Обов'язковим атрибутом будь-якого святкового столу в нашій країні є така страва, як холодець. Його готують з будь-якого виду м'яса, але ми хочемо розповісти, як варити холодець з свинини. Він виходить наваристим і дуже смачним. Для різноманітності готують свинячий холодець і з додаванням курки або яловичини. Для приготування холодцю використовуються різні частини свинячої тушки. Варять холодець зі свинячих вух і з свинячої голови, також популярний холодець зі свинячої рульки.
Холодець з свинячої голови
Приготування холодцю зі свинини займає багато часу і є досить копітким процесом, але результат коштує витрачених зусиль.
Інгредієнти: свиняча голова - 1 шт.; стегенця курячі - 2 шт.; морква - 3 шт.; цибуля - 2 шт.; часник - 3 головки; сіль, перець, лавровий лист. Приготування У свинячої голови відрізати вуха і залити її холодною водою на 12 годин, за цей час воду потрібно один раз поміняти. Після цього голову потрібно розрізати впоперек, але акуратно, щоб черепна коробка залишилася неушкодженою. Ще раз промити голову і помістивши в відро, залити чистою водою.
Коли вода закипить, голову необхідно варити 6 годин, постійно видаляючи піну і жир, тоді ваш холодець вийде прозорим. При необхідності, під час варіння в ємність можна додати трохи води. Через 2 години на відро треба покласти надрізані цибулини і 4 столові ложки солі, по закінченню варіння цибулю потрібно буде прибрати.
Ще через дві години у відро потрібно додати курячі стегенця, лавровий лист і перець. Поки все це готується, окремо зваріть моркву і наріжте її кружечками, часник видавити і помістіть все це на дно посуду, в яку будете розливати холодець. Коли м'ясо звариться, голову і стегенця дістаємо, видаляємо мозок, шкіру, кістки та інші жирні частини голови. Все інше нарізаємо шматочками і розкладаємо у посуд з морквою і часником, а потім заливаємо бульйоном з відра (бажано робити це через дрібне сито). Ставимо холодець в холодильник на всю ніч.
Холодець з курки та свинини - рецепт
Якщо ви хочете спробувати класичний холодець, ми розповімо вам, як приготувати холодець з свинини і курки.
Інгредієнти: свинячі ніжки (копитця) - 2 шт.; курячий окорочок - 1 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; часник - 3-5 зубчиків; лавровий лист, перець горошком, сіль; петрушка, кріп. Приготування М'ясо добре помити, а овочі почистити. Залити курячий окорочок і копитця водою і варити 4 години, прибираючи образовивающуюся піну. Коли залишиться годину до закінчення часу приготування до м'яса слід додати цибулю, моркву, сіль і перець. Після того як м'ясо звариться, дістаємо його, очищаємо від кісток і ріжемо шматочками, а бульйон проціджують. Часник і зелень дрібно рубаємо, після чого розкладаємо в лоточки м'ясо, зелень і часник і заливаємо бульйоном. Ставимо холодець в холодильник до повного застигання. Подаємо його з хріном або гірчицею.
Холодець з яловичини і свинини
У цьому рецепті ми поговоримо про те, як готувати холодець з свинини, яловичини і свинячих ніжок.
Інгредієнти: свинячі ноги - 2 шт.; пісна свинина - 1 кг; яловичина - 1 кг; цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; лавровий лист, сіль, перець горошком. Приготування Моєму м'ясо і кладемо в каструлю. Заповнюємо її водою настільки, щоб вона була на 15 см вище за м'ясо, доводимо до кипіння. Зчищаємо піну, додаємо сіль, перець, лавровий лист і очищені цілі моркву і цибулю. Зменшуємо вогонь і варимо під кришкою 6 годин.
Коли м'ясо буде готове, дістаємо його з бульйону, очищаємо від кісток і ріжемо невеликими шматочками. Кладемо м'ясо в підготовлений посуд і заливаємо заздалегідь процідженим бульйоном. Якщо хочете можна прикрасити кільцями відварених яєць або зеленню. Ставимо в холодильник для застигання.