Дієтичного м'яса кролика немає рівних ні по засвоюваності, ні за смаковими якостями, однак у невисокою калорійністю є і свої мінуси, адже під час готування часто і без того суховатое м'ясо, пересихає ще більше. Тут на виручку приходять жирні вершкові і масляні соуси. Страви з кролятини, тушковані з таким апетитним доповненням, припадуть до смаку навіть самим вишукувальним гурманам.
Кролик в сирному соусі
М'яке м'ясо кролика в поєднанні з таким же м'яким і тягучим сиром «Камамбер» - невимовний дме.
Інгредієнти: кролик - 1 кг; борошно - 1 ст. ложка; сир «Камамбер» - 400 р; сметана - 300 г; бульйон - 1 л; вино сухе біле - 1/2 ст.; сіль, перець. Приготування М'ясо кролика миємо, обсушуємо й розрізаємо на порційні шматочки. Злегка припудривши кожен шматочок борошном і присипавши сіллю і перцем кролика необхідно обсмажити на сковороді з невеликою кількістю олії, до золотистого кольору.
На киплячій водяній бані розтоплюємо сир, додаємо сметану і заливаємо цю густу суміш в 15 літра яловичого або курячого бульйону. Вершковий бульйон додаємо прямо в сковороду до рум'яним шматочках кролика так, щоб покрити їх, і тушкуємо під кришкою 15 години. Готову страву доповнюємо улюбленими печеними овочами, политими топленим вершковим маслом.
Кролик в вершково-гірчичному соусі
Що може бути приємніше поєднання пікантною гірчиці і густих ніжних вершків? Правильно - нічого. Тому, чому б не скомпонувати разом з настільки чудовим соусом не менш чудове делікатесне м'ясо?
Інгредієнти: кролик - 1 кг; морква - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; часник - 3 зубчики; селера - 1 стебло; петрушка - 1/2 пучка; вино біле сухе - 250 мл; курячий бульйон - 250 мл; лавровий лист - 2 шт.; жирні вершки - 150 мл; діжонська гірчиця - 1 ст. ложка; лимон - 1 шт.; сіль, перець. Приготування У невеликому казанку з товстими стінками обсмажуємо нарізану цибулю, селеру і терту моркву. В окремій сковороді підрум'янюємо заздалегідь нарубані і притрушені борошном шматочки кролика, які після додаємо до засмажки. Солимо і перчимо нашого кролика, закладаємо пару лаврових листів і заливаємо сумішшю вина, вершків і пари ополоників бульйону, додаємо гірчицю і залишаємо тушкуватися на маленькому вогні 3-4 години, періодично підливаючи бульйон.
Коли м'ясо буде готове, його слід оделить від кістки (зробити це буде дуже легко), подрібнити виделкою і скропити соком лимона (2 столових ложок, буде достатньо). Подавати шматочки тушкованого кролика слід з пастою типу феттучині, присипавши петрушкою і полив скопившимся на дні вершково-гірчичним соусом.
Кролик під білим соусом
Розшукуючи рецепт кролика в білому соусі перше, що приходить в голову - це кролик з соусом бешамель. Простий і популярний французький соус годиться практично для будь-якої страви: паста, лазанья, крупи, м'ясо і риба - бешамель здатний відтінити практично будь-який смак, тоді чому б не поекспериментувати, додавши нотку Франції до страви з простого російського «косого» - щоправда, не зайця, а кролика.
Інгредієнти: Для соусу:
молоко - 500 мл; масло - 50 г; борошно - 1 ст. ложка; сир «Пармезан» - 70 г; мускатний горіх - щіпка; сіль, перець - за смаком. Для кролика:
тушка кролика - 1 кг; борошно - 2 ст. ложки; бульйон яловичий - 250 мл; цибуля ріпчаста - 1 шт.; розмарин - 1 гілочка; картопля - 500 р. Приготування Тушку кролика обмиваємо і розрізаємо на шматочки, як і в попередніх рецептах. Обсипаємо сіллю і перцем, обвалюють в борошні і смажимо без вершкового масла на антипригарній сковороді. Не забуваємо і про картоплю, його слід помити, очистити і нарізати кожен плід на 4-6 дрібних шматків.
Переходимо до приготування соусу: у глибокій сковороді або сотейнику, розтоплюємо вершкове масло, засипаємо борошно і обсмажуємо її до легкої золотавості.
Тепер можна підливати молоко, не забуваючи при цьому постійно помішувати яка утворюється масу до тих пір, поки всі грудочки борошна не розчинятися повністю. Приправляємо вийшов соус і залишаємо його побурлить під кришкою хвилин 10 періодично помішуючи. В останню хвилину приготування засипаємо тертий «Пармезан».
Тепер з'єднуємо нашу страву в будь глибокої товстостінній посуді: на дно укладаємо картоплю, далі кролика, заливаємо бульйон. Тушкуємо близько 1 години, а після додаємо бешамель і тушкуємо ще 1 годину.
Готового кролика у вершковому соусі можна прикрасити зеленню. Приємного апетиту!