Якщо для жителів середньої смуги Росії оленина - делікатес, то для жителів північних районів - це цілком звичайний продукт. М'ясо оленя неймовірно корисно і володіє ніжним смаком, якщо його правильно приготувати. Оленину рекомендують додавати в раціон вагітним жінкам та під час лактації, крім того, включення в їжу цього м'яса знижує ризик виникнення ракових захворювань за рахунок містяться в ньому антиоксидантів. Як відомо, запечені страви корисніше смажених, тому ми розповімо вам, як приготувати оленину в духовці.
Порада: оленина володіє характерним запахом, щоб позбутися від нього м'ясо потрібно попередньо вимочувати у воді з додаванням оцту.
Запечена у фользі оленина з журавлинним соусом
Інгредієнти: оленіна - 2 кг; часник; сіль; перець; червоне сухе вино - 300 г; журавлина - 150 г; цукор - 1 ст. ложка; цибуля синя - 1 шт.; імбир, кориця - за смаком. Приготування Зубчики часнику очищаємо від лушпиння і обвалюють їх в суміші солі з перцем. У шматок оленини робимо надрізи гострим ножем і нашпиговиваем її часником. Саме м'ясо гарненько натираємо сіллю і перцем, якщо ви любите ще якісь спеції для м'яса, можете сміливо їх використовувати. Перед тим, як відправляти м'ясо в духовку бажано дати йому промаринуватися в холодильнику хоча б годину, а можна і більше. Тепер беремо фольгу і загортаємо в неї наше м'ясо. Якщо фольга у вас вузька, то зручно взяти кілька шматків, накласти їх хрестом один на одного і загорнути в них м'ясо. Відправляємо оленину в добре розігріту духовку, загальний час приготування близько півтора годин. Приблизно за півгодини до закінчення готування розгортаємо фольгу, щоб м'ясо зарум'янилося. Готовність перевіряємо, зробивши надріз ножем, якщо виділяється прозорий сік, то м'ясо готове. Точно так само можна приготувати оленину в рукаві для запікання, який також розрізають, щоб м'ясо підрум'янилося.
Готуємо соус: для цього журавлину перетираємо з цукром у блендері. Дрібно порізану цибулю обсмажуємо на рослинній олії, потім додаємо в сковороду вино і журавлинне пюре, доводимо до кипіння і вимикаємо. Корицю та імбир додаємо за смаком. Соус готовий. Оленину нарізаємо шматочками і подаємо до столу, поливши журавлинним соусом.
Оленина в горщику
Інгредієнти: оленіна - 05 кг; картопля - 400 г; цибуля - 1 шт.; журавлина - 50 г; олія рослинна; сіль, перець - за смаком. Приготування Оленину промиваємо, видаляємо плівки, нарізаємо шматочками, солимо і перчимо. У горщик, змащене маслом, складаємо оленину і відправляємо в духовку тушкуватися приблизно хвилин на 40. А ми тим часом готуємо інші інгредієнти: картопля очищаємо і нарізаємо кружечками (або як вам більше подобається), цибулю - кільцями. Коли оленина буде наполовину готова, додаємо до неї картоплю і цибулю, ставимо в духовку на півгодини. За 10 хвилин до закінчення приготування додаємо спеції і ягоди журавлини. Ось і все, оленина, запечена в духовці готова!