибоку сковороду, додаємо обсмажені моркву і цибулю, гусячу печінку. Бульйон солимо, перчимо, додаємо оцет і вливаємо в сковороду. Тушкуємо до готовності, за кілька хвилин до неї, додаємо цукор і желе зі смородини. До столу подаємо м'ясо, намащеного соусом, окремо картопляне пюре, капусту і залишився соус.
Як приготувати зайця в пиві
Інгредієнти: заєць - 1 шт.; цибуля - 6 шт; морква - 2 шт.; болгарський перець - 2 шт.; чорний перець горошком - 20 шт.; сметана - 400 г; живе пиво - 1 л; лавровий лист, барбарис, лимон - за смаком. Приготування Обсмажуємо шматочки зайчатини на рослинній олії до скоринки. Складаємо м'ясо в гусятницю, додаємо дрібно нарізаний цибулю, натерту на крупній тертці моркву, нарізаний кубиками перець і перець горошком. Кладемо сметану і заливаємо пивом. Тушкуємо в духовці 15 години. За 20 хвилин до повної готовності, солимо, перчимо, кладемо лавровий лист і пару часточок лимона. Подаємо з будь-яким гарніром, поливши, що утворився при гасінні соком.