Оленіна - рідкісний гість на наших столах, що вельми сумно. Адже це дивне м'ясо надзвичайно, багате білком і при цьому низькокалорійне, при правильному приготуванні підкорить серця навіть найбільш вишукувальних їдців.
Як гасити оленину - знати потрібно, адже м'ясо, при всіх своїх перевагах, має досить специфічний запах і невелику сухуватість, тому бувалі мисливці зазвичай вимочують м'ясо дичини у вині або оцті, а потім готують з використанням тваринних або рослинних жирів.
Рагу з оленини
Класичне приготування тушкованою оленини - це рагу. Взагалі рагу з дичини здавна славилося своїм смаком і якщо вам випала можливість скуштувати настільки делікатесне в наш час страва - не пропустіть її.
Інгредієнти: оленіна - 1 кг; вершкове масло - 100 г; сметана - 200 г; сіль, перець - за смаку. Для соусу:
борошно - 20 г; бульйон або вода - 300 мл; брусниця - 50 г; сметана - 2 ст. ложки. Приготування М'ясо гарненько миємо та очищаємо від плівок, при бажанні замочуємо, нарізаємо невеликими шматками, приправляємо і обсмажуємо на вершковому маслі до тих пір, поки воно не схопиться. Потім можна заливати майбутнє рагу сметаною і тушкувати під кришкою 30-45 хвилин, в залежності від жорсткості самого м'яса. Коли оленина в сметані буде готова, її поміщають на блюдо і подають разом з соусом, який готується наступним чином: пасероване борошно розводимо бульйоном, додаємо трохи давленой брусниці і ложку сметани, тушкуємо до загустіння і подаємо в соуснику.
Рецепт тушкованою оленини з грибами
Це традиційний мисливський рецепт, який володіє особливою пікантністю за рахунок використання справжніх лісових грибів.
Інгредієнти: оленіна - 2 кг; цибуля ріпчаста - 3 шт.; каперси - 50 г; жир - 100 р; масло вершкове - 60 г; біле вино - 1 ст.; білі гриби сушені - 100 г; вода - 2 ст. Приготування Оленину відбиваємо, щоб розм'якшити, шпигуємо половиною жиру або сала і обсмажуємо в суміші вершкового масла і жиру з додаванням крупно нарізаної цибулі і каперсів. Коли цибуля стане прозорою, до оленину необхідно додати гриби і вино, посолити, поперчити і тушкувати близько півтори години до м'якості.
Подавати тушковану оленину слід з овочами і журавлинним соусом.
Тушкована оленина з картоплею
Щоб зробити страви з оленини більш поживними, їх тушкують в доповненні з більш калорійними супутниками на зразок картоплі.
Інгредієнти: оленіна - 1 кг; борошно - 1/4 ст.; масло вершкове - 100 г; томати у власному соку - 1 банка; картопля - 4 шт.; морква - 4 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; яловичий бульйон - 500 мл; часник - 3 зубчики; паприка - 1 ст. ложка; петрушка - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як тушкувати оленину її необхідно помити і нарізати порційними шматками. Потім м'ясо за бажанням маринуємо в декількох келихах червоного вина.
У товстостінній посуді обсмажуємо великі кільця цибулі, моркву і кубики картоплі, коли овочі стануть м'якими,
додаємо оленину, часник і спеції і смажимо до тих пір, поки м'ясо не схопиться золотистою скоринкою. Як тільки це відбудеться - підсипаємо до м'ясній основі борошно, пасеруємо її і заливаємо бульйоном. Наступними до майбутнього страви відправляються нарізані томати без шкірки і подрібнений часник.
Страва тушкується на слабкому вогні близько 3 годин, проте зазвичай час готування може розтягнутися і до 5 годин, так що якщо у вас знайдеться кілька годин для такого довгого в приготуванні страви, то не пропустіть шанс покуштувати самої ніжне рагу з оленини за цим рецептом.
Тушкована оленина з картоплею подається з келихом червоного вина. Приємного апетиту!