Баранина не так популярна в нашій країні, як свинина або яловичина, хоча вона набагато корисніше, так як містить менше жиру і майже не містить холестерину. Це м'ясо багате корисними речовинами і його дуже часто включають в дієтичний раціон.
Напевно, найпоширеніша у нас страву з баранини - шашлик, ще її використовують при приготуванні супів, жаркого і плову. Але не менш смачним блюдом є баранина тушкована в духовці. Перед тим, як приготувати тушковану баранину, найголовніше - вибрати гарне молоде м'ясо, тому що старий буде жорстким і жилавим.
Запам'ятайте, що чим світліше колір м'яса, тим воно молодше. М'ясо молочного ягняти буде блідо-рожевого кольору, а у дорослої тварини - червоно-коричневого або блідо-червоного. При цьому старе м'ясо буде мати темно-червоний колір.
Баранина, тушкована з картоплею
Отже, якщо ви вже вибрали гарне м'ясо, пора приступати до його приготування. Якщо ви хочете отримати повноцінне блюдо з гарніром, то баранина тушкована з цибулею та картоплею відмінно підійде вам.
Інгредієнти: баранина (реберця, корейка) - 1 кг; картопля - 1 кг; цибуля - 1 кг; масло рослинне - 2 ст. ложки; петрушка свіжа - 2 ст. ложки; сіль, перець червоний, зіра. Приготування Баранину обсмажити з двох сторін на сильному вогні в казані до рум'яної скоринки, посолити, поперчити і додати зіру. Цибулю нарізати півкільцями, картопля великими шматочками і викласти на м'ясо спочатку цибулю, потім картоплю, додати сіль і, накривши кришкою, готувати на повільному вогні півтори години.
Баранина, тушкована в казані, виходить дуже ніжною. Перед подачею на стіл її необхідно посипати рубаною зеленню.
Баранина, тушкована в мультиварці
Ще один рецепт передбачає наявність такого приладу як мультиварка, в якому можна приготувати відмінну тушковану баранину з помідорами.
Інгредієнти: баранина - 500 г; помідори консервовані - 1 банка; цибуля - 1 шт.; часник - 1 головка; свіжа зелень; рослинна олія; сіль, перець перець мелений і горошок. Приготування М'ясо порізати на великі шматки. Часник і цибулю очистіть і дрібно порубаєте. Томати, якщо вони в шкірці, очистіть і розімніть вилкою, але не виливайте сік. Поставте каструлю на режим «Випічка» і обсмажте цибулю з часником до прозоро-золотистого кольору.
Баранину наріжте шматками і коли цибуля з часником стануть золотистими, додайте її до них, посоліть і поперчіть. Через 5 хвилин переверніть її і знову додайте сіль і перець, а ще через 5 хвилин додайте помідори з соком, і кілька горошин чорного перцю. Виставте режим «Гасіння» і через дві години насолоджуйтеся смачною стравою, посипавши його свіжою зеленню.
Баранина, тушкована з чорносливом
Варто відзначити, що баранина чудово поєднується не тільки з картоплею або помідорами, але і з фруктами. Якщо вам подобаються подібні сполучення, то варто спробувати баранину ,тушковану з айвою або з чорносливом. Рецепт останньої ми вам і пропонуємо.
Інгредієнти: баранина - 800 г; чорнослив - 100 г; свіжі сливи - 4 шт.; родзинки - 40 г; цибуля - 2 шт.; сіль, перець чорний, кориця мелена; курячий бульйон - 300 мл; апельсиновий сік - 2 ст. ложки; імбир - шматочок 2 див. Приготування Замочіть на 10 хвилин родзинки в апельсиновому соку, а чорнослив в підігрітому бульйоні. Баранину наріжте шматочками. Цибулю і імбир необхідно почистити і нарізати. Сливи збити в блендері до стану пюре.
М'ясо обсмажте на сковороді протягом 10 хвилин, потім додайте цибулю і смажте ще 5 хвилин. Після цього, чорнослив, порізаний навпіл разом з бульйоном, і пюре зі слив відправте до баранині. Додайте сіль, перець, родзинки з соком і імбир. Закрийте кришкою, доведіть блюдо до кипіння і тушкуйте на маленькому вогні півгодини.