Котлети по-київськи дуже популярні в домашній кухні. Хоча класичний варіант цієї страви готується з відбитою курячої ніжки, ми з вами розглянемо і інші оригінальні і смачні рецепти приготування котлет!
Класичний рецепт котлет по-київськи
Інгредієнти: курка - 1 шт.; вершкове масло - 150 г; хліб черствий - 150 г; яйце - 1 шт.; рослинна олія - 400 мл; зелень петрушки, кропу; сіль, перець - за смаком. Приготування Як зробити котлети по-київськи? Курку промиваємо, обсушуємо, кладемо на спинку і знімаємо шкірку. Далі відокремлюємо філе разом із плечовою кісткою, обережно проводячи ножем вздовж ребер. В результаті у вас повинно вийти два великих філе з кісточкою. Ось саме це і є основа для котлети по-київськи.
Далі кладемо філе в поліетиленовий пакет і відбиваємо в рівний пласт. Зелень дрібно шаткуємо, додаємо сіль і змішати з розм'якшеним вершковим маслом. Отриману масу поділяємо навпіл і формуємо 2 ковбаски, такі за розміром, щоб помістилися у філе. Краї філе з'єднуємо над ковбаскою і прибираємо в морозилку на 10 хвилин, щоб масло добре застигло і не випливало з котлети.
Тим часом в одній чаші збиваємо яйце з сіллю, в іншу кришимо хлібні крихти. Опускаємо котлети спочатку в яйце, а потім у крихти. У сковороду наливаємо багато рослинної олії, підігріваємо його і підсмажуємо котлети з обох сторін за 5 хвилин до утворення золотистої скоринки. Духовку розігріваємо до 180°С. Курячі котлети по-київськи перекладаємо на деко і запікаємо 10 хвилин. Подаємо на стіл разом з салатом зі свіжих овочів.
Котлети по-київськи з грибами
Інгредієнти: куряча грудка - 1 кг; яйце - 10 шт.; сметана - 20 мл; батон - 400 г; вершкове масло - 30 г; гриби - 300 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; зелень кропу або петрушки - 100 г; рослинна олія; сіль - за смаком. Приготування Як смажити котлети по-київськи? Для початку приготуємо начинку. Подрібнюємо цибулю, гриби і обсмажуємо їх. Вершкове масло нарізаємо невеликими кубиками. Зелень ретельно миємо, висушуємо і дрібно рубаємо. Грудку ріжемо на пласти і добре відбиваємо. Трохи солимо і викладаємо на неї грибну масу, шматочок масла і зелень. Потім акуратно загортаємо котлетки і кладемо на 10 хвилин у морозилку. З батона робимо паніровку, яйця збиваємо зі сметаною.
Котлети вмочаємо спочатку в яйцях, а потім в сухарях і потім обсмажуємо до повної готовності у великій кількості рослинного масла.
Котлети по-київськи з сиром
Інгредієнти: куряче філе - 2 шт.; плавлений сир - 100 г; кріп; борошно - 1 ст. ложка; сухарі панірувальні - 150 г; яйце - 1 шт.; молоко - 50 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Як приготувати котлети по-київськи? Куряче філе розрізаємо посередині, майже до кінця. Потім обережно відбиваємо кожен шматочок, солимо і перчимо за смаком.
Кладемо на середину кожного філе рубаний кріп і невеликий шматочок охолодженого плавленого сиру. Руками формуємо невеликі котлетки і прибираємо їх на 20 хвилин у морозилку. Цим часом готуємо льєзон. Для цього кладемо в миску сире яйце, розмішуємо, поступово вливаємо тепле молоко і проварюємо до загустіння, після чого акуратно проціджуємо. Котлети обвалюємо спочатку в борошні, потім у льєзоні, потім у панірувальних сухарях. Повторюємо цю процедуру кілька разів. Смажимо у великій кількості рослинного масла на повільному вогні з обох сторін.
Котлети по-київськи з свинини
Інгредієнти: свинина - 500 г; вершкове масло - 50 г; яйце - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; батон - 100 г; панірувальні сухарі - 200 г; сіль, перець - за смаком. Приготування Готуємо фарш, пропускаючи через м'ясорубку свинину, батон і очищену цибулю. Потім додаємо в нього яйце, солимо, перчимо за смаком і все перемішуємо до однорідної маси.
Подрібнюємо Зелень кропу і перемішуємо з підталим вершковим маслом.
Беремо трохи фаршу, формуємо з нього корж, по центру якої викладаємо трохи масла із зеленню, загортаємо рулетиком, обвалюють у панірувальних сухарях і викладаємо на розігріту сковороду. Обсмажуємо котлети з двох боків до утворення золотистої апетитною скоринки.