Оленіна - це ніжне м'ясо, користується особливою популярністю у північних народів. Воно корисно і дуже цінується за те, що страви, приготовані з нього, виходять ніжними і соковитими. Якщо у вас на кухні з'явився такий делікатес, і ви не знаєте, що і як приготувати з оленини, то зверніть свою увагу на наступні цікаві рецепти.
Відбивні з оленини
Інгредієнти: м'якоть оленини - 500 г; гірчиця - за смаком; сіль, перець - за смаком; кунжутне насіння; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник - 5 зубчиків; вершкове масло; рослинне масло - для смаження. Приготування Як смажити оленину? Беремо м'якоть, промиваємо і нарізаємо товстими шматочками. Потім злегка відбиваємо молотком. Часник пропускаємо через прес, додаємо гірчицю, кунжутне насіння і перемішуємо. Кожен шматок м'яса солимо, перчимо за смаком і обмазуємо приготованим соусом з двох сторін. Далі викладаємо м'ясо на розігріту сковороду і обсмажуємо з обох боків до золотистого кольору!
Оленина з брусничним соусом
Інгредієнти: грибна ікра - 250 г; вирізка оленини - 300 г; помідор - 2 шт.; брусниця - 2 ст. ложки; сир - 50 г; сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясо оленини злегка відбиваємо молоточком, потім солимо і перчимо за смаком. Далі викладаємо зверху грибну ікру і посипаємо тертим сиром.
Тепер акуратно загортаємо м'ясо рулетом і обсмажуємо на сковороді з обох боків до готовності. До м'ясного соку, що залишився після смаження оленини, додаємо м'якоть помідорів і свіжу брусницю. Гарненько проварюємо, додаємо за смаком сіль. Протираємо соус через сито.
М'ясо викладаємо на блюдо, поливаємо соусом. Прикрашаємо свіжими ягодами, зеленню і подаємо до столу. Ну, ось і все, оленина з брусницею готова!
Оленина з картоплею
Інгредієнти: оленяча вирізка - 400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; картопля - 5 шт.; гриби - 300 г; сметана - 150 мл; часник; бульйон - 05 ст.; крохмаль - 1 ч. ложка; мускатний горіх, перець, чебрець - за смаком. Приготування Як смачно приготувати оленину? Отже, м'ясо нарізаємо скибочками упоперек волокон, відбиваємо молотком і ріжемо тонкою соломкою. Потім смужки оленини обсушуємо на рушник і швидко підсмажуємо на сковорідці до підрум'янення. Далі перекладаємо їх на тарілку і залишаємо остигати.
Обсмажуємо на сковороді тонко порізану картоплю, цибулю і часник. Потім всипаємо скибочки грибів і продовжуємо готувати ще 5 хвилин.
Вливаємо вино, бульйон і кладемо сметану. Крохмаль розвести в холодній воді і додаємо в підливу. Приправляємо спеціями і сіллю за смаком. У готовий соус кладемо обсмажені смужки оленини і тушкуємо 10 хвилин на повільному вогні. Подаємо готову страву на стіл, посипавши дрібно посіченою зеленню.
Бефстроганов з оленини
Інгредієнти: м'ясо оленини - 300 г; рис - 1 ст.; олія оливкова - 150 мл; червона цибулина - 1 шт.; гриби - 250 г; часник - 1 зубчик; бренді - 15 мл; цедра лимона; сметана - 05 склянки; масло вершкове - 100 г; огірок - 3 шт.; свіжа петрушка; сіль і перець - на смак. Приготування Рис відварюємо до повної готовності, потім зливаємо воду, і, поки він не охолов, кладемо його назад у каструльку, зверху щільно накривши фольгою.
Цибулю з часником дрібно ріжемо і обсмажуємо приблизно 10 хвилин
у великій сковороді до золотистого кольору, перекладаємо в тарілку. М'ясо оленини нарізаємо соломкою, солимо, перчимо за смаком. Гриби нарізаємо пластинами і злегка обсмажуємо на оливковій олії. Потім додаємо до них шматочки оленини і продовжуємо це смажити ще приблизно 5 хвилин. В останню чергу додаємо рубану петрушку і приготовану обжарку. Все перемішуємо і кладемо шматочок вершкового масла.
Тепер акуратно наливаємо в сковороду бренді і підпалюємо. Чекаємо, коли алкоголь прогорить, додаємо сметану і терту цедру лимона. Закриваємо кришкою і тушкуємо до повної готовності. Страву подаємо до столу з рисом, прикрасивши все скибочками огірка і рубаною петрушкою.