Старий жарт про цінне хутро і пару-трійку кілограмів дієтичного м'яса актуальна не тільки для кроликів, але і для їх зубастих побратимів - нутрій. Цього гризуна в готовому вигляді напевно оцінять гурмани, любителі екзотики, та і просто всі бажаючі підправити здоров'я, адже його м'ясо корисно для страждаючих цукровим діабетом, захворюваннями нирок і ШЛУНКОВО-кишкового тракту, а також вагітним і годуючим матерям.
Знайти нутрію непросто, однак якщо вам все ж попалася тушка рідкісного звіра, давайте розбиратися разом, що можна приготувати з нутрії і як це зробити правильно.
Як правильно готувати нутрію?
Перед тим як правильно і, головне, смачно приготувати нутрію, її необхідно очистити від шкірки і випатрати. Робиться це наступним чином: тушку відокремлюють від голови, хвоста і кінцівок. Шкурку знімають, зробивши поздовжній надріз уздовж черевця, під шкірою видаляють 2 залози на рівні шийних та грудних хребців. Черевну порожнину надрізають і очищають від внутрішніх органів (печінка, нирки і серце можна вживати в їжу). Все, що залишилося, необхідно гарненько промити.
Готують нутрію, як і будь-яку дичину, попередньо гарненько промариновав, або вимочивши у воді з лимонним соком, щоб позбутися специфічного запаху. Дієтичне м'ясо нутрій трохи сухувато, тому зазвичай його готують з додаванням жиру, вершків або сметани.
Нутрія, тушкована в сметані
Інгредієнти: тушка нутрії - 500 г; сметана - 250 г; молоко - 2 ст.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; бульйон курячий - 1 ст.; гірчиця - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком; суміш італійських трав - 1 ст. ложка; зелень - за смаком. Приготування М'ясо нутрії рубаємо по суглобам і замочуємо в чистій холодній воді на 1-15 години, зливаємо воду і повторюємо процедуру до тих пір, поки м'ясо не посвітлішає (3-4 рази). Далі заливаємо м'ясо молоком, щоб воно повністю покрилося, і залишаємо на 8-12 годин. Таке багатоетапне вимочування допоможе позбутися дуже специфічного запаху цього гризуна.
Коли тушка вимочилась, очищаємо кожен шматочок від жиру, так як він не розтоплюється в процесі готування. Тепер м'ясо обсмажуємо до рум'яного кольору, на окремій сковороді аналогічну процедуру проробляємо з крупно нарізаним луком. М'ясо і цибулю викладаємо у товстостінну посуд для гасіння (казан або каструля цілком підійдуть) і заливаємо сумішшю сметани, гірчиці і спецій, додаємо склянку бульйону і тушкуємо близько години. Коли нутрія тушкована в сметані буде готова, її подають на великому блюді, рясно присипавши зеленню за смаком.
Печеня з нутрії
Інгредієнти: нутрія - 350 г; морква - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; жир - 1 ст. ложка; вино червоне сухе - 100 мл; м'ясний бульйон - 200 мл; петрушка - 1 пучок; горіхи волоські - 50 г; часник - 2 зубчики; картопля - 400 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Тушку нутрії замочуємо у воді або молоці на ніч, розрізаємо на порційні шматки і обсмажуємо на будь-якому жиру до золотистої скоринки.
Картоплю чистимо, крупно нарізаємо і обсмажуємо до напівготовності (до появи скоринки). Ріпчасту цибулю нарізаємо кільцями і також обсмажуємо разом з шматочками моркви.
На дно гусятниці укладається смажена нутрія, далі шар картоплі, цибулі та моркви. Заливаємо спекотне вином і бульйоном, додаємо сіль і спеції, трохи товчених волоських горіхів і роздавлений часник. Ставимо жарке з нутрії в духовку і готуємо при 200 градусах 15-2 години. Готову страву подають, прикрасивши порізаною петрушкою.
Нутрія, згідно з цим рецептом, легко готується в мультиварці за аналогічним принципом: спочатку м'ясо обсмажують на смальці в режимі «Смаження» або «Випічка», а після заливають бульйон і вино, додають спеції і «Гасять». Час гасіння мультиварка визначить автоматично. Приємного апетиту!