Свиняче м'ясо багато люблять за його м'якість і соковитість, і хоча всі частини свинини по-своєму гарні, особливою популярністю серед гурманів користується свиняча лопатка. Її можна готувати різними способами і вживати як окрему страву, так і з гарніром. Саме лопатка стає прикрасою будь-якого святкового столу.
Свиняча лопатка, запечена в духовці
Якщо ви готові витратити на підготовку кілька днів, то ми розповімо, як смачно приготувати свинячу лопатку в духовці.
Інгредієнти: свиняча лопатка - 35 кг; цибуля - 4 шт.; часник - 12 зубчиків; оливкова олія - 2 ст. ложки; листя орегано - 1 /4 ст.; лавровий лист - 2 шт.; насіння куміна - 2 1/2 ч. ложки; сік лайма - 2 ст. ложки; сіль, перець за смаком. Для соусу:
листя кінзи і петрушки - по 1 1/2 ст.; червоне сухе вино - 1/4 ст.; олія оливкова - 1 /2 ст.; часник - 2 зубчики; кумін мелений і велика сіль - 3/4 ч. ложки; морква терта - 1 /2 ст.; перець чилі (нарізаний) - 2 ст. ложки. Приготування Для початку зробіть соус - змішайте в блендері зелень, олію, вино, кумін, сіль і часник до однорідної маси, а потім додайте моркву і перець чилі. Поставте соус в холодильник.
Лопатку проколіть по всій поверхні і покладіть в пластиковий пакет із застібками. Змішайте в блендері часник, цибуля, орегано, лавровий лист, кумін, сіль і перець, олія і сік лайма. Цим маринадом залийте м'ясо в пакеті і поставте його в холодильник на 2 дні, періодично струшуйте.
Духовку нагрійте до 220 градусів, дістаньте м'ясо з пакета, промокніть паперовим рушником і покладіть на деко, змащене маслом. Поставте в духовку на 15 хвилин, потім переверніть і готуйте ще 15 хвилин.
Жар в духовці зменшити до 150 градусів, м'ясо, полити частиною маринаду і накрийте фольгою. Готуйте лопатку 4-5 годин, іноді змащуючи маринадом. Коли вона буде готова, викладіть її на дошку, закутайте в фольгу і залиште на 20 хвилин. Після цього нарізайте і подавайте разом з соусом.
Свиняча лопатка в рукаві
Цей рецепт приготування свинячої лопатки досить простий і швидкий.
Інгредієнти: свиняча лопатка - 1 кг; соус Теріякі - 50 мл; соєвий соус - 80-100 мл; часник - 2-3 зубчики; гірчиця - 1 ст. ложка; імбир - невеликий шматочок. Приготування Лопатку обмийте, обсушіть і гарненько по всій поверхні потикайте дерев'яною шпажкою. Соуси змішайте, видавіть до них часник, натріть імбир і додайте гірчицю. Цим маринадом намажте лопатку і поставте в холодильник мінімум на ніч.
Покладіть м'ясо в рукав для запікання і відправте в духовку, нагріту до 200 градусів на 1-15 години. Свиняча лопатка, запечена в рукаві за цим рецептом, виходить ароматна і ніжна.
Свиняча лопатка у фользі
Приготування свинячої лопатки у фользі не забере багато часу, але м'ясо вийде дуже ніжним і соковитим.
Інгредієнти: лопатка свиняча - 15-2 кг; жовток яєчний - 1 шт.; часник - за смаком; рослинне масло - 2 ст. ложки; оцет - 1 ст. ложка; гірчиця - 1 ст. ложка; сіль, цукор за смаком. Приготування Лопатку помийте, обсушіть і нашпигуйте часником, нарізаним часточками і обваленою в солі. Жовток розітріть з сіллю, гірчицею і цукром. Додайте масло, оцет і при бажанні трохи лимонного соку. Цим домашнім майонезом натріть лопатку і відправте її в холодильник на ніч. Нагрійте духовку до 200 градусів, свинячу лопатку загорніть у фольгу і відправте в духовку на 15-2 години. Потім розгорніть фольгу і дайте м'ясу постояти ще 10-15 хвилин, щоб воно підрум'янилося.
Лопатка свиняча в аерогрилі
Інгредієнти: лопатка свиняча - 15 кг; перець чорний і червоний - по 1 ч. ложці; коріандр, кардамон, сіль - по 1 ч. ложці; часник - 1 головка; масло рослинне - 100 мл Приготування Змішати масло зі спеціями і видавленим часником. У м'ясі зробити глибокі проколи і втерти в них масло зі спеціями. Залишити настоюватися пару годин, а потім покласти на нижню решітку аэрогриля і готувати при температурі 180 градусів близько години.