Відварний язик сам по собі є делікатесом, а в поєднанні з білими грибами перетворюється на блюдо, гідне короля або королеви).
Яловичий язик, фарширований грибами
Інгредієнти: мова - 1 шт.; яйце - 1 шт.; гриби сухі (білі) - 100 г; цибуля ріпчаста - 3 шт.; масло вершкове - 2 ст. ложки; лавровий лист - 2 шт.; борошно - 2 ст. ложки; корінь петрушки - 1 шт.; петрушка, кріп - 1 пучок; хліб (білий) - 1 скибочка; сметана - 1 ст.; молоко - 1/3 ст.; перець духмяний (горошок) - 10 шт.; сіль, перець чорний мелений. Приготування Мова моєму, кип'ятимо 5 хвилин, потім зливаємо. Заливаємо новою водою, доводимо до кипіння і варимо годину на повільному вогні. Додаємо корінь петрушки, цибулину, лавровий лист, перець горошком, сіль. Тримаємо на повільному вогні ще 2 години. Готовий язик охолодити в холодній воді і знімаємо шкірку. Розрізаємо уздовж і акуратно, щоб не пошкодити стінки, виймаємо м'якоть. Пропускаємо її через м'ясорубку, а також цибулину і хліб, попередньо замочений в молоці. Додаємо у фарш яйце і дрібно нарубану зелень, солимо, перчимо. Фаршируємо цією сумішшю мову і обв'язуємо його ниткою.
Гриби для соусу замочуємо на ніч, після відварюємо і нарізаємо. Бульйон нам ще стане в нагоді. Підсмажити дрібно нарізану цибулину, додаємо гриби. Коли волога випарується, додаємо борошно і злегка обсмажуємо. Сметану розводимо склянкою грибного відвару і поступово вливаємо цю суміш до грибів, весь час помішуючи. Доводимо до кипіння і знімаємо соус з вогню.
Фарширований мова укладаємо в гусятницю, додаємо вершкове масло, заливаємо соусом і півгодини тушкуємо на повільному вогні в духовці. Даємо охолонути, прибираємо нитки і нарізаємо скибочками. Мова, запечений з грибами готовий до подачі.
Свинячий язик з грибами в сметані
Інгредієнти: мова - 500 г; цибуля - 2 шт.; печериці свіжі - 300 г; олія оливкова - 3 ст. ложки; сметана - 1 ст.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Мови відварюємо, чистимо і ріжемо скибочками товщиною 5-7 мм Цибулю нарізаємо півкільцями, обсмажуємо до золотистого кольору і додаємо до нього накрошенние пластинками гриби. Смажимо кілька хвилин. Викладаємо у форму для запікання спочатку язички, потім гриби. Заливаємо все сметаною, накриваємо фольгою і відправляємо на 15-20 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів. Знімаємо фольгу, і даємо підрум'янитися ще 5 хвилин.