Свинячий окіст в духовці - це воістину святкове блюдо, прикраса будь-якого столу. Кожна господиня має свої секрети і хитрощі приготуванні цієї страви. Давайте, ми з вами розглянемо кілька рецептів запікання свинячого окосту.
Свинячий окіст, запечена в рукаві
Інгредієнти: свинячий окіст - 15 кг; часник - 1 шт.; сіль, перець, лавровий лист і спеції для м'яса - за смаком. Приготування Рецепт приготування свинячого окосту в духовці дуже простий. Купуємо свинячий окіст, гарненько соскабливаем ножем верхню шкіру і ретельно промиваємо водою. Потім видавлюємо через землянку часник, добре солимо і перчимо його. Робимо кілька глибоких надрізів на м'ясі, вкладаємо в них часникову суміш, їй же і спеціями. Зшиваємо краю свинячої шкіри ниткою і відкладаємо в сторону приблизно на годину, щоб м'ясо гарненько замаринувалося. Потім кладемо окіст в рукав для запікання і зав'язуємо його туго з обох сторін. Випікаємо окіст в духовці приблизно 15 години при температурі 180°С.
Коли свинячий окіст, запечений в духовці, буде готовий, акуратно розріжте пакет і обсмажте м'ясо ще 10 хвилин, щоб утворилася апетитна хрустка скоринка. Потім нарізаємо шинку скибочками і подаємо до столу. Як гарнір добре підійде картопля або тушкована капуста.
Свинячий окіст, запечене в тісті
Інгредієнти: свинячий окіст - 3 кг; сіль - 100 г; часник - 1 шт.; житній хліб - 500 г; борошно - 05 кг; перець, лавровий лист і гвоздика - за смаком. Приготування Давайте розглянемо з вами ще один цікавий рецепт запеченого свинячого окосту - в тісті. Змішуємо сіль, перець, гвоздику та лавровий лист в одній тарілці і гарненько подрібнюємо. Натираємо готовою сумішшю окіст з усіх боків, там, де кістка, робимо ножем надрізи, засипаємо суміш і туди. Кладемо натерте м'ясо в глибоку миску, накриваємо дощечкою і ставимо на неї вантаж. Тримаємо м'ясо в такому стані близько 3 днів при кімнатній температурі.
Потім виймаємо окіст з тазу, гарненько промиваємо від солі й обсушуємо. Хліб розмочуємо у воді, віджимаємо і перемішуємо з борошном, до отримання однорідного тіста. Половину отриманого тесту розкладаємо на дно великої форми для випічки, на нього кладемо загорнутим в пергамент окіст і накриваємо другою частиною тіста. З'єднуємо гарненько краю мокрими руками і замазуємо м'ясо так, щоб вона з усіх боків було вкрите тестом. Ставимо окіст в заздалегідь прогріту до 200°С духовку і запікаємо протягом 3 годин. Готовий свинячий окіст остуджуємо, знімаємо верхній шар тіста, розгортаємо папір, перекладаємо на красиве блюдо і поллємо соусом з хрону і сметани.
Свинячий окіст, запечений у фользі
Інгредієнти: окіст свинячий - 1 кг; часник - 1 шт.; рослинна олія; ріпчаста цибуля - 2 шт.; гірчиця - 2 ст. ложки; мед - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Головку часнику чистимо, поділяємо на зубчики і нарізаємо кожен тонкими пластинами. Додаємо до нього чорний мелений перець, сіль і половину рослинного масла. Свинячий окіст моєму і робимо ножем невеликі розрізи. Шпигуємо м'ясо часником і натираємо нашої сумішшю.
Тепер займемося маринадом. Змішати гірчицю з розтопленим медом, солимо за смаком і додаємо масло. Все ретельно перемішуємо.
Отриманим маринадом обмазуємо гарненько м'ясо і додаємо нарізану півкільцями ріпчасту цибулю. Прибираємо окіст в холодильник маринуватися на всю ніч. Потім застеляємо деко фольгою, викладаємо на неї трохи цибулі, потім окіст і знову накриваємо цибулевої шапкою. Гарненько загортаємо свинину фольгою і ставимо в розігріту духовку на 15 години. Приблизно хвилин за 30 до готовності, дістаємо м'ясо, розгортаємо фольгу і знову відправляємо м'ясо в духовку, щоб воно злегка підрум'янилося.