Запечене м'ясо є одним з найулюбленіших серед домогосподарок. Напевно, кожна жінка має по кілька рецептів приготування різного м'яса, але чомусь мало хто знає, як зробити вдома буженину. Але, тим не менш, нічого важкого в приготуванні цього чарівного і соковитого м'яса немає. Ми не так часто готуємо вдома буженину - а дарма! Це набагато корисніше і вигідніше ніж покупка ковбасних виробів, які не завжди є справжнім м'ясним продуктом. Кілька рецептів смачної буженини ніколи не стануть зайвими в куховарській книзі будь-якої господині.
Рецепт буженини в рукаві
Інгредієнти: цільний шматок свинини - 800 г; сіль - 3 ч. ложки; часник - 3 зубчики; вода - 15 л; перець - за смаком; лавровий лист; спеції - за смаком. Приготування Закип'ятіть воду і додайте спеції і лавровий лист. Посоліть, поперчіть, а потім охолодіть її. У холодну воду покладіть м'ясо, накрийте кришкою і поставте на ніч у холодильник. Вистояне в маринаді м'ясо, обсушити паперовими рушниками. Обітріть м'ясо сіллю, перцем і спеціями. Зробіть неглибокі надрізи і помістіть в них нарізану часточками часник. Готове до запіканню м'ясо покладіть в спеціальний рукав, викладіть зверху лавровий лист і закрийте рукав спеціальними нитками. Зробіть кілька отворів у рукаві і відправте ваше м'ясо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте м'ясо приблизно годину, після чого розріжте верх рукава, тим самим відкривши його, щоб м'ясо підрум'янилося. Випікайте ще хвилин 10.
Рецепт буженини в аерогрилі
Інгредієнти: нежирна свинина - 1 кг; морква - 1 шт.; часник - 3 зубчики; гірчиця - 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування М'ясо добре промийте і обсушіть. Поперчіть, посоліть і залиште настоятися в приправах пару годин в прохолодному місці. Морква почистіть і поріжте на невеликі брусочки, а часник наріжте тонкими скибочками. У пропитавшемся м'ясі, зробіть глибокі надрізи ножем і нашпигуйте їх морквою і часником. При бажанні можна ще трохи посолити м'ясо. Весь шматок добре змастіть гірчицею і залиште на 15-20 хвилин. Упакуйте м'ясо у фольгу, так щоб ніде не було надривів і щілин. Пар повинен повністю залишатися всередині при запіканні, тоді ваше м'ясо буде соковитим. Скільки готувати буженину вибирайте самі. Викладіть пакет з м'ясом на високу решітку і запікайте півтори години при температурі 180 градусів, або годину при 250. Коли таймер вимикається, залиште м'ясо ще потомитися в фользі в аерогрилі хвилин 15-20 і тільки після цього витягайте.
Рецепт буженини в мультиварці
Інгредієнти: свинина або яловичина - 800 г; гірчиця - 3 ст. ложки; часник - 5 зубчиків; селера; розмарин; чебрець; орегано; сіль, перець. Приготування М'ясо добре промийте і обсушити паперовими рушниками. Поперчіть, посоліть, обмажте м'ясо гірчицею з усіх боків. Загорніть його в харчову плівку і залиште на ніч в холодильнику. Коли м'ясо добре промаринується, зробіть глибокі надрізи, і нашпигуйте нарізаними часточками часнику і селерою.
Перед запіканням натріть буженину спеціями і продавлений часником. На самому початку обсмажте м'ясо з обох сторін по 15 хвилин в режимі «випічка». Потім перейдіть в режим «гасіння» і готуйте ще 3 години. В кінці приготування, відкрийте кришку мультиварки і дайте м'ясу злегка охолонути. Таку буженину можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Нічого складного приготування буженини немає. Досить добре замаринувати м'ясо, а потім його нашпигувати на ваш вибір - часником, морквою, селерою. Якщо ви готуєте з яловичини, то деякі надрізи покладіть по невеликому шматочку сала, це додасть яскравості вашій страві.