М'ясо люблять багато хто, але іноді звична свинина або яловичина набридає і хочеться чогось нового. У такому випадку варто звернути увагу на оленину. Це дуже смачне і корисне м'ясо, яке можна без проблем приготувати вдома.
Рецептів з олениною існує безліч, але одним з найпоширеніших є ковбаса або суджук з оленини.
Суджук з оленини
Краще всього для суджука підходить м'ясо молодого північного оленя. Якщо ви збираєтеся готувати великий шматок м'яса, то для початку розділіть його на декілька шматків меншого розміру. Потім кожен з них добре натріть сіллю, її кількість залежить від розміру м'яса, і цукром - візьміть його в два рази менше ніж солі.
Помістіть всі шматки оленини в каструлю і поставте її в холодильник на 5-7 днів. Періодично перевертайте м'ясо. Коли воно просолится, візьміть свої улюблені спеції, перемішайте їх, обваляйте в цій суміші шматки оленини і підвісьте їх у прохолодному місці (на балконі або в погребі).
Залиште м'ясо на тиждень, а потім знову відправте його в холодильник на добу. Після закінчення цього часу ваша оленина готова, наріжте її тонкими шматочками перед подачею і пригощайте гостей і домашніх.
Ковбаски з оленини
Інгредієнти: оленіна - 1 кг; свинина - 12 кг; сало свиняче - 230 г; оболонка для ковбасних виробів або кишки; хлібні крихти - 1 чашка; сіль - 1 ст. ложка; чорний мелений перець - 1 ч. ложка; шавлія, чебрець - по 1 ч. ложці; терта цедра лимона - 2 ч. ложки; сухе червоне вино - 1/4 келиха. Приготування Свинину, сало і оленину промийте і наріжте невеликими шматочками. Пропустіть їх через м'ясорубку (окремо), а потім перемішайте в мисці разом з хлібними крихтами, приправами і вином. Надішліть отриману суміш в морозилку на півгодини, після чого пропустіть через м'ясорубку.
Наповніть фаршем кишки, згорніть їх через 10-13 см, і розріжте. Готові ковбаски смажте на сковороді з двох сторін під закритою кришкою до готовності.